Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1196 - Boligområde ved Jess Ingerslevs Gade i Lisbjerg

Høringssvar fra Skolebestyrelsen ved Lisbjergskolen

Som en central aktør i lokalområdet og i øvrigt som nærmeste nabo til det aktuelle lokalplanområde har vi fra Skolebestyrelsen ved Lisbjergskolen et par enkelte kommentarer til den politiske behandling af lokalplanen.

*** Vi savner ejerboliger til familierne i lokalområdet ***

Vi forstår, at lokalplanen her drejer sig om opførelse af 120 lejeboliger, heraf størstedelen mindre boliger på 1-2 værelser. Vi vil gerne opfordre til, at man politisk undersøger alle muligheder for at sikre, at der kan indgå ejerboliger samt flere og større familieboliger i projektet.

I Lisbjerg oplever vi den usædvanlige udvikling, at indbyggertallet er fordoblet på en håndfuld år, uden at vi endnu mærker det nævneværdigt på elevtallet i Lisbjergskolen. Lisbjergskolen er ellers meget efterspurgt i lokalområdet med en tårnhøj egenskoleandel, hvor 88 pct. af de lokale børn i skoledistriktet aktivt tilvælger det lokale skoletilbud i Lisbjerg i en kommune med en gennemsnitlig egenskoleandel på knap 65 pct. Aarhus Kommunes årlige skoleprognoser har i mange år forudset en stigning i elevtallet på Lisbjergskolen, men den forventede udvikling er hidtil udeblevet, og elevprognoserne er blevet nedjusteret år efter år.

Børnetallet i Lisbjerg er ellers kraftigt stigende. Vi har nemlig rigtignok fået mange gode nye naboer i disse år, og vores tre daginstitutioner i Lisbjerg bugner af potentielt kommende skoleelever. Endda i en sådan grad at MBU snart tager første spadestik på en fjerde daginstitution i Lisbjerg. Men det er kun blandt de mindste børn, at byen vokser, og forklaringen er simpel: Vi oplever, at langt størstedelen af de tilflyttede familier vælger at flytte væk fra Lisbjerg igen, fordi det er for svært at få en attraktiv familiebolig i Lisbjerg som fx et parcelhus eller anden ejerbolig. Her opføres nemlig stort set kun lejeboliger i den nye del af Lisbjerg. For mange er det naturlige tidspunkt at flytte væk desværre, når ældstebarnet skal starte i skole.

Det er en udfordring for os som skole og for lokalsamfundet som helhed, at der er en så stor en ubalance i boligsammensætningen i byudviklingen i Lisbjerg. For det efterlader færre voksne hænder i lokalsamfundet til at passe på vores institutioner og give en hånd med i forældresamarbejdet i skolen, i daginstitutionerne og i fritidslivet. Ikke mindst er det også en udfordring for vores unge indskolingsbørn, der har fået dannet gode og stærke relationer til andre børn gennem vuggestue- og børnhavelivet, som de desværre har måtte vinke farvel til ved skolestart eller må vinke farvel til senere i skolelivet, når mor og far vil købe et parcelhus.

Vi ønsker os derfor så inderligt, at byrådet i Aarhus vil afsøge det politiske handlerum for at sikre flere ejerboliger. Enten konkret i denne lokalplan eller fx ved at fremrykke de hidtil alt for ukonkrete planer for parcelhusgrunde i Lisbjerg. Så vi kan få skabt en by i bedre balance.

*** Vær opmærksom på skolens parkeringsområder ***

Lisbjergskolens største parkeringsområde ligger klos op ad det aktuelle lokalplanområde. Vi vil i den forbindelse gerne opfordre til, at MTM og MBU i fællesskab med os på Lisbjergskolen får vurderet, hvordan vi fremadrettet sikrer den bedst mulige anvendelse af Lisbjergskolens parkeringsområder.

Lisbjergskolen har et stort geografisk opland for elever, ligesom vi rekrutterer personale fra nær og fjern i alle verdenshjørner. Derfor er det afgørende for en skole som vores, at det er muligt at komme hertil med bil og dermed at fastholde de gode parkeringsforhold her. Vi kan dog se i vores nabolag, at der – også med denne lokalplan – opføres hundredvis af boliger omkring skolen, uden at der opføres nævneværdigt med parkeringspladser i de nye boligområder. Vi oplever således et stigende pres på skolens parkeringsområder fra biler uden ærinde til skolen. For nylig har vi eksempelvis også oplevet et stort pres på parkeringsområderne fra mange håndværkervogne, da naboboligerne i Fortehusene skulle færdiggøres.

Lad os i fællesskab sørge for at få kigget på, hvordan vi sikrer, at vi også fremadrettet kan sikre parkeringspladser til personale, forældre og fritidsbrugere i både dagtimer og ved aftenarrangementer. Gerne inden de mange nye boliger er fuldt indflyttet.

*** Hav en særlig opmærksomhed på en sikker skolevej ved byggeri ***

Vi vil gerne bede om, at der i forbindelse med et kommende boligbyggeri på Jess Ingerslevs Gade bliver en særskilt opmærksomhed på byggepladsens nærhed til Lisbjergskolens adgangsveje og -stier. Jørgen Clevins Gade, som skolen bor på, er en snæver ensrettet vej, og det er nu kun denne ene vej, der giver adgang til Lisbjergskolen. Ved det nylige nabobyggeri Fortehusene har vi flere gange oplevet store læssevogne, som har kantstensparkeret på denne ensrettede adgangsvej til skolen og i praksis blokeret for al udkørsel fra skolens område. Vi har ligeledes oplevet, at en skolebus har påkørt en kantstensparkeret læssevogn i et forsøg på at passere.

Vi mener, at der er behov for helt tydelig og helt ekstraordinær kommunikation omkring brug af områdets veje til de mange gæstende entreprenører i skolens nærområde i forbindelse med et kommende byggeri på Jess Ingerslevs Gade. Vi vil nødig se flere situationer lig dem ved byggeriet af Fortehusene. Ikke mindst set i lyset af de mange nytilflyttede naboer i både Fortehusene, Plushusene, Havehusene og Al2Bolig, som skal forbi den aktuelle lokalplans byggeområde for at komme til daginstitutionerne ved skolen, da lokalplanområdet også er omkranset af cykelsti, der er adgangsvej til skolen.

*** Fritidsfaciliteterne bør følge med befolkningsvæksten ***

Som et sidste pip vil vi også understrege, at der snart bør følge yderligere fritidsfaciliteter med den stigende mængde af boliger i Lisbjerg. Vi oplever en stor efterspørgsel på skolens faciliteter til fritidsbrug, og det er dejligt. Men det kunne være endnu bedre, hvis Lisbjerg også fik flere fritidsfaciliteter, der kunne følge med efterspørgslen fra den hastigt stigende befolkningsudvikling.


På vegne af Skolebestyrelsen ved Lisbjergskolen
Formand Rebecca Abl
Skoleleder Martin Appel Loft
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rebecca Abl; Martin Appel Loft

Indsendt

03/04/2024 19:04

Sagsnummer

HS6901455

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Område
Lisbjerg
Hørings-id

H830

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Plan og Byggeri
Karen Blixens Boulevard 7
8220 Brabrand
Telefon: 89 40 44 00