Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høring af forslag til ny organisering af dagplejen

Centralisering af Aarhus dagpleje

Høringssvar til forslag til ny organisering af dagplejen i Aarhus kommune

Vi, dagplejere i Tranbjerg dagpleje, ønsker at blive en del af en centraliseret dagpleje enhed i Aarhus Kommune. Det nuværende decentrale set-up har siden dets indførelse haft en negativ indvirkning på vores trivsel, faglige udvikling og tilknytning til det samlede dagtilbud.

Siden 2016 har 12 dagplejere i Tranbjerg opsagt deres stilling, primært som følge af manglende trivsel og utilstrækkelige rammer for dagplejens udvikling. Selvom vi i 2024 fik tilknyttet en leder, der formåede at skabe balance og forståelse for dagplejens særlige behov, er denne ledelse en midlertidig løsning, og fremtiden for dagplejen i Tranbjerg er igen usikker.

Vi mener, at en centralisering vil:

-Styrke fagligheden og sikre en ensartethed i hele kommunen

-Fremme trivsel og skabe bedre arbejdsvilkår

-Understøtte en mere bæredygtig økonomi

-Give dagplejen en stemme og synlighed i planlægning og prioriteringer

-Sikre en ledelse med kendskab og engagement i dagplejen.

Vi har i løbet af det sidste år, startet “den flyvende dagpleje” op, hvor vi cykler ud og henter børnene om morgenen, har et tættere samarbejde med børnehaverne omkring overlevering af børn, og er begyndt at se på om vi kan undgå at nogle børn kommer i en udsat position ved at være i en børnegruppe der fx. ikke er alderssvarende.

Alle disse tiltag er stadig mulige for os at fortsætte med under en centralisering. Det vil give mening at give Aarhus dagpleje en mulighed for en vidensdeling, så alle tiltag der kommer i alle vores afdelinger, kan blive delt, så alle børn i Aarhus kommunes dagpleje kan nyde godt af den faglige udvikling der er.

Vi håber, at Aarhus Kommune vil tage vores ønsker alvorligt og arbejde for en struktur, hvor dagplejen får de nødvendige rammer for at kunne bidrage som en stærk og ligeværdig del af kommunens dagtilbud. Dette ser vi blandt andet ske i Odense kommune, hvor de har en centraliseret ledelse, og er i stor udvikling i den kommunale dagpleje.

Kommentarer til analysen vedrørende omlægning af dagplejen:

Vi har nedenfor samlet vores bemærkninger og bekymringer i relation til den fremlagte analyse af dagplejens organisering.

-Pladsanvisning og placering af børn i dagplejen:

Vi mener ikke, det bør have betydning for børns placering om dagplejen er organiseret under en dagtilbudsleder eller en dagplejeleder. I flere år har vi oplevet store udfordringer i samarbejdet med pladsanvisningen. For eksempel er forældre, der har ønsket en plads i Tranbjerg dagpleje, blevet informeret om manglende kapacitet og i stedet tilbudt plads i et andet dagtilbud. Selvom der reelt har været ledige pladser i dagplejen i Tranbjerg. Først med tiltrædelsen af vores nuværende leder er der fundet en løsning på denne problematik. Vi frygter, at denne udfordring vil bestå, hvis dagplejen fortsat forankres under dagtilbuddene. En centraliseret dagpleje vil derimod give mulighed for, at en fælles ledelse kan skabe overblik og sikre en ensartet dialog med pladsanvisningen på tværs af kommunen.

-Pædagogiske overflytninger mellem dagpleje og institutioner:

I analysen nævnes det, at pædagogiske overflytninger mellem dagpleje og daginstitution ikke længere vil være mulige. Det opleves som en form for sanktion mod forældre, der vælger dagplejen frem for en institution. Vi håber, at børnenes behov fortsat vil være i fokus, og det vil være muligt at gennemføre overflytninger, når det vurderes at være udviklingsmæssigt gavnligt for det enkelte barn særligt tilfælde hvor barnet mistrives i sin nuværende placering.

-Serviceniveau og lokal forankring:

Det fremføres i analysen af dagplejen i en centraliseret model risikerer at miste sit serviceniveau og sin lokale forankring. Dette billede genkender vi ikke. I dag er vi organiseret under Tranbjerg dagtilbud, men vi oplever i praksis at være en bisætning i det øvrige dagtilbud. Vi deltager ikke i fælles kompetenceudvikling og er ikke integreret i øvrige fællesskaber. Vores samarbejde med institutioner begrænser sig i praksis til overlevering ved overgang i børnehave. Vi ser ingen grund til, at en centralisering skulle forringe denne mulighed tværtimod.

I dag er det netop vores fælles faglige fællesskab med dagplejere fra hele kommunen, der giver os adgang til udvikling og sparring, for eksempel gennem de såkaldte faglige mandage via teams, hvor vi modtager relevant fagligt input og inspiration.

Opsummering:

En centralisering af dagplejen vil efter vores vurdering styrke både faglighed, trivsel og økonomi. Det vil fremme fællesskab og kompetenceudvikling blandt dagplejere. Og det vil sikre ledelsesmæssig fokus på dagplejen, særlige behov og potentiale. Vi ser derfor den foreslåede mulighed 2 som den løsning af de foreslåede modeller, der bedst understøtter dagplejens fremtid i Aarhus Kommune. Det vigtigste er en ledelse der er engageret i dagplejen, og ser mulighederne for faglig udvikling, og kan give Aarhus dagpleje en følelse af samhørighed.


Hilsen Tranbjerg dagpleje

Lone, Lena, Linda, Eva og Tea
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Tea Vallø

Indsendt

07/05/2025 13:00

Udtaler sig som

Forening, organisation eller bestyrelse

Organisation

Tranbjerg Dagpleje

Sagsnummer

HS6558076

Informationer

Startdato

Svarfrist

Type

Dagtilbud og skole
Område
Hele kommunen

Hørings-id

H1087

Kontakt

Nicolas Madsen 

mail: nicmad@aarhus.dk