Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høring af forslag til ny organisering af dagplejen

Høringssvar

Høringssvar fra MED – udvalget i Gl. Åby i forbindelse med en mulig sammenlægning af dagplejen i Aarhus kommune
I MED – udvalget i Gl. Åby har vi primært taget udgangspunkt i det materiale vi har fået fra dagplejens TRIO gruppe.
I MED - udvalget går vi ind for en sammenlægning og peger på model 2:
Fordele ved en sammenlægning:
MED – Udvalget i Gl. Åby ser flere fordele i at dagplejen bliver sammenlagt. Vi mener, at en samlet dagpleje i Aarhus kommune vil blive stærkere, mere synlig og mere bæredygtig, både i et økonomisk og kvalitativt perspektiv. Her tænker vi f.eks. tilsynskvalitet, gæstedagpleje og i ledelsesdelen. At samle dagplejen under én dagplejeleder, kan være med til at styrke dagplejen - både opad i systemet og udad i forhold til branding og profilliering af dagplejen, som forhåbentlig vil kunne rekruttere flere nye dagplejere, så dagplejen består som et pasningstilbud i Aarhus Kommune.
En samlet dagpleje har også de fordele at man vil kunne ensarte dagplejen på tværs af områder, så der er fælles retningslinjer. En samlet enhed giver mulighed for en fælles personalehåndbog, sparringsgrupper på tværs af afdelinger og områder, større og mere kvalificeret videndeling, samt mulighed for at sætte fokus på at arbejde by dækkende med dagplejefaglighed og kvalitetsudvikling.
En samlet dagpleje vil også gøre det muligt at etablere et MED udvalg som håndterer dagpleje relaterede emner som ex. fleksibilitet, ned i tid og dagplejernes arbejdsmiljø, emner som er afgørende at kigge på for at kunne rekruttere nye medarbejdere. Her kan vi pege på ansættelse af flyvere (dagplejere uden fast arbejdssted) som i Odense kommunale dagpleje eller ved at etablere flere gæstehuse/stordagplejere. Det at samle ledelsen for dagplejen, vil også give lederteammøder alene med fokus på dagplejen.
Med en sammenlægning vil der derudover komme mere gennemsigtighed i forhold hvordan økonomien i dagplejen ser ud, og det vil for dagtilbuddet også betyde, at et eventuelt underskud ikke længere skal finansieres af de dagtilbud der har en dagplejeafdeling. Det er særligt vigtigt for MED-udvalget, at der fortsat følges op på økonomien vedr. dagplejen.
Skal dagplejen ses ind i en ny organisering, er det vigtigt fortsat at kigge på økonomien omkring dagplejen – så krav, organisering, forventninger og økonomi hænger sammen.
Ulemper ved en sammenlægning
Vi ser det som en ulempe, at man ved en sammenlægning ikke længere har mulighed for at lave interne overflytninger og frygter at det vil stille både børn og medarbejderne i dagplejen og daginstitutionerne i en dårligere situation end nu, hvis det vurderes at et barn vil trives bedre i en anden ramme. Derfor appellerer vi til, at der indtænkes en løsning på dette, så børn og familier der har brug for en pædagogisk overflytning stadig kan imødekommes.
Fremfor at pege på flere ulemper ser vi det mere hensigtsmæssigt at pege på opmærksomhedspunkter ved en sammenlægning:
Vi mener, at der skal være en opmærksomhed på at ledelsen ikke kommer for langt væk fra dagplejerne, her tænker vi på ledelsen i form af både dagplejeleder, pædagogiske ledere og dagplejepædagoger. Lige nu oplever mange dagplejere i Gl. Åby det som en stor kvalitet at der er mulighed for sparring tæt på, hvilket lykkedes fordi den pædagogiske leder og dagplejepædagog har kontor i legestuen.
Derudover skal man også være opmærksomme på at dagplejen ikke lukker sig som sig selv, men at det lokale samarbejde, som nu fungerer rigtig godt rundt i dagtilbuddene, bevares. Vores ønske er derfor at dagplejelederen deltager i dagtilbudsnetværk og dagtilbudsleder møder, så et samarbejde med dagtilbuddene prioriteres og et 0-18 års fokus fortsat styrkes med en samlet dagplejeenhed som aktiv medspiller.
Vi ønsker en sammenlægning af dagplejen, og vi peger på model 2, da vi tænker at der er mere fleksibilitet i denne model, samt en større tryghed for dagplejere og forældre i forhold til et samarbejde med mere end én pædagogisk leder/dagplejepædagog. Samtidig vil tre områder gøre det muligt at arbejde i teams, hvilket kan være med til at styrke kvaliteten i tilsynet, da det i denne model er muligt at adskille personaleledelse (som MUS og sygefraværssamtaler) fra tilsynsdelen, hvilket vi nu oplever er med til at højne kvaliteten af tilsyn for både pædagogisk leder og dagplejepædagog, men også for dagplejerne, som har mulighed for at søge sparring og vejledning hos mere end en leder/dagplejepædagog.
Model 1 kan give uforudsigelighed for dagplejere og forældre i forhold til hvem der fører tilsynet hos den enkelte dagplejer, da der ved den forventede nedgang i ansatte dagplejere (jf. statistikken over udviklingen i antal dagplejere over de sidste 5 år), her må forventes at forekomme omstruktureringer i områder fra år til år, samt en forventet reduktion af ansatte pædagogiske ledere. Denne usikkerhed ser vi ikke i model 2, som har større afdelinger og derfor med både en pædagogisk leder og 1-2 dagplejepædagoger giver en større sikkerhed og tryghed for forældre og dagplejere.
Vi stiller os undrende overfor model 3, hvor der gives ledelsesopgaver til dagplejepædagoger, som således udfører ledelsesopgaver uden at blive lønnet for det. Derudover vil det efter vores mening også betyde, at dagplejerne får dagplejepædagoger der ikke er klædt på til opgaven i forhold til f.eks. MUS, sygefraværssamtaler, tjenstlige samtaler mm., og som reelt ikke har hverken erfaring med eller mandat til at være personaleleder.
I MED-udvalget vælger vi derfor at pege på model 2 og en sammenlægning af dagplejen.

Med venlig hilsen
MED-udvalget i dagplejen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Tina Haugstrup

Indsendt

08/05/2025 10:32

Udtaler sig som

MED-udvalg

Organisation

Gl. Åby Dagtilbud

Sagsnummer

HS2188763

Informationer

Startdato

Svarfrist

Type

Dagtilbud og skole
Område
Hele kommunen

Hørings-id

H1087

Kontakt

Nicolas Madsen 

mail: nicmad@aarhus.dk