Gå til hovedindhold

Høringssvar

Udvidelse af gammelgårdskolens distrikt

Høringssvar – Udvidelse af Gammelgaardskolens distrikt

Jeg er sikker på at alle ønsker en god skolegang for alle børn i Århus, men kommunens nyeste forsøg på med nogle kreative stregtegninger at få løst problemet med årtiers forfejlet bolig- og integrations politik i Århus Vest – er ikke nogen løsning – eller ikke en god løsning.

Det virker som topmålet af positiv tænkning at tro, at en skole kan absorbere og integrere ca. 25% ekstra elever pr. årgang fra en hård ghetto uden tilførsel af ekstra ressourcer – og selvom mange politikere kommer med flere kreative forslag til hvorfor antallet af nye elever ikke vil være de forventede 25 – men helt ned til 5, så virker de fleste af disse forklaringer ikke særligt realistiske.

Der er et problem i Århus V, det kan ingen benægte, men løsningen er simpelthen ikke at ødelægge de tilbageværende velfungerende skoler i området – Gammelgårdskolen løfter allerede en god del integration – antallet af tosprogede elever omkring 20% - men hvis dette antal stiger meget (og det må forventes, hvis der tilføres 20-25 elever pr. årgang fra Bispehaven), så viser al forskning og erfaring fra de omkring liggende vestby skoler, at de ressource stærke forældre (både etnisk danske og tosprogede) flytter deres børn til andre folkeskoler med lavere andel af tosprogede eller til privatskoler. Sidste gang man omlagde skoler i vestbyen knækkede man både Sødahl skolen, Hasle skole, Tovshøj skolen og Ellekær skolen – som alle kæmper med et stort fravalg fra distriktsforældrene og voksende andele af to sprogede elever. Det tager kun et dårligt år eller to at ødelægge en skoles ry, men det er en utrolig lang kamp at få vendt bøtten og genoprettet forældrenes tro på, at den lokale skole er det rigtige valg for deres børn.

Der er skrevet mange gode grunde for hvorfor denne udvidelse uden tilførsel af ressourcer eller hensyntagen til de fysiske rammer på skolen er en dårlig ide. Mange af disse problemer løser sig selv helt naturligt, når dødspiralen med forældrefravalg starter og Gammelgårdskolen ender med en distriktsandel på de ca. 30% som andre vestby skoler har – og det er allerede startet, hvis denne distriktsændring gennemføres vil nok især forældre, hvis første barn skal starte i 0., fravælge skolen, og derefter vil folk stille og roligt fravælge skolen, da den ikke længere vil være det attraktive tilbud den er nu. Vi er mange forældre i Åbyhøj, som gerne aktivt vil tilvælge folkeskolen og den diversitet der følger med, men kommunen gør det meget svært at holde fast i denne holdning, når der konstant forsøges at tilføres ressource krævende børn uden at tilføre ressourcer. For alle mine gode intentioner holder kun så langt, når der spilles højt spil med mine børns trivsel og uddannelse.

Så mit håb er at i indser, at man ikke løser nogen problemer ved at knække endnu en vestby skole og bane vejen for en privat skole i Åbyhøj – hvis det sker vil denne nok også tiltrække elever fra Åbyskole (og sikkert også de andre vestby skoler) – og så står i med endnu 2 nye ”problem”skoler og ikke nogen attraktive skoletilbud til at tiltrække børnefamilier til de nye projekter i Gellerup og Bispehaven.

Hilsen En forælder som gerne vil folkeskolen, men ikke for enhver pris
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Tine Ejdrup

Indsendt

07/10/2019 - 21:48

Sagsnummer

HS6065742

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Dagtilbud og skole
Område
Åbyhøj Brabrand - Gellerup
Hørings-id

H126