Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høring af Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2020-2024

DGI Østjylland og Bevæg dig for livets høringssvar på forslag til Aarhus Kommunes sundhedspolitik 2020-2024

DGI Østjylland og Bevæg dig for livet (samarbejdet mellem DIF og DGI) har med stor interesse og et smil på læben læst forslaget til Aarhus Kommunes Sundhedspolitik 2020-2024.

Vi glæder os over, og vil gerne anerkende den overordnede visions fire elementer, og at der lægges stor vægt på, hvor vigtigt det er for vores sundhed at være en del af et aktivt fællesskab. Vi bifalder, at politikken er en åben invitation til samarbejde på sundhedsområdet, hvor vi med baggrund i det allerede frugtbare samarbejde ser frem til at forstærke dette yderligere. Vi har naturligvis en særlig interesse i at sikre mulighederne for alle til at være fysisk aktive. Eller hvis det skal oversættes til FN’s verdensmål, så er vi ekstra optaget af mål nr. 3 Sundhed og Trivsel. Men også i forhold til mål nr. 5 Ligestilling mellem kønnene, nr. 10 Mindre ulighed og mål nr. 17 Partnerskaber for handling, spiller aktive og engagerende idrætstilbud, fællesskaber og foreninger en stor rolle.

På sundhedsområdet er DIF og DGI klar til at være et endnu mere aktivt bindeled mellem kommunen og idrætsforeningerne, men også med de mange andre idrætsfællesskaber vi er i kontakt med.

I ’Sammen om sundhed hele livet’ bifalder vi, at realiseringen af vores fælles visionsaftale er en prioriteret indsats. Aftalen har et bredt fokus på sundhed hele livet, hvortil vi foreslår at man indsætter en faktaboks, eller på anden vis synliggører aftalens fire overordnede indsatser. I forlængelse heraf tror vi på, at idrætsforeninger og fællesskaber generelt kan være en stor og vigtig ressource på dette område, hvorfor de med fordel kan nævnes mere eksplicit.

I forlængelse af det pågående arbejde med visionsaftalen, er det vigtigt for os at pege på, at der fortsat er et stort sundhedsmæssigt potentiale i at gøre en tidlig indsats i daginstitutioner og skoler jf. den gældende lov-givning.

Ikke alle har de samme vilkår og muligheder for at være en del af et trygt og meningsgivende fællesskab. I ’Mere lighed i sundhed’, ser vi gerne et mere klart fokus på lige adgang til fællesskaber og foreningsliv, her-under hvordan der kan arbejdes med at udvikle fritidspas-ordningen.

Det er relevant, at der bliver sat et stort fokus på den mentale trivsel. I ’De største sundhedsudfordringer’ ser vi gerne, at der under ’Trivsel og livsglæde’ gøres tydeligere, hvordan man sammen med foreningslivet kan skabe rum for opbygning af de gode relationer, og rum, hvor borgere kan mødes, fastholdes og trives sam-men med andre.
Under ’Bevægelse i dagligdagen’ mener vi det bør fremgå, at det ikke bare er i samarbejde med uddannelses-institutioner, men også i samarbejde med de lokale foreninger at gode rammer for bevægelse skal udvikles. Derudover er meget optaget af, at der er gode, lokale rammer og faciliteter til at mødes, skabe fællesskaber og være aktive i. Det er essentielle forudsætninger for både den mentale, sociale og fysiske sundhed, og vi vil gerne pointere vigtigheden af at de fysiske rammer bliver prioriteret højt i den aktuelle og fremtidige byudvik-ling i Aarhus

DGI Østjylland står som altid til rådighed for uddybning af ovenstående samt konkret samarbejde til glæde for idræt, motion, fællesskab, sundhed og trivsel i Aarhus.


På vegne af DGI Østjylland og Bevæg Dig For Livet

Lars Mandrup Flemming Poulsen Per Nedergaard Rasmussen
Næstformand DGI Østjylland Direktør DGI Østjylland Bevæg dig for livet
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Flemming Poulsen

Indsendt

11/12/2019 11:35

Sagsnummer

HS7135379

Informationer

Startdato
Svarfrist
Hørings-id

H134