Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1128 - Tivoli Friheden

Kære Kommune - Stop lokalplan 1128 - Stop tivolisering af naturen - I ødelægger ALLE Aarhusianernes grønne guld!!

Kære Kommune - Stop lokalplan 1128 - Stop tivolisering af naturen - I ødelægger ALLE Aarhusianernes grønne guld!
Rosenvængets Grundejerforening tilslutter sig helt igennem det høringssvar som er indgivet af Marselis Grundejerforening, samt tilsvarende indgivet af en samling af beboerforeninger og fællesråd i området mfl.
Vi er naboer og brugere af Marselisborgområdet og det grønne område omkring Tivoli oplever vi i Rosenvænget (og de omkringliggende boliger) som vores nærmeste rekreationssted – sammen med RIGTIG MANGE ANDRE AARHUSIANERE, som kommer herud inde fra byen for at få luft, bevæge sig og få en smuk helstøbt naturoplevelse. Det er byens guld, og vi har en slags allemandsret til det.
Vi vil i det følgende fremhæve de punkter, som vi i Rosenvængets grundejerforening ser som væsentlige:
1. Den grønne bræmme omkring Tivoli er der for at skærme for indblik og støj og for at lade Tivoli være et ja, et tivoli med rutsjebaner, radiobiler, kulørte lamper og udendørs sceneoptræden – SAMTIDIG MED at det ligger i skoven og har en grøn overgang til resten af Havreballe Skovs løvskov med vandhuller, søer og lysninger. Der er allerede hugget og plukket i træerne, allerede bygget højere og mere neonoplyste forlystelser – og allerede bygget en koncertbygning i form af Hermans ud mod Skovbrynet. Der har gennem årene været et stadigt stærkere pres i form af tivolifortætning og nu er nok nok. Kommunen bør holde fast i lokalplanen for at beskytte mod yderligere tivolisering. Så nej til at inddrage den grønne bræmme til cykelparkering og nej til at inddrage den til en 22 / 26 m høj bygning, som vil stå og skæmme overgangen ind til skoven og lysningen, som ligger lige efter – kaldet Engen Jævnfør punkt i MG´s høringssvar punkt 1 og punkt 4.
2. Krat, fuldkronede træer, særlige skovbunde, lange perioder med ro og mørke er helt afgørende for at dyr, fugle, insekter osv. finder frem til Havreballe Skov, så området sikres en høj grad af biodiversitet. Og endelig er det afgørende for at vi mennesker – fra vuggestuebarnet til plejehjemsbeboeren kan komme ud i et bynært område og undersøge eller bare opleve at se rådyr, en ræv og meget andet. Det skal vi passe meget på at sikre og faktisk snarere udbygge end afvikle – også i og omkring Tivoli. Klip en hæl og hug en tå eller salamimetoden – vi tager bare en lille smule og så lidt mere en lokalplan senere. Det er ikke i orden. Tivolis ejere må udvikle deres forretning et andet sted, hvis ikke det kan ske under den eksisterende lokalplan.
3. Tivoli ønsker at få lov til at sende endnu mere lyd ud i æteren til koncerter og begrunder det med at en ny placering af den udendørsscene vil være vendt bort fra boligområdet ved Skovbrynet. Men der er mange andre som lytter med, når der er Fed Fredag og andet i Tivoli: beboerne i Rosenvænget, beboere i området ved Jyllands Allé, Carina Vej, Vilhelm Becks Vej osv. Vi vil være mere udsatte for støj – samtidig med at vi i forvejen lægger øre til koncerter fra Stadion og Væddeløbsbanen. Så vidt vi kan se på materialet, er der endnu ikke lavet undersøgelser af, hvad det vil betyde af støjgener for andre naboer. Hertil kommer, at den forøgede støj i området er med til at fordrive natur og dyr endnu længere bort fra byen. Det går den forkerte vej!
4. Adgangsforhold og oplagringsplads til en ny koncertsal og en udendørsscene med endnu flere tilskuere vil kræve plads. Den plads er der ikke – som MG dokumenterer i deres høringssvar punkt 6 og 7, så har Tivoli i forvejen bredt sig ud i området. Det sker umærkeligt, og pludselig har man vundet hævd på at tage mere plads eller have en bestemt adfærd. Det er ikke særlig pænt. Vi frygter, at skovstien ved Tivolis nord- og østside omdannes til en rigtig vej og lige pludselig en asfalteret vej, når behovet for at få kørt tungt sceneudstyr ind til store koncerter kræver fast føre og ikke en vintermudret skovsti. I oplæg til udviklingsplanen bliver en ny vej benævnt ”servicevej”, hvilket lyder ret uskyldigt, men med den store mængde af koncerter og events, der er målet for et nyt Tivoli Friheden – kommer det til at være en motorvej for tung trafik!
5. Så er der spørgsmålet om infrastruktur i hele stadionområdet – ja, hele det område som indtil videre hedder Projekt Kongelunden. Der skal tænkes i helt andre baner. Der skal være en balance mellem de aktiviteter, tilbud og events, som trækker mange mennesker ud i området, og så den kapacitet området har til at rumme mange mennesker på en gang, deres transportmidler – busser, privatbiler og cykler – og også at få store menneskemængder ind og ud af området på kort tid. Det er en kæmpeopgave, som kræver nytænkning og realitetssans at løse på en måde, som tager hensyn til miljøudfordringerne både for naboer, borgere og turister i området. Og i sidste ende tager hensyn til klimaudfordringen og som det seneste også hensyn til pandemiudfordringen, hvor mennesketæthed og håndtering af hygiejne fylder ud over alle grænser.
Vi ved ikke, om Covid-19 bare er en enlig svale – det tror videnskaben ikke – vi bør i hvert fald overveje, hvordan vi i fremtiden kommer til at omgås hinanden i det offentlige rum. Det vil være rettidig omhu at tænke disse udfordringer ind i Tivolisagen sammen med Kongelundsprojektet.
Derfor stop op og vent med at tage beslutninger om lokalplansændringer, før der har været borgerinddragelse og en ordentlig undersøgelse af forholdene i området.

Så kære Politikere - vi opfordrer venligt men bestemt: vær på forkant med jeres egne visioner om at ville træffe KLOGE beslutninger - stop lokalplan 1128 og pas NU på vores fælles natur - pas på vores BY!

Rosenvængets Grundejerforening
v/Marie Nørgaard Laursen
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rosenvængets Grundejerforening v/Marie Nørgaard Laursen

Indsendt

12/08/2020 19:02

Sagsnummer

HS2929880

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H183

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00