Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1128 - Tivoli Friheden

Hvad vil der ske, hvis lokalplanforslag 1128 bliver stillet i bero i 2 år?

I Alternativet har vi været levende engageret i processen omkring lokalplanforslag 1128, Tivoli Friheden. Vi har fulgt debatterne og noteret, at der især i den rød-grønne side af byrådssalen er kommet spørgsmål op, som appellerer til en grundig udvalgsbehandling omkring forhold til Kongelundsprojektet og trafikale udfordringer for området omkring Tivoli Friheden. De rejste spørgsmål til Teknisk udvalg er vi enige i, og vi må antage, at debatten i Teknisk Udvalg har belyst disse spørgsmål grundigt, selv om referatet fra udvalgsmødet ikke afslører dette.
For lettere at forstå baggrunden for emnet og Alternativets refleksion (høringssvaret) har vi indledt med at sammenfatte fakta om sagens forløb.

Sagens forløb
Forudgående offentlig høring om ændring af kommuneplanen: 17/12-19 til 09/01-20.
49 indkomne svar fra grundejerfforeninger, fællesråd, foreninger, Ceres Park og Arena og private.
Byrådsbehandling: 10/6-20
Offentlig høring: 30/6 til 25/8-20
Udvalgsbehandling i Teknisk Udvalg: 17/6-20
Kernespørgsmål i udvalgsbehandlingen: 1. Forhold og relation til Kongelundsprojektet og 2. Trafikale udfordringer i området.
Det første spørgsmål adresserer tidsmæssige betragtninger omkring igangsættelse af lokalplanforslaget og projekt Kongelunden. Tivoli Frihedens ansøgning om ny lokalplan (1128) kom et par år før offentliggørelse af Kongelundsprojektet. Teknik og Miljø anfører herudfra, at lokalplanforslaget skal behandles som uafhængigt af Kongelundsprojektet, selv om Tivoli Friheden ligger inden for Kongelundens område. Det afvises at afvente udviklingen i Kongelundsprojektet.
Det andet spørgsmål adresserer mobilitetsplanen for området. Lokalplan 1128 vil medføre et betydeligt pres på områdets trafik og parkering. Kongelundsprojektet omfatter også dette spørgsmål, hvorfor de to projekter bør behandles under ét.
Ved byrådsbehandlingen var der enighed om at sende sagen til udvalgsbehandling. EL, AL, SF og RV havde ønsker i relation til første spørgsmål. EL, AL, SF og Dorte Borgkvist (UFP) havde ønsker i relation til det andet spørgsmål.
Af udvalgserklæringen fremgår det, citat: "Udvalget drøftede især udbygningsaftalen, og hvorvidt man politisk kan forpligte Tivoli Friheden til at indgå i Kongelundsprojektet for så vidt angår bidrag til investeringer i løsninger, der skal afhjælpe trafikale udfordringer i området"
Udvalgets tiltrædelse: Socialdemokraterne, Venstre, Socialistisk Folkeparti kunne tiltræde lokalplanforslaget. Enhedslisten tog forbehold med henblik på drøftelse i gruppen.

ALTERNATIVETS REFLEKSION
Hvad vil der ske, hvis lokalplanforslag 1128 bliver stillet i bero i 2 år?
Under udviklingen af lokalplanforslaget blev vi vidne til det verdensomspændende Coronavirusangreb. Det rørte ved den globale verdensorden. Covid-19 har også sat sine spor i Danmark. Mange mennesker har mistet deres job, og mange virksomheder er gået konkurs. Covid-19 situationen er stadig usikker. Det mærker vi også i Aarhus området. Staten er kommet med betydelige midlertidige hjælpepakker for at afbøde situationen, som krisehjælp. Men ingen kan se frem til, hvornår der er kontrol over udviklingen. Corona har overtaget ledelsen af verdensamfundet. Det er utrygt.
Tivoli Friheden har lavet et imponerende forarbejde til udvikling af sin forretning, men med Corona antydes en anden fremtid, som ingen helt har overblik over. Tivoli Friheden har en fungerende forlystelsespark med en juridisk gældende lokalplan. Og det er vel godt. Tivoli Friheden er således ikke tvunget til at standse sine aktiviteter. Men er det godt at investere, hvor forarbejdet baserer sig på et stærkt vækstmarked med masser af købekraft. Effekten af investeringerne kan være stærkt reduceret, hvilket kan kræve store afskrivninger.
Kongelundsprojektet er sat godt i søen med en progressiv projektorganisation og en kompetent ledelse. Aarhus Byfælled er ved at blive et kollektivt Aarhus projekt til glæde for byens borgere. Det er vores indtryk, at der arbejdes på højtryk for at fremme og udbrede projektet. Der arbejdes med at udvikle institutionerne i området, og de første ideer til, hvad der udfordrer Kongelundsområdet er på tegnebrædtet. I projektet sker der rigtig mange ting i løbet af de næste to år. Herefter vil der være langt bedre muligheder for politisk at tage stilling til smafundets indstilling til projektet.
I løbet af to år vil et forhåbentligt fremtidigt billede af Covid-19 være tydeligere. Det vil give Tivoli Friheden bedre muligheder for at vurdere deres projekt. Det vil give byens borgere større mulighedheder for at komme med opkvalificerede høringsvar, og det vil give byens politiske rådsmedlemmer en bedre sikkerhed for deres beslutninger. Mobilitetsplanen vil stå på et sikrere grundlag, offentlige investeringer til veje, parkeringspladser og trafikafvikling vil tegne sig tydeligere, ligesom overblikket over Kongelundens institutioner står klarere. Inddragelse af Tivoli Frihden i de økonomiske fælles forpligtelser vil være lettere at forholde sig til. Og så eksisterer Tivoli Friheden stadigvæk. Måske er indtjeningen gået lidt ned, men det er næppe pga. at lokalplan 1128 ikke er gennemført, men snarere fordi Covid-19 følgerne har rørt ved forbrugsmønstret. Tivoli Frihedens anlægsarbejder som følge af lokalplan 1128 må også forventes at have begrænset effekt på publikumsantallet inden for de næst to år.

Så måske vil det være klogt, at stille lokalplanforslag 1128 i bero i 2 år?
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Poul Burian

Indsendt

17/08/2020 15:19

Sagsnummer

HS8586668

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H183

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00