Gå til hovedindhold

Høringssvar

Dagplejeanalysen

Høringssvar ang. dagplejeanalysen fra Holme-Rundhøj dagtilbudsbestyrelse

Holme-Rundhøj Dagtilbudsbestyrelses høringssvar til dagplejeanalysen


Bestyrelsen i Holme-Rundhøj dagtilbud vil indledningsvis gerne anerkende det grundige arbejde, der tydeligvis ligger til grund for rapporten. Der er fra vores synspunkt nogle oplagte områder, som også er fremhævet i rapporten, som vil kunne bidrage til forbedret økonomi uden oplagte negative konsekvenser:

• Vi tilslutter os en anbefaling om at dagplejen gøres til et tilbud for 0-3 -årige. Dette sker på baggrund af de, også i rapporten, omtalte gevinster i form af forenklet håndtering af pladser og opskrivning samt ensretning af tilbuddet til aldersgruppen. Det er ikke vores indtryk at dagpleje for 3-6 -årige er et ønsket/benyttet tilbud.
• Vi tilslutter os tillige anbefalingen om at forenkle opskrivningsreglerne, således at man kan opskrive sig til dagplejen som helhed.

Som det primære tiltag med henblik på økonomisk forbedring af dagplejens drift, bruges der i rapporten mange ressourcer på at analysere en evt. omorganisering af dagplejens ledelse og struktur. Det er bestyrelsens holdning at dette fokus på omstrukturering ikke er formålstjenligt og at det ikke er her roden til dagplejens økonomiske udfordringer skal findes. Dette understreges da til dels også i rapporten selv, hvor der synes at være stor usikkerhed om en evt. gevinst ved at gennemføre sådanne ændringer. Også taget i betragtning, at de selvsamme strukturer før har været gældende og de økonomiske forhold var de samme - urentable.

En vigtig og logisk pointe i rapporten er, at dagplejen, for at være rentabel, skal have en vis størrelse/tilslutning fra brugerne (nye kunder i butikken) og en vis tilførsel af nye dagplejere, for at en positiv økonomisk drift kan opretholdes. De to ting har naturligvis en indbyrdes samhørig effekt på hinanden: Er søgningen af børn til dagplejen aftagende, vil der naturligvis også langsomt blive tilført færre midler til personale som igen kan afstedkomme et smallere udbud, hvor sammenlægninger bliver nødvendige som akut redskab, som igen sandsynligvis vil medføre en reduceret søgning grundet et mindre attraktivt tilbud. Denne effekt kan med tydelighed ses på graferne over udvikling i dagplejen de sidste årtier. Den vigende tilgang kunne selvfølgelig også tages som et udtryk for, at dagplejen langsomt over tid, er blevet en mindre og mindre værdsat institution for vores samfund. Dette er imidlertid ikke bestyrelsens holdning. Ser man på kurven over tilslutningen til private pasningstilbud i den samme periode, er den støt stigende. Dette giver et tydeligt signal om, at alternativer på linje med dagplejen fortsat er klart ønsket af brugerne. Vi mener at den skrantende tilslutning til dagplejen i høj grad skyldes andre faktorer end struktur og organisering. Der bør i stedet kigges på ting som fx.: dagplejens image (for såvel brugere som nye medarbejdere), dagplejens mulighed for selvbestemmelse og fleksibilitet, kommunikation og opskrivningssystemer og ikke mindst de økonomiske rammer der bliver bevilget samt egenbetalingen.

Bestyrelsen anbefaler således ikke, at der bruges yderligere ressourcer på at afsøge ledelsesmæssig og strukturel omlægning, men i stedet at det nuværende format i vid udstrækning fastholdes, men med mulighed for sammenlægninger som midlertidigt nødgreb, hvor det er nødvendigt.
Såfremt der er et oprigtigt ønske om at dagplejen skal være et blivende alternativt tilbud til vuggestuerne (hvilket vi i bestyrelsen klart tilslutter os) så anbefales følgende I stedet:

• En ny analyse gennemføres med fokus på dagplejens popularitet og image blandt slutbrugerne. Hvilke tiltag kunne anbefales for at øge gennemsigtigheden af fordelene ved dagplejetilbuddet? Det synes også hensigtsmæssigt at prøve at forstå, hvad der i stigende grad gør de private tilbud mere attraktive end dagplejen og hvorved dagplejen kunne lære heraf?
• Det bør også undersøges hvad de væsentlige udfordringer med at tiltrække ny kvalificeret arbejdskraft til dagplejen i væsentlighed begrænses af og hvilke tiltag der kan gøres, for at imødekomme dette. Hvis ikke vi kan få dygtige dagplejere over et bredt geografisk område, så er der ingen dagpleje at tilbyde i første omgang.

Vil vi have en dagpleje, der er et attraktivt tilbud for såvel brugere som personale og ikke blot overlade opgaven til de private tilbud, så vil det kræve politisk mod og vedholdenhed at skabe det boost, der skal få vendt spiralen.



På vegne af bestyrelsen i Holme-Rundhøj Dagtilbud,

Liva Lund Sørensen, bestyrelsesformand
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Liva Lund Sørensen

Indsendt

11/01/2021 19:19

Sagsnummer

HS0651987

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Dagtilbud og skole
Emneord
Dagtilbud og skole
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H228

Kontakt

Nicolas Madsen, nicmad@aarhus.dk, 25 62 28 78

OBS: Alle høringssvar skal afgives her via høringsportalen. Høringssvar kan ikke sendes på mail til ovenstående.