Gå til hovedindhold

Høringssvar

Dagplejeanalysen

Høringssvar fra forældrerådet i Sabro Dagpleje

Høringssvar ang. dagplejens organisering og økonomi

Vi sidder i forældrerådet i dagplejen i Sabro dagtilbud, hvor nogle af os har børn fra både årgang 2017 og fra årgang 2020, og en enkelt der har været med lige siden 2014. Vi har derfor flere års erfaring ved Sabro dagpleje og har fulgt udviklingen her over en årrække.

Vi synes alle at dagplejen har nogle klare fordele fremfor vuggestuen. Det er både den nære kontakt med en primær omsorgsperson, som skaber nogle trygge rammer når man skal aflevere sit meget lille barn, men også at børnene har en forholdsvis rolig hverdag med få andre børn og gradvist bliver introduceret til større børneflokke gennem fællesaktiviteter som gymnastik, legestue og besøg på lokalcenter. Derudover danner børnene stærke bånd til både dagplejeren og de børn de går sammen med, samtidig med at der er mulighed for at særlige behov tilgodeses. Hverdagen er mere fleksibel og ikke bundet op af aktivitetsplaner, så hvis det er en varm sommerdag, så kan de være ude om morgenen og inde til middag eller hvis der er et barn der er specielt træt en dag, så laver de måske bare mindre den dag. Derudover er der også plads til spontanitet og til at udnytte det lokale, som f.eks. at gå forbi fiskemanden de dage han er der.
Fællesaktiviteterne gør også at børnene er mere trygge når de skal afleveres i gæstedagpleje da de så har mødt de andre dagplejere og børn i disse sammenhænge. Vi er derfor stærkt fortaler for den lokale forankring hvor dagplejerne har mulighed for at mødes og sparre med hinanden om børnene og at fællesaktiviteterne kan tilgodese hele lokalområdet, som f.eks. besøg på lokalcenteret. Desuden giver det stabilitet og tryghed for børnene, da de som udgangspunkt møder de samme børn og voksne når de skal i gæstedagpleje.
Som forældre er det også vigtigt at have en følelse af at man kender de andre dagplejere og at man ikke skal køre langt for at aflevere ens barn i gæstedagpleje. Det gør en forskel at man også kan hilse på gæstedagplejerne i Brugsen, ved aflevering/hentning i legestuen osv.


Selvom der i rapporten står at forældrene muligvis ikke opdager hvordan organiseringen er i forhold til ledelse af dagplejen, så synes vi at det er noget vi ser meget tydeligt. Organiseringen af dagplejen i Sabro har ændret sig drastisk efter at der ikke længere er en dedikeret pædagogisk leder. Der er af flere omgange været forskellige pædagogiske ledere som også har været involveret i institutionerne, men denne løsning synes vi er uholdbar. Det kan være en midlertidig løsning, hvis man har en leder der siger op eller lign., men det bør ikke være løsningen i mere end et par måneder. Der er brug for en dedikeret leder som sikrer fordelingen af børn ved gæstepasning, og som også har overblik over dagplejerne og børnenes præferencer. Lederen vil også i højere grad kunne varetage dagplejernes interesser og kæmpe deres sag. F.eks. kan dagplejerne have forskellige præferencer i forhold til sammensætning af børnegruppen (2 små + 2 store eller 4 små), som lederen kan have mulighed for at hjælpe med at få til at gå op.
Derudover skal der være en person som forældrene føler sig trygge ved at diskutere eventuelle problematikker med. Lederen kunne også være ekstra hænder ved spidsbelastninger, såfremt der er sygdomstilfælde i dagplejen og passe en børnegruppe i f.eks. legestuen hvis nødvendigt. Så vidt vi er orienteret så kan den pædagogiske leder i institutionerne også hjælpe på stuerne, så vi foreslår at den pædagogiske leder i dagplejen har samme mulighed.
Denne leder bør også have fokus på udviklingen af antallet af dagplejere (f.eks. når nogen nærmere sig pensionsalderen eller fratræder) og dermed sikre at der ansættes nye dygtige dagplejere. Dette kunne gøres ved at lave mere målrettede ansættelseskampagner. Vi har ikke set at dagplejen har haft nogen jobopslag på trods af det faldende antal dagplejere over de seneste tre år. Der bør fra kommunens side sikres at der er en dedikeret leder for hver dagplejeenhed, som har ansvar for
- Rekruttering af dagplejere og børn til dagplejen
- Tilsyn
- Vagttelefon (fordeling af gæstebørn)
- Samt have mulighed for selv at have børn i gæstepleje i f.eks. legestuen.

En reel problematik ved dagplejen og især forskellen fra kommunal til privat er hvornår man ved om man har fået en plads eller ej. På det private område skal dagplejere bookes nærmest så snart der er en positiv graviditetstest, dvs. private dagplejere er ofte booket min. 1 år frem. Her er der en vigtig problematik i forhold til pladsanvisningen og den tidsfrist der er i forhold til tildeling af pladser. Som forældre er oplevelsen af de ønsker man skriver til pladsanvisningen er totalt ligegyldige, da de ikke kigger på det alligevel - dette er helt sikkert urimeligt overfor de medarbejdere i pladsanvisningen som udfører deres arbejde efter bedste evne indenfor de rammer de nu engang har. Men, det ændrer ikke på at selvom man ønsker dagplejen, så får man tilbudt vuggestue og omvendt. Det vil helt sikkert hjælpe hvis man både kan ønske specifikke dagplejer OG hele dagplejen i et område, da man jo ikke ved om en given dagplejer har eller får nogen ledige pladser. Som forældre kan man få indtrykket af at pladsanvisningen ikke kigger på de ønsker man har angivet hvis man får tilbudt en vuggestueplads når man har ønsket dagpleje (eller omvendt). Hvis man kan ønske dagpleje i hele dagtilbuddet, så vil de også være mere synligt for dagtilbuddet hvilket behov der er og det vil være lettere at få fyldt pladserne op, hvilket vil styrke økonomien i dagplejen.

Med de nye opskrivningsregler har de fleste forældre opskrevet deres børn til børnehaven samtidigt med opskrivning til dagplejen og dermed er der allerede en indikation af hvornår børnene flytter videre. Det vil dog være problematisk for dagplejetilbuddet at smide børnene ud af dagplejen ved 2 år og 11 måneder (ligesom vuggestuen), da man som forældre så vil se flere fordele ved at vælge integrerede institutioner fra starten af. Vi synes derfor man skal beholde den nuværende model med tilbud på 0-6 år. De fleste forældre ville dog formentlig vælge at flytte børnene tidligere end det.
Man kunne også åbne op for muligheden hvor at dagplejen kan have 5 børn i op til 2 måneder, hvis det “gamle” barn vælger at blive en ekstra måned i forhold til det der er angivet ved pladsanvisningen - for det kan evt. være gunstigt hvis skiftet til børnehave falder sammen med en måned med ferie eller helligdage, så man vælger at udskyde starten. Dette ville sikre at pladsanvisningen havde bedre forudsætninger for at tildele dagplejepladser til dem som ønsker det. Man kan evt. overveje noget lignende kontraktsystemet man har i den private dagpleje. Hvis man kan gøre noget for at man kan “reservere” pladser i dagplejen tidligt i forhold til opstart, så kan man måske trække nogle af de forældre der vælger privat tilbage til det kommunale.
I forhold til pladsanvisningen og deres opgave, så vælger flere forældre at holde børnene en måned eller to mere hjemme (på barsel) eller i dagplejen for at vente på den “rigtige” plads. At holde børnene hjemme længere tid end beregnet er dårligt for både forældre, dagtilbud og samfundsøkonomien. Omvendt har den nuværende dagplejemodel også medført, at der også er tilfælde hvor man betaler for en plads fra barnet er fx 6 måneder gammelt, uden at bruge pladsen, for at man er sikker på at få en plads. Det er derfor vigtigt at tildelingen ved pladsanvisningen bliver mere gennemsigtig og giver forældrene en følelse af at være blevet hørt. Ellers kan der være risiko for at det private pasningstilbud vil være det eneste dagplejetilbud.Og det vil være synd. De kommunale dagplejere laver et stort og flot stykke arbejde, de interagerer både internt men også med lokalsamfundet, og den kommunale dagpleje skaber trygge, glade og robuste børn.

Man bør også overveje om det er muligt at sundhedsplejerskerne kan give en indikation til dagtilbuddene (f.eks. 4 gange årligt) om antallet af børn der er født i distriktet, så lederne har et bedre udgangspunkt for at tilpasse deres kapacitet.

Sabro dagpleje havde i 2018 en fast gæstedagplejer som var en del af fællesaktiviteterne og det betød at børnene mødte hende ugentligt og dermed var trygge ved hende. Det betød også at ved planlagt ferie eller sygdom, så blev hele børnegruppen passet sammen hos gæstedagplejeren. Denne ordning er utrolig attraktiv for forældrene, så hvis man kan genoprette den model (evt. via lederen) og man laver en aktiv kampagne hvor man reklamere for dette, så tror vi at flere ville vælge den kommunale dagpleje (især hvis man kunne fikse pladsanvisningen også). Det er en helt utrolig praktisk ordning og det giver ro at aflevere ens barn i gæstedagpleje sammen med de børn de ser til hverdag. Alternativt kan der ses ind i en model, hvor der ansættes en fast vikar, som kan tiltræde ved behov for gæstedagpleje og passe en samlet børneflok i legestuen, hvor børnene i forvejen er vant til at komme.

I forhold til økonomien, så tror vi ikke at den lavere sats gør at forældre vælger dagplejen frem for vuggestuen (og har man overhovedet et valg sådan som pladsanvisningen er struktureret idag?!), og derfor kunne man overveje at hæve prisen for dagplejetilbuddet. Det bør stadig være lavere end vuggestue da man selv skal betale bleer og der ikke er helt sammen åbningstider, men hvis økonomien er stram på området kunne man overveje at skrue lidt op på prisen.


Vi står gerne til rådighed for opfølgende spørgsmål, hvis det skulle have interesse.

På vegne af Sabro dagpleje

Forældrerådet:
Ruth Buch Callesen
Luna Kondrup
Michelle Kühl-Nielsen og
Maria Kragelund
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Maria Kragelund

Indsendt

17/01/2021 18:49

Sagsnummer

HS9239569

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Dagtilbud og skole
Emneord
Dagtilbud og skole
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H228

Kontakt

Nicolas Madsen, nicmad@aarhus.dk, 25 62 28 78

OBS: Alle høringssvar skal afgives her via høringsportalen. Høringssvar kan ikke sendes på mail til ovenstående.