Gå til hovedindhold

Høringssvar

Dagplejeanalysen

Høringssvar til dagplejeanalysen

Børne- og ungebyrådet i Aarhus Kommune takker for invitationen til at give høringssvar til dagplejeanalysen.

Dagplejeanalysen er blevet drøftet af en gruppe ungebyrådsmedlemmer den 13. januar 2021. Høringssvaret er skrevet på baggrund af denne drøftelse. Børne- og ungebyrådet er glade for fokus på dagplejen, da vi mener at dagplejen i Aarhus er vigtig at styrke og bibeholde.

Hvorfor er det vigtigt at Aarhus fortsat kan tilbyde kommunal dagpleje?
Børne- og ungebyrådet mener, at dagplejerne er et vigtigt alternativ til vuggestuerne. Børn og forældre er forskellige, og derfor kan de to tilbud matche forskellige behov. To børn er ikke ens og derfor mener vi, at det er vigtigt, at forældre har mulighed for at vælge den type tilbud, som passer deres barn bedst. Dagplejen er et rum med færre børn end vuggestuen, med hjemlige rammer og én voksen, som barnet knytter sig til og føler sig tryg ved. Vuggestuerne og vuggestuepædagogerne er også en meget vigtig del af dagtilbuddene, men vi vil blot understrege værdien at have flere valgmuligheder.

Vi mener, at det er rigtig vigtigt, at forældre i Aarhus frit kan vælge om man ønsker sit barn skrevet op til vuggestue eller dagpleje, så man kan tilpasse omgivelserne til det enkeltes barns behov. Når man som forældre skriver sit barn op til en dagplejeplads, er det vigtigt at man er sikret en plads i denne form for dagtilbud, selvom man ikke får sit førstevalg af dagpleje. Derfor bakker vi op om at man ikke skal skrive sig op til den enkelte dagpleje, men til en dagplejeafdeling. Når man samler dagplejerne i afdelinger, håber vi dog, at man fortsat vil sikre dagplejernes selvstændighed, så dagligdagen ikke bliver rammesat af kommunen men af den enkelte dagpleje.

Hvert barn har forskellige behov og udvikling. Derfor mener Børne- og ungebyrådet, at dagplejen godt kan være et tilbud fra 0-3 år, men at der skal være mulighed for at forældre og dagplejeren kan vurdere og beslutte, at det vil gavne barnet at fortsætte i dagplejen inden de skal i børnehave eller storbørnsdagpleje. På den måde sikrer vi at der lyttes til det enkelte barn, og at man ikke starter i en institution med ældre børn, når man fylder 3 år, hvis man ikke er klar til det spring.

Afslutningsvist vil vi gerne lægge vægt på hvor vigtigt, vi mener dagplejerne er for børns kendskab til lokalområdet. Det er vores opfattelse, at mange dagplejere er glade for samarbejdet i de organiserede, lokale tilbud og at børnene herigennem har mulighed for at lære lokalområdet at kende og skabe relationer til andre børn og voksne, ligesom dagplejerne har mulighed for samarbejde på tværs. Gennem dette samarbejde kan børnene lære den lokale børnehave og skole at kende, og dermed gøre overgangen mellem de forskellige institutioner nemmere.



På vegne af Børne- og ungebyrådet
Rikke Kondrup Jensen, Ungeborgmester
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Stine Alkert

Indsendt

18/01/2021 07:39

Sagsnummer

HS9793939

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Dagtilbud og skole
Emneord
Dagtilbud og skole
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H228

Kontakt

Nicolas Madsen, nicmad@aarhus.dk, 25 62 28 78

OBS: Alle høringssvar skal afgives her via høringsportalen. Høringssvar kan ikke sendes på mail til ovenstående.