Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1141 - Erhvervsområde i Sydhavnen nord for Jægergårdsgade

Fokuseret høringssvar til kommuneplan og lokalplan for Sydhavnskvarteret

Høringssvar fra Foreningen Sydhavnen til Lokalplan nr. 1141 - Erhvervsområde i Sydhavnen nord for Jægergårdsgade, Kommuneplantillæg nr. 87 til Kommuneplan 2017 - samt Miljørapport for samme.

Sydhavnskvarteret er blevet en lomme i byen, der har haft tiden og rumligheden til at udvikle sig på egen hånd efter brugernes iværksætteri. De sociale tilbud, de kreative miljøer og den tilbageværende industri er i dag det, som præger Sydhavnen og skaber liv og karakter, produktion og sjæl og ubeskrivelig værdi i kvarteret, i og for Aarhus by og den store verden.

Historien om Sydhavnen starter ikke først nu! Kvarteret har i rigtig mange år været en skjult perle eller skat for enden af regnbuen, som kun få udefrakommende kendte til eller vidste eksisterede. Her er utroligt mange drømme og ambitioner blevet til live og haft mulighed for at vokse og skabe glæde for mange flere mennesker i vores samfund og internationalt.

I Sydhavnen skal der ikke opfindes et miljø eller et byliv. Det eksisterer allerede og er meget levende og har gennem historien sameksisteret og her er samtidig plads til mange flere erhverv.

Ambitionen for vores forening er at få de interne og lokale funktioner frem i lyset, gjort stedet mere tilgængeligt for omverdenen og lade kvarteret udvikle sig videre, både organisk, frit og organiseret og vildt! Vi ønsker, at være med til at udvikle en levende kulturel bydel, som fortsat har samme sjæl, karakter og kvaliteter i fremtiden. Et bykvarter som også rummer de samme potentiale og muligheder for de næste mange generationer i Aarhus.

Foreningen Sydhavnens bestyrelse:
Kim Grønborg, Ove Abildgaard, Stephan Gustin, Jesper Krogh Kjeldsen, Gudrun Steen Andersen, Mads Wahlberg og Sarah Jarsbo.

Fokuseret høringssvar fra Foreningen Sydhavnen.
Lokale medlemmer og støttemedlemmer pr. dags dato: 308742.

Både lokale aktører og bestyrelsen i Sydhavnen har været inviteret ind og inddraget i højere grad end tidligere set i forbindelse med en sådan udvikling af et bykvarter. Vi er som lokalforening også blevet inviteret til at udpege 2 lokale repræsentanter til Aarhus Kommunes Bydelsforening for Sydhavnskvarteret. Alligevel er der stadig en del undren og flere spørgsmål, som vi ikke har fået besvaret og slet ikke på skrift. Dem stiller vi nu her på vegne af alle medlemmer og håber at både Byrådet, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune og kommende Bygherrer i kvarteret vil drøfte disse og, i fællesskab med vores forening, arbejde for at den ambitiøse plan og vision for Sydhavnskvarteret lykkes og også holder på den lange bane.

Undren, spørgsmål, opmærksomhedspunkter & anbefalinger:

- Vi anbefaler at have øje for visionen, at sikre diversitet, bevare og udvikle, det gamle og det nye, gøre plads til de små, de store, det skæve og det polerede, de mange og de få i ”Erhvervslivets Latiner kvarter”. Retten til byen har vi alle og denne er mindre interessant, hvis vi gentrificerer byen helt.

- Vi undrer os over og stiller spørgsmål til, hvorfor at der blev givet lov til at bygge samlet set 18,5% flere kvadratmeter? Samt hvorfor disse blev givet gratis til investor med en begrundelse om, at der skulle være råd til bylivfunktionerne og kunst/kultur!? Dette var jo en præmis for at vinde udbuddet i starten – altså at man gjorde plads til disse og at man skulle opererer med forskellige priser på kvadratmeter, som så også koster forskelligt ved køb.

- Vi kan ikke få bebyggelsesprocenten til at passe, når vi kigger tilbage i udbudsmaterialet og så til materialet i dag!? Vi kan ikke få de udbudte zoner til at passe med det antal der regnes med i dag. Er her lavet en regnefejl eller hvad tæller pludselig ikke med i kvarteret af eksisterende eller nye bygninger?

- Vi har endnu ikke set lejekontrakter eller værkstedspriser og er meget interesseret i dette, da flere kvadratmeter jo netop er solgt billigt for at gøre plads til kunst- og kulturproduktion. Hvordan ender priserne her?

- Vi har ikke hørt fra særligt mange lokale aktører, som har underskrevet lejekontrakt – altså alle de, som står nævnt i tilbud og bydelsplanen – Hvem flytter ind og hvordan stilles her krav, så visionen opfyldes?

- Er der nogle klausuler eller juridiske forpligtelser nu og for fremtiden? Kan det sælges og pludselig være til anden brug? Det kan det vel ikke, når det netop er købt billigere og er for at udvikle et særligt område for kreativ- og kulturelproduktion. Hvordan ser dette område ud om 20 år? Aarhus Kommune kan jo kun sælge det denne ene gang! Hvordan sikrer man kvarterets vision i fremtiden?

- Pludselig kommer flere og flere lokaler måske til at stå tomme på den sydlige del af kvarteret. Hvem og hvordan sikres kreativt erhvervsliv her, hvis folk flytter over på den anden side?

- Der er skabt en vision for Sydhavnskvarteret og der er flere direkte modstillinger til den måde, som hverdagen fungerer i praksis på lige nu. Det er så ærgerligt, da alle i området er dybt engageret og ønsker i høj grad at deltage i udviklingen og i samarbejde påbegynde denne også på den anden side af Jægergårdsgade. Et eksempel er BBR-koder, som foreninger eller virksomheder ikke kan få midlertidige ændringer på, så de kan starte butikker, invitere til arrangerementer, invitere byen ned, åbne op og skabe mere liv i stueetagen og i det hele taget skabe relevans og synlighed for den omkringliggende by. Den samme udfordring gør sig gældende i forhold til at skabe et handicaptoilet og gøre området mere tilgængeligt og også på udearealerne får folk at vide, at de skal fjerne borde/bænkesæt, hvor man kan nyde en kop kaffe og en solstråle uanset måned. Kan vi ikke ændre dette og gøre denne mulighed for samskabelse og udvikling mere agil i næste fase?

- Derudover løber lejekontrakterne på den sydlige del af Sydhavnen kun til udgangen af 2024 og denne tid nærmere sig, hvor det for stor, som lille fisk, er rart at kende sin fremtid og hvor man er villig til at investere mere tid, flere kræfter og flere penge i at udvikle sit sted, hvis man er sikret flere år frem og får mulighed for at være medskaber af disse steder. Kan vi forlænge eller måske gøre det muligt at foreningen Sydhavnen forvalter og drifter noget af området i samarbejde med Aarhus Kommune, som udlejer?

- Vi anbefaler at man i en interesseorganisation eller lokalforening bakker op om kvarteret både i forhold til at forpligte sig på at skabe et bestemt antal åbne kulturarrangementer, indgå i fællesskabet ved at engagere sig en årlig intern begivenhed, hvor man møder hinanden og kommer rundt til hinanden og en årlig begivenhed, hvor vi sammen invitere hele byen ind. Derudover anbefaler vi at alle aktører give tilbage til områdes udsatte på forskelligvis og i samarbejde med de forskellige væresteder og organisationer, der i forvejen arbejder for at fremme disse forhold.

- Vi har anbefalet en 3/4/5-kløver af et Bylivskontor i Sydhavnen. En udvidelse af det som vores forening startede og vi kan se at dette står nævnt i Bydelsplanen, som Aarhus Kommune har skrevet i samarbejde med Bygherrer, men vi kender ikke til økonomi, mandat eller hvordan et sådan samarbejde konkret skal foregå? Her anbefaler vi et bindeled fra foreningen Sydhavnen til Bydelsforeningen og bylivskontoret, som formelt kan bidrage med erfaring, viden, og ressourser, samt være med til at skabe en mere permanent organisering for udviklingen, forandringerne og forankringerne i området. Præcis som vi ser det organiseret i andre bydele og bylivshuse under Aarhus Kommune og Borgmesterens kontor.

- Vi anbefaler en evaluering af proces og kommende resultat før næste udbud af den sydlige del af kvarteret.

- Kan man stille flere krav i næste udbud?

- Kan man samarbejde endnu tættere, tidligere og mere tillidsfuldt med de lokale aktører og den lokale forening i kvarteret i forbindelse med udvikling af næste udbud og kommende proces?

- Kan man få andre værdier fra det fine materiale fra Værdi- og Kvalitetskataloget til at vægte højere end de økonomiske værdier i sidste ende?


De bedste hilsner

Foreningen Sydhavnen:
Formålet med Foreningen Sydhavnen er at fremme bevarelsen og udviklingen af Slagteriet, Kulbroen og Gasværket på Sydhavnen i Aarhus som dynamisk udviklingsområde med lave huslejer og stor frihed til selv at forme lokalernes indretning og udformning. Foreningen varetager ikke enkelte medlemmers interesser, men arbejder for at hele området bevares til gavn for Aarhus som by, idet foreningen anser det som en vigtig del af en storby at kunne facilitere og møde de behov, der findes hos nye og voksende iværksættere og de kreative producerende, der har behov for et miljø hvor rammerne ikke er faste og forhåndsdefinerede, men kan præges og formes efter behov.

Foreningens medlemmer anser området som grobund for mange forskelligartede aktiviteter og er et miljø der er kultiveret igennem mere end 30 år, hvor kommunen (som udlejer) med minimale indgreb har udlejet lokalerne uden at definere en retning for området. Derved er der opstået et mangfoldigt miljø. I de seneste år er der opstået en voksende kultur for at samarbejde på tværs af brancher og benytte de mange kompetencer der findes i området. Dette styrker såvel små som store virksomheder, foreninger og institutioner. Det gavner Aarhus som by, at der findes et stærkt miljø med gode rammer for vækst, udvikling og tværfaglige synergier, som samtidig tiltrækker kunder og besøgende fra hele verden.

Foreningens formål er i det daglige at:
• lave lobbyarbejde for foreningens formål.
• være bindeled for eksterne interessenter.
• synliggøre områdets styrker og produktioner.
• styrke sammenhængskraften blandt områdets lejere.
• arbejde for at området i højere grad kan arrangere og facilitere offentlige arrangementer.

Bliv medlem af foreningen Sydhavnen:
Du kan blive medlem lige her - både som lokal aktør og støttemedlem: http://goo.gl/forms/FBqglVpde3

Sydhavnen i Aarhus
www.sydhavnenaarhus.dk
https://www.facebook.com/sydhavnenaarhus/
@sydhavnenaarhus #livetisydhavnen

Vores gruppe for alle interesserede: https://www.facebook.com/groups/1692517437636792/
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sarah Jarsbo

Indsendt

03/02/2021 23:54

Sagsnummer

HS3674884

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H241

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00