Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Lokalplan nr. 1130 - Område til boliger og erhverv ved Agerbæksvej/Grenåvej, Risskov

Indsigelse mod forslag til lokalplan nr. 1130 – Konsekvenserne af forslaget er ødelæggende og uoverskuelige for et af de ældste

NB Høringssvaret er vedlagt i pdf fil inkl. fotodokumentation for skygge og vind påvirkning som er langt mere omfattende for hele kvarteret end de fremlagte oplysninger viser.

Indsigelse mod forslag til lokalplan nr. 1130 – Konsekvenserne af forslaget er ødelæggende og uoverskuelige for et af de ældste forstadskvarterer i Aarhus. Oplysningsgrundlaget er mangelfuldt.

Problemet med den foreslåede lokalplan er, at den både i højde og drøjde efter vores opfattelse ligger ud over den naboretlige tålegrænse ikke blot i forhold til nærmeste naboer, men set i forhold til et helt villakvarter.

Konsekvenserne af forslaget for villakvarteret beliggende østligt for lokalplanområdet er så store, at forslaget (sammen med de to tilstødende områder langs Agerbæksvej, hvor lokalforslag er under udarbejdelse) er ødelæggende for karakteren af og livet i hele kvarteret, betegnet ’Høje Risskov’ eller ’Det gamle Risskov’. Kommunalbestyrelsen må besinde sig og lytte til borgerne i denne høring. Den gældende kommuneplan vedtaget i 2017 for området bør ikke fraviges i denne sag. Det viser vores beregninger af skyggevirkninger og vindpåvirkninger.

Bebyggelseshøjde

Der er bred enighed blandt borgerne om, at de foreslåede bygningshøjder op til omkring 25 meter er alt alt for højt. Med en beliggenhed på toppen af bydelens vestlige kant, vil så høje bygninger få meget omfattende skyggevirkninger, særligt eftermiddag og aften, hvilket vil påvirke hele kvarterets livskvalitet, og være ødelæggende for det liv borgerne i bydelen lever i deres haver og på terrasser, når de kommer hjem fra arbejde. Om vinteren vil konsekvenserne af skyggevirkningerne selvsagt være endnu større og også påvirke den livskvalitet og trivsel, som kun lys og luft kan give. Hertil kommer helt urimelige panoptiske indbliksgener i forhold til umiddelbare naboer i tæt lav bebyggelse på Agerbæksvej og Mejlvej.

Det er ikke ligegyldigt for muligheden for at udpege et område som ’byfortætningsmulighed’, som i disse år åbenbart er ensbetydende med ekstremt højhusbyggeri, hvordan området ligger geografisk placeret i forhold til eksisterende tæt lav bebyggelse. Både den vestlige placering i forhold til villakvarteret OG det faldende terræn ind mod den lave bebyggelse i kvarteret gør at forslaget til lokalplanen overskrider den naboretlige tålegrænse ift. de markante gener skyggevirkninger og turbulente vindforhold en så høj bebyggelse vil få for rigtig mange borgere i villakvarteret. Dette ses også tydeligt i de mange høringssvar der afgives ved denne høring. Det er et vink med en vognstang til kommunalbestyrelsen om at besinde sig i denne sag og følge den gældende kommuneplan fra 2017. Det er antal meter i højden, der er relevant at diskutere. Ikke etageantal! Det er helt ubegribeligt, at den gældende kommuneplan for området ikke fastholdes for dette område.

Kommunens højhuspolitik fordrer i hver enkelt sag, at kommunens beslutningstagere kan overskue og vurdere konsekvenserne:

’Høje huse har på godt og ondt stor indvirkning på landskabet, bymønstret, byens skalamæssige sammensætning og på det nære byrum ved foden af det høje hus. Husene kan ses på afstand og deres overordnede formgivning og retning påvirker opfattelsen af byens kvarterer, det omkringliggende landskab og dermed bybilledet som helhed. Tilsvarende påvirker det høje hus det nære miljø i form af skyggekastning, ændrede vindforhold, trafikforøgelse m.v. I det omfang der skal realiseres projekter med høje huse, er der derfor behov for på forhånd at kunne overskue og vurdere konsekvenserne’

I de senere år, hvor det er blevet en trend, at kommunens byggesagsafdeling samarbejder med bygherrer omkring utallige store fortætningsprojekter, er det af stor vigtighed, at høringsprocessen er reel. At der lyttes til borgerne. Og at oplysningsgrundlaget er korrekt og tilstrækkeligt, hvilken ikke er tilfældet i denne sag. I dette projekt er oplysningerne om skyggepåvirkningerne året rundt også særligt efter kl. 16 for sommerhalvåret af meget stor betydning for beslutningstagernes mulighed for at overskue og vurdere konsekvenserne af lokalplanen for alle borgere i kvarteret, herunder de retlige grænser for kommunalbestyrelsens beføjelser ift. vedtagelse af lokalplaner.

Kommunalbestyrelsen kan naturligvis ikke vedtage lokalplaner, der på nogen måde er i strid med gældende lovgivning og har en pligt til at sørge for at sagen er oplyst tilstrækkeligt. Kortbilag 6 er særdeles mangelfulde og viser ikke konsekvenserne for hele villakvarteret. Det er også uklart, om de terrænmæssige forhold er indarbejdet i de fremlagte diagrammer. Pga. det nedad skrånende terræn og lokalplansområdets placering på terrænets øverste hjørne, er skyggepåvirkningerne ikke begrænset til de nærmeste naboer. Der bør derfor inden beslutningstagning om lokalplanens endelig vedtagelse indhentes skyggediagrammer, der viser konsekvenserne for HELE bydelen østligt for lokalplansområdet, hvor terrænmæssige forhold er indarbejdet. OG denne lokalplan bør ses i sammenhæng med de tilstødende lokalplansområder, der forventes i høring indenfor kort tid. Bygges der højt helt ned til Asylvej og på landbrugsskolegrunden, vil skyggepåvirkningen stort set påvirke ALLE matrikler i villakvarteret.

Nedenfor dokumenteres ved vores beregninger af skygger med tre nedslag, at oplysningsgrundlaget der er lagt frem i høringen ikke er retvisende og at den foreslåede bebyggelse vil få omfattende virkninger for hele kvarteret. Ligeledes bør konsekvenserne for vindforholdene for hele villakvarteret undersøges grundigt og fremlægges offentligt. En høj mur af bygninger vil brat stoppe den dominerende vestenvind og forårsage turbulente vindforhold på den østlige side af bebyggelsen i en afstand ned til Skovagervej, viser vores beregninger, se nedenfor. Begge forhold er af stor betydning for det liv borgerne i villakvarteret kan leve på deres matrikler. Og det er med baggrund heri, at vi mener, at forslaget må forkastes, og den gældende kommuneplan for området - som kun er få år gammel - følges. Vi håber kommunen har respekt for at tilgodese hensyn til så stort et antal borgere og et i kulturarvsperspektiv så værdifuldt forstadsområde, som Høje Risskov er.

Det gøres gældende, at der ikke skal ændres i den gældende kommuneplan og at de foreslåede bygningshøjder i lokalplan 1130 derfor skal reduceres i overensstemmelse hermed. Området er IKKE egnet til højhusbyggeri pga. den geografiske placering og kvarterets karakter af tæt lav bebyggelse. Konsekvenserne af op til 25 meter højt byggeri er helt uoverskuelige, idet det fremlagte oplysningsgrundlag er mangelfuldt. Hertil kommer, at boligbyggeri så tæt op ad den befærdede Grenåvej formentlig ikke vil kunne overholde gældende regler om støj på området. Såfremt der ikke allerede er foretaget målinger, bør dette gøres og det bør vurderes, om der er brug for støjafskærmning. I det hele taget er det ikke hensigtsmæssigt med boligbyggeri så tæt på befærdede indfaldsveje. Planklagenævnet har tidligere underkendt lokalplan med boligbyggeri uden støjafskærmning tæt på befærdet vej.

Aftrapning ind mod tæt lav bebyggelse

Forslaget tillader bebyggelse i op til fire etager mod tæt lav bebyggelse på Agerbæksvej, hvilket er helt utilstedeligt, når områdets karakter og den vestvendte placering tages i betragtning. Igen ses den naboretlige tålegrænse langt overskredet i dette forslag. Kommunen bør reducere etageantal til to ind mod tæt lav bebyggelse. Begrundelse er som ovenfor anført de omfattende gener for naboer med panoptisk indblik og skyggepåvirkning samt turbulente vindforhold.

Bebyggelsesgrad

Den meget høje bebyggelsesgrad synes at følge en trend om ’mer vil have mer’ indenfor byggeriet i disse år. Kommunens folkevalgte beslutningstagere bør stille sig selv det spørgsmål: Hvornår er nok nok? Kunne dette område nok fortættes, men på en mere rimelig skala, henset til de store konsekvenser særligt bygningshøjderne på netop denne placering vil få for en stor gruppe borgere i et kvarter med tæt lav bebyggelse.

Trafik

En alt for massiv fortætning på dette og de to tilstødende områder, der forventes lokalplanlagt inden for kort tid vil medføre trafikalt kaos på Asylvej/Agerbæksvej/Vestre Strand allé, som i forvejen er belastet allerede inden fortætningen på hospitalsgrunden er slået helt igennem. Derfor bør lokalplan for alle tre områder vurderes samlet for at konsekvenserne for kvarteret kan overskues i sin fulde udstrækning. Er der mon regler i planlovningen om, at dette faktisk er et krav? Under alle omstændigheder ville det være fornuftigt at kigge på de tre områder samlet og vurdere hvad området kan bære af fortætning, særligt i højden.

Se næste side 4ff for dokumentation af vind og skygge påvirkning af villakvarteret


















Dokumentation

VIND
Her ses lokalplanforslagets konsekvenser ift. vindturbulens. Den gule markering viser afstand med vindturbulens bag eksisterende bygninger. De røde markeringer viser afstand med vindturbulens ved forslået byggeri. Som det ses, påvirkes hele kvarteret helt ned til Skovagervej med kraftig vindturbulens hvis forslaget ikke tages af bordet.
















SKYGGE
Her ses et illustrerende uddrag de omfattende skyggevirkninger for villakvarteret med tæt lav bebyggelse (beklager de mørke farver på billeder, skyggepåvirkningen ses dog tydeligt). Vi har lavet tre nedslagspunkter for at dokumentere at oplysningsgrundlaget i høringsforslaget er særdeles mangelfuldt. Det er væsentligt samtidig at bemærke, at det er vigtigt at se dette lokalplansområde i SAMMENHÆNG med de to tilstødende områder, ned til Asylvej og landbrugsskolegrunden for at kunne vurdere konsekvenserne. Har kommunen ikke en pligt hertil ift. planlovgivning, når påvirkningerne af et helt villakvarter er så omfattende? Det er jo ud fra disse billeder af skyggepåvirkningen ikke svært at forestille sig de yderligere konsekvenser af at tankerne om højhusbebyggelse fortsætter hele vejen ned til Asylvej og på modsat side af Agerbæksvej.



21. marts kl. 18 – viser skyggepåvirkninger helt ned til Skovagervej



21. juni kl. 20.30 – viser skyggepåvirkninger ned til Tretommervej og helt over i Skovparken



21. december kl. 15 – viser vidtrækkende skyggepåvirkninger langt over på nordlig side af Vestre Strand allé
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Anne Murphy

Indsendt

30/03/2021 10:59

Sagsnummer

HS3293738

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Lokalplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Vejlby-Risskov
Hørings-id

H251

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00