Gå til hovedindhold

Høringssvar

Analyse af bredere børnefællesskaber - løsningsmuligheder

Bredere børnefællesskaber

Analyse af bredere børnefællesskaber på almenområdet, specialtilbud og PPR - Høringssvar

Indledningsvis vil vi gerne anerkende, at Aarhus Kommune vil handle på udfordringen med den stigende gruppe af børn og unge i en sårbar position, som har brug for en særlig tilrettelagt indsats. Det stemmer overens med det, vi ser i vores dagtilbud, hvor vi også oplever det pres, det medfører hos PPR. Her er der lange ventetider på at få hjælp til børn og familier, som har brug for det nu og her.
Vi er enige i det børnesyn, der ligger til grund for løsningsforslagene, og vi arbejder allerede i høj grad ud fra den tankegang, at børnene gør hvad de kan, det er de voksne, der kan gøre noget andet. Det er vigtigt for os, at hver afdeling kan arbejde med det, som det giver bedst mening i den øvrige pædagogiske praksis i afdelingen.
Vi har følgende kommentarer til nogle af de skitserede løsningsforslag:

1. NEST møder dagtilbud
Vi er bekymrede for tanken om at indføre NEST i alle dagtilbud, idet det vil betyde, at vi skal udøve specialpædagogik overfor alle børn. Vi har ikke indgående kendskab til NEST, men forstår det som et meget snævert koncept, der ikke levner meget plads til handlefrihed og individuelle hensyn i dagtilbuddet. De gode erfaringer man har gjort sig i Aarhus indtil videre, er (så vidt vi ved) baseret på børn med autisme, som konceptet også er udviklet til. -Men har det samme effekt på børn med andre diagnoser eller udfordringer?
Vi har svært ved at se, hvordan NEST kan gå hånd i hånd med det frie børneliv, som den pædagogiske læreplan står på med blandt andet børnenes frie leg og at følge børnenes spor. Vi er bekymrede for, at den fleksibilitet, vi har i dag til at vælge den pædagogik og indsats som passer til enkeltbørn og børnegrupper, forsvinder.
Derudover vil det være ekstremt ressourcekrævende at uddanne alle medarbejdere – både ifht. tidsforbrug og økonomi. Og der er ganske enkelt ikke midler i dagtilbuddet til at medfinansiere NEST-uddannelsen for alle medarbejdere, som der lægges op til i forslaget.
Vi har kendskab til pædagogiske arbejdspladser i kommunen, hvor dygtige pædagoger er rejst, fordi de ikke kunne se sig selv og deres pædagogfaglighed i det stramme NEST-koncept. Risikerer vi – i en tid hvor rekrutteringsudfordringen allerede er stor - at dygtige pædagoger flygter til andre kommuner?

3. praksisnært kompetence-løft af medarbejdere i arbejdet med børn i udfordringer
Vi hilser ambitionerne om et kompetence-løft velkomment – ikke mindst tanken om, at det skal foregå praksisnært. Dog oplever vi, at det for mange medarbejderes vedkommende ikke er kompetencer de mangler – men en ordentlig ramme at bruge dem i. En hverdag med for få voksne levner ofte ikke tid til den fornødne høje faglighed.
Vores medarbejdersyn er i udgangspunktet, at medarbejderne gør det så godt de kan indenfor rammen – men ressourcerne gør rammen for snæver.

4. PPR – tidligere indsats og tættere på praksis
Vi støtter op om løsningsforslaget, for vi har brug for at PPR kommer tættere på vores praksis, så de i højere grad rammer rigtigt i deres rådgivning. Vi oplever jævnligt, at vejledningen ikke stemmer overens med, hvad der kan lade sig gøre indenfor de rammer og ressourcer, der er i dagligdagen.

6. Decentralisering af vidtgående støtteressourcer i dagtilbud, sfo og klub
Som udgangspunkt støtter vi op om forslaget. Vi oplever pt. lang ventetid på ansøgninger, som vi i øvrigt bruger mange timer og ressourcer på at skrive. En decentral pulje vil således effektivisere processen væsentligt hos os, hvor vi langt hurtigere kunne behandle sager lokalt til gavn for både børn og medarbejdere.
Med det stigende antal børn med brug for særlige indsatser, bør puljen dog blive større. Puljen rækker ikke til det aktuelle behov. Og det vil den heller ikke gøre med den nye model. Derfor hilser vi velkommen, at der er lagt op til at have en bufferpulje. Bufferpuljen er afgørende for, om det er realistisk – og for om vi kan støtte op om forslaget.

7. specialgrupper i alle dagtilbud
Vi støtter op om at løsningsforslaget indledes med at lave forsøg med specialgrupper i dagtilbud.
Lige nu venter vi mange måneder på pladser til børn, som har brug for pladser. Disse børn mistrives i de rammer, der er.

På vegne af lederteamet i Holme-Rundhøj Dagtilbud
Mette Guldager, Dagtilbudsleder
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mette Guldager

Indsendt

02/06/2022 09:42

Sagsnummer

HS7470226

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Børn
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H446

Kontakt

Chefkonsulent Birgit Møller

Sekretariatet, Børn og Unge

e-mail: birmo@aarhus.dk, tlf. 41 85 90 31