Gå til hovedindhold

Høringssvar

Analyse af bredere børnefællesskaber - løsningsmuligheder

Høringssvar PPR analyse Brede Børnefællesskaber - bestyrelsen UngiAarhus SYDVEST

Høringssvar vedr. analyse af bredere børnefællesskaber
Bestyrelsen i UngiAarhus SYDVEST forholder sig specifikt til 3 af løsningsforslagene i materialet.
Forslag 3: Praksisnært kompetenceløft af medarbejdere i arbejdet med børn i udfordringer
Bestyrelsen bakker principielt op om praksisnært løft af kompetencer. Vi anerkender til fulde, at der er brug for at afsætte tid til at reflektere over praksis og at få udbygget viden både praksisnært tæt på barnets og den unges hverdag og i PPR. For at få nødvendigt udbytte heraf, mener bestyrelsen, at der bør ske et praksisnært løft af rammevilkår.
Af analysen fremgår det med al tydelighed, at der ikke kun mangler kompetencer men i lige så høj grad tid til at omsætte allerede eksisterende viden. Derfor skal opkvalificering af medarbejdere og mere tid til indsatserne følges ad.
Forslag 6: Decentralisering af vidtgående støtteressourcer i dagtilbud, SFO og klub
UngiAarhus SYDVEST bestyrelsen bakker ikke op om dette tiltag. Bestyrelsens holdning er, at der ikke er brug for, at flere ressourcer til specialområdet utydeliggøres i den decentrale ramme. De vidtgående støtteressourcer bør derfor fortsat ligge i den centrale ramme.
Det er en vurdering fra bestyrelsens side, at en evt. decentralisering vil medføre en forringelse af den faglige kvalitetssikring i PPR, som tildelingen af støtteressourcer pt. indebærer. Derudover kan en decentralisering af midlerne potentielt medføre situationer, hvor ressourcerne ikke tilfalder de børn, som reelt har brug for dem. Dette tiltag vil yderligere gøre det uigennemskueligt, hvor mange børn der har brug for de vidtgående støtteressourcer. Vi vil miste overblikket over, hvor børnene og de unge med brug for vidtgående støtteressourcer befinder sig. ”Pengene følger barnet” princippet bør fastholdes, da bestyrelsen kan være bekymret for en modbevægelse hen imod ”pengene følger systemet”.
Der er lagt op til at midler til støtteressourcer for klubber tildeles efter en sociodemografisk model, hvor det at bo i et udsat boligområde sidestilles med handicap. Vi mener, at det vil skabe en skævvridning, der rammer børn med handicap fra distrikter med færre udsatte boligområder. Endvidere vil en sådan tilgang potentielt øge stigmatisering af børn og unge, der er bosiddende i udsatte boligområder som værende handikappede.
Vi mener endvidere, at der vil ske et tab af satsningen på special kvalitet og ekspertise på det særlige ansvar som følger, når man har børn og unge med behov for vidtgående støtte, hvis ressourcerne lægges ud til en samlet gruppe frem for at gå direkte til det enkelte barn med det helt særlige vidtgående behov.
Forslag 8: Samarbejde mellem skole og fritidstilbud
Bestyrelsen er enige i, at der er store potentialer i at samarbejde tættere omkring børnene og de unges skole og fritid. UngiAarhus har mange erfaringer med alternative og understøttende indsatser og læringsmiljøer under Ungdomsskolelovgivningen. Bestyrelsen anbefaler, at der kigges til nogle af de mellemformstilbud, som UngiAarhus driver og udvikler på løbende. De er skabt i samarbejde mellem UngiAarhus, skole og familien og ikke mindst de unge. Samtidigt anbefaler bestyrelsen, at UngiAarhus også bliver en del af de byrådsbesluttede midler på Mellemformsområdet, så fritids- og ungdomsskoleområdet også får denne mulighed for at byde ind i udviklingen af mellemforms-tænkningen – sammen med PPR og skolerne.
Det er bestyrelsens klare holdning, at det er en tydelig fordel for sårbare unge, når mellemforms-tilbuddet drives i alternative miljøer til det traditionelle skolemiljø. Mange unge har behov for støtte i at se sig selv ind i en ny positiv ramme og fortælling og har brug for en genstart i et andet miljø i denne proces. En stor andel af de unge med mellemformsbehov har netop svært ved at finde sig til rette i det traditionelle skolemiljø, i hvilket de ofte har oplevet nederlag og udfordringer.

Fælles børne- og ungesyn
Endelig er det bestyrelsens overbevisning, at det fælles børne- og unge syn som er skrevet tydeligt frem i materialet bør være det bærende afsæt for udviklingen af dette område og i alle de løsninger som prioriteres politisk efter høringsfasen. Bestyrelsen benytter derfor lejligheden til at udtrykke en opfordring til en udvidelse fra ”Fælles børnesyn” til ”Fælles børne- og ungesyn”.

Bestyrelsen UngiAarhus SYDVEST,
v/ Formand Lone Sandholdt Jakobsen og næstformand Niels Bjørnø
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

UngiAarhus SYDVEST bestyrelsen

Indsendt

06/06/2022 17:02

Sagsnummer

HS7172528

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Børn
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H446

Kontakt

Chefkonsulent Birgit Møller

Sekretariatet, Børn og Unge

e-mail: birmo@aarhus.dk, tlf. 41 85 90 31