Gå til hovedindhold

Høringssvar

Politik for Bykvalitet og Arkitektur

Høringssvar fra Århus Ungdommens Fællesråd

Høringssvar vedr. Politik for bykvalitet og arkitektur

Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for at kunne bidrage til debatten om ”Politik for bykvalitet og arkitektur” igennem denne åbne høring. ÅUF er som fællesrepræsentant for 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger optaget af, at der i både nye og eksisterende by- og boligområder skabes plads og gode rammer for et aktivt forenings- og fritidsliv for børn og unge.


Tænk foreningslivet med fra start
I Århus Ungdommens Fællesråd ved vi, hvor vigtigt det er, at foreningsaktiviteter tænkes ind i byudviklingen fra start. Alternativet er ofte, at foreningerne har svært ved at finde egnede lokaler og plads til udendørs aktiviteter. For børn og unge er det ekstremt vigtigt, at forenings- og fritidsaktiviteter er geografisk nære, da børn og unge ikke er så mobile som andre borgere, der fx selv kan tage bilen eller offentlig transport.

Vi er derfor glade for, at foreningsliv er tænkt ind i Pejlemærke 2, ”Blandede bydele styrker vores mangfoldighed”, og Pejlemærke 3, ”Bylivsknudepunkter samler”. Men vi mener, at foreningsliv kan og bør spille en langt større rolle i politikkens øvrige pejlemærker. Især i Pejlemærke 7, ”Lokalt engagement skaber god bykvalitet”, mener vi, at vigtige perspektiver kan bringes ind i udviklingen ved at involvere børn og unges foreninger i tillæg til fællesrådene.

Flere børn og unge i Aarhus kræver mere plads til foreningslivet
Vi har i de seneste år haft svært ved at hjælpe foreninger med at finde egnede faciliteter (særligt i centrum), og samtidig ved vi, at der bliver flere og flere børn og unge i Aarhus i takt med at byen vokser. Hvis vi fortsat vil kunne tilbyde et rigt og varieret foreningsliv til alle byens børn og unge, hvor man kan bruge fritiden i et meningsfuldt fællesskab, så er det endnu en grund til, at forenings- og fritidsliv bør indtage en mere central rolle i politikken.

Børn og unges mobilitet
I ÅUF bakker vi op om at der i Pejlemærke 6, ”Forbindelser væver bydele sammen” er en målsætning om at ”have fokus på at børn og unge selv skal kunne transportere sig sikkert ”. Men selv med et øget fokus på børn og unges mobilitet og tryghed, vil børn og unge ikke være så mobile som voksne. Derfor er det vigtigt, at fritidsaktiviteter for børn og unge foregår i deres lokalområde. Vi vil derfor foreslå, at det tilføjes til politikken, at man ved udviklingen af nye bydele eller fortætning af eksisterende, som betyder at der flytter flere børn og unge til, skal indtænke plads og faciliteter til foreningsliv.

Borgerinddragelse
ÅUF vil gerne hjælpe med at involvere relevante børne- og ungdomsforeninger i den videre proces for Politik for bykvalitet og arkitektur. Det gælder både foreninger, som allerede er i fuld gang med aktiviteter, og de foreninger, som ønsker at starte aktiviteter i et nyt kvarter. Uanset om det er nye eller etablerede foreninger, så er det er vigtigt, at foreningslivet tænkes med fra start i byplanlægningen, så der bliver plads til fx spejderaktiviteter, fællesspisning og mødesteder for unges politiske arbejde. Det er meget nemmere at finde synergier og samarbejdspotentiale, når foreningslivet tænkes med fra start.

ÅUF opfodrer til, at borgerinddragelsen fortsættes i implementeringen af Politik for bykvalitet og arkitektur. Det er essentielt for byens udvikling og borgernes ejerskab til de nye initiativer, at der er mulighed for at involvere sig og få indflydelse på byplanlægningen. Som repræsentant for børne- og ungdomsforeningerne i kommunen vil vi meget gerne fortsat bidrage med netop dette perspektiv i det videre arbejde.


På vegne af Århus Ungdommens Fællesråds Styrelse

Nina Hansen
Formand
og
Sara Springborg
Sekretariatsleder
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Sara Springborg

Indsendt

15/08/2022 12:43

Sagsnummer

HS4515431

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H457

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Rådmandssekretariatet

Rådhuset

8000 Aarhus C

Kontakt: Projektleder Karina Svanborg. Email: svka@aarhus.dk