Gå til hovedindhold

Høringssvar

Politik for Bykvalitet og Arkitektur

De usynlige - seniorerne

Jeg er medlem af FUAM. Foreningen til Udvikling af Alderens Muligheder, der har huseret i Aahus i mere end 40 år. Jeg taler på egne vegne.
Det er interessant at opdage, hvad der tænkes om bykvalitet og arkitektur. Det er også en rigtig flot Aarhus folder.
Det der er specielt interessant at studere, hvilke mulighederne den kan byde aldrende mennesker på. Specielt da man peger på væksten specielt i 80+erne.

En simpel søgning i teksten afslører klart prioriteringere. ‘Unge’ er nævnt 21 gange og ældre er nævnt 3 gange.
Et simpelt citat afslører det:
Man skriver “Have fokus på at børn og unge selv skal kunne transportere sig sikkert” Det havde kostet 5 bogstaver at få “ældre” med, 8 bogstaver at få seniorer med.
Den tanke er ikke tænkt! Sådan er det hele vejen igennem.

Der er mange flotte begreber, men man overser helt enkle ting, som en tanke på seniorerne kunne have givet anledning til tænke over.

Er de offentlige toiletter ikke bykvalitet?
Hvis man tilbyde seniorer ophold ud i det åbne byrum er adgangen til trygge toiletter helt afgørende. Aarhus har generelt været aldeles fodslæbende med at støtte let tilgængelig information om de offentlige toiletter man faktisk har. Fx. Www.findtoilet.dk

Er kirkegårdene ikke en del af bykvaliteten?
Hvor færdes mennesker i en høj alder? Bla. på Kirkegaardene. Udviklingen af disse store rekreative områder i byen er ikke nævnt med et ord. Først i juni 2022 er der kommet en udmelding: https://www.aarhus.dk/nyt/teknik-og-miljoe/2022/juni-2022/kirkegaarden-skal-ogsaa-vaere-for-de-levende/

Er plejehjemmene ikke en del af bykvaliteten?
Den demografiske udvikling tilsiger, at der vil blive bygget man flere plejehjem i de kommende år. Det to 10 år at planlægge “Generationernes hus” på Aarhus Ø, som man nu kæmper for at få gjort til en succes. Plejehjemmene rummer mange muligheder for at tænkes ind som en del af bykvaliteten overalt.

Hvorfor er det en BYplan? Hvornår får vi en kommunearkitekt?
Seniorerne i de mindre bysamfund har særlige udfordringer. Fx omkring tilgængelighed, byrum og transport. Der står, at planen gælder hele Aarhus. Sikke noget sludder! Enhver der kan læse bare lidt mellem linjerne kan da se, at man i den har haft øjnene på byens perle: Aarhus Stad. Sidder man i Mårslet er det svært at oversætte visionerne om bykvalitet til noget brugbart. Der må en kommuneplan til.

Forslaget har været til høring i Ældrerådet. Har de sovet i timen eller overhørt?

Men der er mange flere muligheder for at tænke seniorerne ind i bykvaliteten, hvis man havde læst på lektien.
Når jeg hævder, at kommunearkitekten ikke har læst på lektien er det fordi Sundhedsstyrelsen har udgivet en fremragende vejledning “Brugbare byer for seniorer”.
Den kan man ikke finde et eneste link til på samtlige Aarhus kommunes hjemmesider. Det kommer her: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2021/brugbare-byer-for-seniorer. Den er spækket med gode ideer og forslag, som man ikke kan læse sig til i politik for bykvalitet og arkitektur.

Jeg sidder tilbage med den ubehagelige fornemmelse, der opstår, når man er blevet usynlig.
Det er træls!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Knud Peter Ramian

Indsendt

21/08/2022 18:06

Sagsnummer

HS3500831

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H457

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Rådmandssekretariatet

Rådhuset

8000 Aarhus C

Kontakt: Projektleder Karina Svanborg. Email: svka@aarhus.dk