Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg om nyt stadion i Aarhus

Marselisborgskovenene versus Projekt Kongelunden

Her er tale om Marselisborgskoven fra Havreballe Skov til Kirkeskoven. Kongelundens Sekretariat ønsker, som vi ser det, at ændre projektdelen af Marselisborgskovenes navn til Kongelunden. Det giver ellers ikke rigtig mening for dem længere, efter de af Miljøstyrelsen har fået afslag på at bygge et nyt stadion i den mosefyldte, særligt værdifulde skov, op til Kongevejen, ved siden af det nuværende stadion. Desuden er der allerede et stort, ældre naturområde på Amager ved navn Kongelunden, samtidig med, at vi århusianere naturligvis allerede værdsætter og elsker vores gamle skovs navne, der stammer fra middelalder, barok og renæssance. Det til lejligheden opfundne navn har intet med Århus at gøre (vi har dog et Kongsvang andetsteds) Der er kun én oprindelig Marselisborg Skov - og det er Havreballe Skov, der i nyere tid har fået sit gamle navn fra middelalderen tilbage. Om skoven kan du læse i Marselisborg Birks Tingbog (se mine udvalgte citater fra Marselisborg Birks Tingbog, fra barokkens Århus, der omhandler det pågældende område). Du kan se mit arbejde med skovenes historie her: https://drive.google.com/file/d/1Gyr7fB9Dp0HZsw3ENWf7qqZx0kndBuRF/view
Sidenhen har vi valgt at kalde alle skovene syd for Århus for "paraplynavnet", Marselisborgskovene, samt beholde alle de gamle, mindre skovstykkers navne (læs eksempelvis også den tidligere borgmester, Bernhardt Jensens bog, Marselisborgskovene - eller læs som sagt passagerne om skoven i Marselisborg Birks Tingbog).
Her har været skov, uafbrudt siden middelalderen og formodentlig siden sidste istid.I modsætning til mange af Danmarks andre skove, har der altid været skov på Marselisborgs jorder (som bekendt startende fra Havreballe Skov). Skovene har været ejet af bispestol, konger, baroner og kommuner. Barokkens familie, Marselis, har haft en stor indflydelse på by og skov.
Jeg har her fundet mere end 1400 arter i området. I et par år har jeg artsregistreret i området og er nået op på cirka 1400 arter, herunder temmelig, mange rødlistede, fredede, sjældne og/eller Bilag IV arter, som alle kan ses på min artsliste på Naturbasen - samt på Danmarks Svampeatlas og på Arter.dk. Aarhus Komune er dog ikke gode til at beskytte disse sårbare og sjældne arter.
Problemet er Aarhus Kommune som myndighed. Aarhus Kommune må ofte gøres opmærksom på deres overtrædelser af eksempelvis Artsbeskyttelsesloven, Naturbeskyttelsesloven, Skovloven og Museumsloven, og jeg har derfor gentagne gange været nødt til at inddrage diverse styrelser, som eksempelvis Miljøstyrelsen og Slots- og Kulturstyrelsen. Aarhus Kommune tager i seneste tilfælde måneder om at svare. Jeg har netop fået et svar, en måned efter at have skrevet, om at jeg vil få svar fra en medarbejder, når han kommer tilbage fra ferie (som åbenbart til den tid har varet i to måneder). Er der virkelig ikke andre fra Aarhus Kommune, der kan svare?
Ulovlig parkering på Kongevejen sker hele tiden. Det har været ulovligt for kommuner at lave særregler på dette område siden maj 2022. Alligevel tildækker AGF A/S samt Tivoli Friheden færdselstavlerne her (med transparente affaldssække). Kommune, politi samt Cityassistenter vil/ kan ikke svare på, hvorfor disse ulovligheder fortsætter. Det samme gælder for AGF A/S ulovlige VIP parkering på offentlig parkeringsplads. Desværre kan denne ulovlige parkering over fortov, midterrabatten, cykelstien og i selve skoven gå ud over de sjældne og fredede arter, der kun findes her.
Forleden sad jeg på en registreringsrunde, nede ved Ødam og spiste sushi. Fra Tivoli Frihedens scene lyder der høj musik. Jeg kan høre, manden på scenen råbe, "lad os larme så meget, at naboerne klager" (til stor jubel fra publikum). Senere mens jeg artsregistrerer mange hundreder meter væk, kan jeg mærke bassen dunke i kroppen.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ena Nielsen-Refs

Indsendt

29/08/2022 22:25

Sagsnummer

HS7193799

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Holme - Højbjerg - Skåde Midtbyen Viby
Hørings-id

H471

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Hanne Kaagaard Jensen

VVM-planlægger

Tlf.: + 45 29 20 86 98



Jacob Krath

Byplanlægger 

Tlf.: + 45 41 85 98 00