Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg om nyt stadion i Aarhus

HØRINGSSVAR ANG. "NYT STADION I AARHUS"

Tak for muligheden for at bidrage med forslag og ideer til en vigtig beslutning om et nyt Stadion i Aarhus.
Til de allerede foreslåede undersøgelser af ”Påvirkning af omgivelserne” på side på 3 i ”Indkaldelse af ideer og forslag” ønsker vi, som beboere tæt på det kommende nye stadion, både at understøtte vigtigheden af nogle af de foreslåede punkter samt opfordre til yderligere undersøgelser. Vores opfordringer skal ses i lyset af, at vi allerede gennem mange år har gjort os erfaringer med udviklingen af parkerings- og trafikforhold, 1000vis af mennesker, der går til og fra stadion, affald, støj og folk der forrette deres nødtørft i vores have – i forbindelse med store events.
Derfor opfordrer vi først og fremmest til:
- at projekt ”Nyt Stadion Aarhus” ses i en helhed, i en sammenhæng med Aarhus Kommunes Arkitekturpolitik, trafikpolitisk plan, som også tager højde for at folk flytter deres biler ud til villavejene uden for centrum, fordi det er for dyrt at parkere i midtbyen. At man er opmærksom på det stigende antal events i Tivoli Friheden og Mindeparken – og som sandsynligvis også vil ske for Stadion? I en uge i august – var der tre dage med DHL stafet i Mindeparken, to dage med koncert i Tivoli Friheden og en fodboldkamp. En voldsom belastning for området på alle fronter.
- at man får trafik og parkeringsproblematikken på plads nu. Der er allerede nu kæmpe problemer i forbindelse med events.
- at man undersøger og gentænker tilkørselsvejene med tung kørsel under nedrivning og udførelse – der er i forvejen voldsom trafik på Stadion Allé. Og med planen om Marselis tunnelen, der måske går i gang i 2025 og Stadion, der forventes at tages i brug i 2025, bliver der et yderligere stort pres på den tunge trafik.
- kunne man overveje en shuttlebus ordning i forbindelse med store events?
- at man undersøger, hvordan både anlægsfasen og det fremtidige stadion med de medfølgende udfordring i form at støj, trafik, affald, mange mennesker påvirker de mennesker, der bor i området.
- at man har en samlet plan for offentlige toiletter – design og placering. Flere og flere forrette deres nødtørft i vores have og i sidegaderne, og det gælder begge køn. Aarhus har gode eksempler på fin arkitektur af offentlige toiletter - både i Skanseparken og det "rustne toilet" ved Ballehage.
- at problemstillingen omkring affald også fremadrettet tænkes bæredygtigt og grundigt ind i projektet. Muligheden for at kunne komme af med affald også efter publikum har forladt Stadion.
- at man ikke ændre rammerne for at bygge højere. På side 42 i konkurrence-briefet vises en tegning af et tag på 23,5 m (de nuværende master er 20 m). Da højden endnu ikke er lagt fast i konkurrencen, bør forøgelse på 3,5 m genovervejes i forhold til den smukke gamle bygnings samlede udtryk. Samtidig ser taget bastant og voldsomt ud.
Vi har i Aarhus tidligere haft eksempler på ændring af rammer og misvisende tegninger, der har fået konsekvenser for både arkitekturen, oplevelsen og udsynet; eksempelvis da det 20 etager høje Ceres Panorama dukkede op bag Sankt Lukas Kirkens tårn, når man ser på kirken fra Stadion Allé. Da udsynet fra Randersvej til havet forsvandt, da elmasterne til letbanen ikke var at finde på visualiseringen. Da Bruuns Galleri tog pusten fra den smukke Aarhus banegård. Erfaringer der kan benyttes i planen.

En kommentar til ”competition brief”: Der henvises til et konkurrence brief (https://kongelunden.aarhus.dk/media/73463/new-stadium-aarhus_competition-brief_jan2022.pdf) på 122 sider på engelsk, hvor man kan læse om intentionerne for designet af det nye stadium. Det er ikke særlig borgervenligt.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Beboerrepræsentationen Stadion Allé 35-37, 8000 Aarhus C

Indsendt

29/08/2022 23:24

Sagsnummer

HS3714565

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Område
Holme - Højbjerg - Skåde Midtbyen Viby
Hørings-id

H471

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan og Byggeri

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Hanne Kaagaard Jensen

VVM-planlægger

Tlf.: + 45 29 20 86 98



Jacob Krath

Byplanlægger 

Tlf.: + 45 41 85 98 00