Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Tivoli Friheden - nye koncertfaciliteter

Tivoli Friheden og ny koncertbygning m.m.

Høringssvar: opførelsen af ny koncertsal til 2500 mennesker og ny åben udendørsscene vendt mod sydvest m.m.
Undertegnede er beboere i området – i Rosenvænget vest for Havreballe Skov og på Jyllands Allé ud for Cyklebanen. Derudover er vi aktive i den offentlige debat om udviklingen af området, som indtil videre kaldes ”Kongelunden”, og hvor Tivoli Friheden også ligger. Vi kalder os for BorgerforBynatur. Her følger vores høringssvar:
• Bygningshøjde: Vi advarer mod at bygge i den planlagte højde på Tivoli Frihedens areal. Måske skjuler træerne om sommeren en stor bygningsklods, men det gør de ikke om vinteren.
• Op til 2500 koncertgæster: Der er ikke på nuværende tidspunkt infrastuktur til det, og en udbygning af infrastruktur skal ikke føje flere og bredere veje og p-anlæg til området – den slags ved vi lynhurtigt øger trafikbelastningen. Der skal i stedet tænkes langsigtet og klimastrategisk i form af shuttlebus- og fjernparkering, øget offentlig bustrafik og bedre adgang for cykeltransport.
• Øget højde på forlystelser og placering af dem: Det skæmmer området æstetisk tæt på fra alle sider og langt fra (Ja, det ses helt ude fra motorvejen), at der bygges i højden, som det allerede er tilfældet. Det hjælper ikke at der bygges smalt og med gitter, så det tilsyneladende ser ”luftigt” ud på papiret. Og det ses især, når det er mørkt og neonlys på attraktionerne oplyser på lang afstend.
• Fældning af fuldkonede træer og erstatning af nye: Natur tager tid, og veletablerede naturarealer med fuldkronede træer og varierede plantesamfund er næsten umulige at erstatte. Derfor har det utrolig stor værdi for et så centralt stykke bynatur, at der i udviklingen af det tværtimod tages udgangspunkt i bevarelse og udbygning af de eksisterende grønne arealer!
• Ny placering af koncertområde – både inde og ude:

o For os som naboer
 Vi vil gerne understrege, at det ikke bare er naboerne nord for Tivoli langs Skovbrynet, som er medhører på udendørskoncerter i Tivoli, som indånder usund trafik os, og som synsforurenes af de seneste ”LAS VEGAS-neonlys-installationer” i Tivoli. Det mærker vi også i vores område – vi kan f.eks. tydeligt høre fredagskoncerterne hos os. Derfor har vi et centralt spørgsmål: Har man undersøgt, hvad det betyder i vores område at koncertpladsen vendes? (støj fra koncerter, trafik- og parkringsudfordringer f.eks.?) Vi er i forvejen medhører på koncerter på stadion og Væddeløbsbanen, og vi synes, man glemmer, at vi i forvejen lægger øre til og accepterer meget. Vi vidste godt, da vi flyttede ind, at her var idræt og kultur – også udendørs, men der er grænser for, hvad man kan byde os som naboer.
o For borgere og turister i Aarhus – brugere af området i det hele taget:
 Vi skal passe meget på, at området ikke bliver en stor tivoli- og eventfabrik, hvor al spontan naturoplevelse forsvinder.
 Vi har brug for det ufriserede landskab med mere eller mindre fremkommelige stier, hvor vi alle kan finde ro – tæt på byen. Vi har også brug for løberuterne og mountainbikeruterne. Kort vej til grønne områder har stor betydning for sundheden.
 Vi vil bevare bynaturen og det dyreliv m.m. som er her tæt på byen og ligesom mennesker også forstyrres af støj, lys og forurenet luft: balancen i naturen tipper nemt ved vi fra videnskaben.
 Vi skal fastholde tilbud om afstressende miljøer og mulighed for at opleve stilhed i skoven og udfolde sig med andre gennem bevægelse og leg. Alt sammen i det bynære miljø, tæt på borgeren og åben for alle, også dem kommer længere væk fra for at bruge området.
 Faktisk vil vi påstå, at det som skaber en by som Aarhus mere er alt det, som ikke er bygninger! Det er hullerne imellem, de landskabelige overgange og adgangene ind i de grønne områder, som giver Aarhus sin DNA, sin ramme og sin ilt. Det er Tivoli Friheden en del af – og det skal det være på en balanceret måde.
Konklusion: Det er klart, at det slider mere på naboerne at få flere og større events og permanente engagementer ind i området end det gør på borgere og brugere, som ikke bor der døgnet rundt. Det slider i form af støj- og neonlysforurening, og det slider i form af luftforurening fra biltrafik og massive parkerings- og trafikudfordringer.
Men lige så vigtigt er det at området betyder alt for Århus og har brug for at blive ”reddet” – på samme måde som Bormester Bernhard Jensen i sin tid reddede bykulturen i den gamle del af byen, ja, så er det nu Byrådet og sagsbehandlerne i denne sag skal slå bremserne i og passe på bynaturen og karakteren af området. Det betyder noget for Århus´ omdømme og fremtid som erhvervs-, studie-, turist- og bosætningsområde.
Med venlig hilsen
Marie Nørgaard Laursen, Irisvej 9, 8260 Viby og Liselotte Petersen, Jyllands Allé 93, 8270 Højbjerg
Vi er administratorer af FB-siden: Bevar den grønne kile fra Havreballe Skov til Højen – nej til byfortætning
Vores seneste relevante debatindlæg i JP-Aarhus (7.januar 2020) er dette:
https://jyllands-posten.dk/aarhus/meninger/breve/ECE11849809/hvem-passer-paa-bynaturen-i-aarhus/
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Liselotte Petersen

Indsendt

07/01/2020 11:45

Sagsnummer

HS8857478

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H140

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00