Gå til hovedindhold
Debatoplæg - Helhedsplan for byudvikling ved Årslev

Arkitekturfaglig bæredygtig byggeplanlægning

Høringssvar Årslev Fælled

Hej og tak for et godt digitalt borgermøde igår.

Min mand og jeg tænker allerede i denne fase på hvis mon ikke at det er på Årslev Fælled vores fremtidige drømmeliv ligger. Jeg er arkitektstuderende med specialinteresse for bæredygtig arkitektur og har derfor i nogen grad fagligt fordybet mig i hvad begrebet bæredygtigt byggeri indebærer i ’hårde fakta’. Jeg vil dog understrege at jeg ikke har nogen personlig relation til nogen af de samarbejdspartnere jeg foreslår, men blot en personlig idé om hvem som pt. har ’best practice’.

Min drøm og mit håb om hvad Årslev Fælled kan blive til, handler om at projektet undgår ’greenwashing’ og etablerer en seriøst bæredygtig bydel i fremkant. Der må sandsynligvis nogen radikale beslutninger til for ikke at ende som endnu et nybygger-parcelhuskvarter, som må have bæredygtighedsambitioner, men i virkeligheden kun tilbyder f.eks. drifts-energieffektivitet som i virkeligheden er standard i nærmest alt moderne byggeri. Fedt at Århus kommune ser ud til at tage initiativ til noget anderledes!

Det glæder mig at Stephen Willacy nævnte Økosamfundet Friland på Djursland, som i stor grad har lykkedes med mange parametre af reel bæredygtighed. Der findes jo også flere økosamfund her til lands, sågar her i Østjylland, hvor samme ophavsmand som en gang startede Friland, har påbegyndt ’Grobund’ (som bl.a. kan ses som byggested for et Tiny House i DR TV-udsendelsen ’Vores Første Hus’). Også her fra, mener jeg at det ville give mening for initiativtagerne til Årslev Fælled at hente praktisk inspiration. Grobund har bl.a. en fabrik hvor medlemmer kan leje professionel hjælp og kvadratmeter til et mindre husbyggeprojekt. De har ligeledes styr på, hvordan man kan undgå at bruge co2-tunge materialer uden at det bliver for dyrt. SLETH kender sikkert allerede til ’materialepyramiden’ som CINARK har udviklet (https://shop.arkitektforeningen.dk/da/nyheder/955-byggemateriale-pyramide-the-building-material-pyramid-poster.html)

Jeg håber dog personligt på, at Årslev Fælled tiltrækker en lidt mere ”kedelig” målgruppe end de typiske økolandsbyerne, siden der i min alminderlig-børnefamilie-optik kan gå for meget luftslots-sølvpapirhat i et klassisk økosamfund.

Til borgermødet snakkedes der om klynger af boliger. Kunne det mon blive Danmarks første ’Tiny Town’? Eller måske andelsboliger med huse, ligesom kolonihaveforeninger, men egnet for helårsbeboelse? Kontakt mig endelig hvis I skal bruge en fortaler for at familielivet sagtens kan lade sig udfolde på få kvadratmeter. Vi huserer størst del af tiden to voksne, et barn og snart en baby på 28m2. Hvis størrelsen på grunde + bolig begrænses gevaldigt, kan det blive billigere og mere overskueligt for førstegangskøbere ikke at flytte til Randers, som I også nævner.

Har I gjort jer nogen konkrete tanker om krav på byggeriets kvaliteter ud fra et bæredygtigt perspektiv? I min optik burde byplanen indeholde strikse krav til areal per beboer, samt brug af materialer. Danskere bruger næst mest boligareal per person i verden; 52,3m2 (kun overhælet af Australien) og byggebranchen står for 39% af menneskets energi- og procesrelaterede CO2-udledning. Målt over tid står opførelsen af byggeriet af et typisk parcelhus i gennemsnit for 59% af CO2-udledningen, i stor grad påvirket af at der vælges miljømæssigt forkerte materialer. Driften står kun for 41% af Co2-belastningen (for kontorbygninger står byggeriet for 72% og driften 28%) og alligevel findes der i Danmark ingen lovgivning omkring klimabelastningen på materialer i bygninger, men derimod bygningsregler for energieffektivitet og drift. Hvis Årslev Fælled for alvor skal være i bæredygtig fremkant, kunne det være en idé at fokusere byplans-formuleringen hvor det gør en reel forskel.


Læs endelig følgende projektrapport ”Den absolut bæredygtige bolig” (DTU 2019):
 https://drive.google.com/file/d/1YElPoOdycr4lBx-2UxgCAlX1tssvLrZN/view?usp=sharing

Jakobsen huse kommenterede i livechatten under borgermødet at de gerne vil involveres. Overvej endelig det. Eller nogen lignende, som f.eks. Træværk.dk. Det er min overbevisning at Årslev fælled først bliver vellykket med de rigtige samarbejdspartnere, som allerede har en seriøs bæredygtig agenda.

Ellers er der jo et par tegnestuer; Lendager Group som arbejder meget med upcykling af materialer, og Vandkunsten som også har en del erfaring af de kærneværdier I har formuleret for Årslev Fælled; Natur, mangfoldighed, mobilitet og fællesskab. Jeg tror som sagt at en vigtig succesfaktor er at finde inspiration/samarbejdspartnere med det rigtige og særprægede fokus. Af samme grund kunde det være oplagt at samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, ligesom man har gjort i projektet www.nicolinelund.dk/ ved Køge.

Kender I www.hearthome.co/? Jeg tænker at de kunne være oplagt at indgå et samarbejde med, både for at få indsigt i aktuelle, moderne boligbehov og på sigt for at befolke området.

Afslutningsvis er jeg nysgerrig på tidshorisonten, hvor lang tid ser I for jer at det tager før de første grunde kommer til salg/leje?


DBH,
Elvira Bergman-Coates
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Elvira Bergman-Coates

Indsendt

22/04/2020 10:53

Sagsnummer

HS1143950

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Brabrand - Gellerup
Hørings-id

H165

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00