Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Helhedsplan for byudvikling ved Årslev

Høringssvar vedr. Helhedsplan for Årslev

Høringssvar vedr. Helhedsplan for Årslev Brabrand/Årslev Fællesråd - se fil.

Brabrand/Årslev Fællesråd (BAAF) hilser overordnet udviklingen i og af Årslev velkommen.
Vi er naturligvis optaget af, at udviklingen bidrager til gode liv i 8220, og vi vil knytte følgende bemærkninger og forslag til helhedsplanen:
Generelt vedr. udvikling i Brabrand/Årslev - og derfor også i Årslev
1:
I BAAF mener vi generelt, at projekter i 8220 bør have en strategi for at give tilbage til området. Projekter skal stile imod ikke bare at skabe en god bolig på deres matrikel men mod at være med til at gøre området som helhed bedre. Give noget tilbage som bydelen har brug for og kan få glæde af på lang sigt.
2:
Hvert projekt skal give mere natur, end det tager. Det grønne (og blå) er et særkende ved Brabrand/Årslev og det bør stimuleres og videreudvikles.
3:
Projekterne skal bidrage med forbindelser, sammenhængskraft og gerne forbedre muligheder for fællesskaber på tværs af diverse skel: veje, boligtyper og -størrelser, forskellige kvarterer osv.

Udviklingen i Årslev:
Det grønne og biodiversitet
Brabrand og Årslev er i forvejen grønne bydele, hvilket vi skal stimulere, når der udvikles. Visse steder kan trænge til endnu mere kvalitetsnatur - og altså andet end græsplæner og ligusterhække osv. - hvilket vi gerne ser udviklingen i Årslev brugt som løftestang for.

Beboerdiversitet
Bolig- og beboersammensætningen er præget af stor diversitet i 8220, og det synes vi er en kvalitet. “Forskellighed er herlighed” siger vi. Vi håber, at udviklingen i Årslev vil bidrage med variation i boligtilbud: både hvad angår, størrelser, pris, eje/leje osv. Vi synes, at tankerne som projektet Årslev Fælled gør sig om “fra vugge til grav” er interessante. Vi håber, at området kan blive en fremragende, grøn ramme om livet for både unge og gamle og ikke mindst stimulere sammenhængene mellem dem gennem både natur, arkitektur og kultur.

Sammenhænge
Også koblingen mellem Brabrand og Årslev kan stimuleres. Man bør overveje og komme med løsninger på, hvordan kvaliteter i det nye Årslev også gør livet i Brabrand bedre - og ikke mindst skabe et samspil mellem bydelene - f.eks. gennem brug af faciliteter, natur, institutioner, services osv.

Søerne
Områderne omkring søerne er selvfølgelig værd at passe på. Det er nogle af de helt store kvaliteter ved vores bydel. Hvor Brabrand Sø er kendetegnet ved, at mange boliger ligger tæt på søen, og at der er aktiviteter på vandet, så er Årslev Engsø kendetegnet ved at have en reservat-karakter. Her er det mere på naturens egne præmisser. Det, mener vi, bør fortsætte. Årslev Engsø og området omkring den giver en fantastisk rekreativ kvalitet til både 8220 og resten af Aarhus. Det er unikke naturrammer at have med kun 8 km til Aarhus Centrum. Det skal vi holde fast i - og gerne gøre endnu bedre og mere tilgængeligt.

Gør det gode bedre
Vi støtter op om det, der er blevet foreslået i flere af de andre høringssvar, at grænsen for byggeri på søsiden af Skibbyvej flyttes væk fra søen og op ad mod Skibbyvej. Der er blevet foreslået en byggegrænse mellem 60-90 meter fra Skibbyvej, i høringssvarene, hvilket vil stille lodsejerne ensartet, hvilket vi støtter op om. Det vil vise hensyn til søen, engområdet, dyrelivet og de mange mennesker, der sætter pris på at færdes der, at oplade der, at søge “væk fra byen” der og ikke mindst nyde livet der.

Byggeriet længere væk fra søen
Lodsejerne på sydsiden af Skibbyvej skal således ikke bruge perspektivarealet som byggeareal, men nærmere som et “mulighedsareal”. Hvis der bygges f.eks. max 70 meter fra Skibbyvej og ned mod Engsø-området, kan den resterende del af arealerne bruges til at gøre Engsø-området endnu mere attraktivt, til at skabe større biodiversitet, og ikke mindst til at skabe større glæde for mennesker og dyr. I områderne nedenfor byggeriet (70 meter fra Skibbyvej f.eks.) kan der jo være biavl, initiativer der minder om Fællesgartneriet, hvor man lave dyrkning af jorden efter deleøkonomiske principper, der kan være shelters, så folk kan overnatte i naturen, nye stier fra Skibbyvej og ned mod søen, så der er lettere adgang til det smukke naturområde, så det bliver en naturlig del af hverdagslivet for de beboerne i den nye bydel osv.

Fællesskaber, synligt vand og klimaløsninger
Ambitionerne fra Årslev Fælled projektet om mere natur, fællesskab og bæredygtighed er meget interessante. At skabe et område med synligt vand i form af bække, moser, søer og vandopsamling til håndtering ved store nedbør, er rigtig spændende og vil passe godt til hele bydelen.

Trafik
Fra eksisterende beboere i Årslev, er der stor interesse for at gøre hele Årslev til en max 40 km/t zone. Silkeborgvej/Skibbyvej/Ørvardsvej.
Silkeborgvej er plaget af tung trafik i området og en samtænkning af trafikken og forbindelserne helt overordnet i Årslev er ønsket. Ligeledes er naturafskærmning ved Silkeborgvej mod industrikvarteret i nord og mod vest mod E45 en gode idé.

Højspænding
Vi anmoder også Aarhus Kommune om at tage fat på de tidligere planer for højspændingsledningerne i området, der overskærer ikke bare udviklingsområdet men hele Engsø-området. De bør flyttes ud til E45 og/eller graves ned i jorden. Det vil være et aktiv for hele Brabrand/Årslev.

Årslev Bakker
Vi mener, man bør lade sig inspirere af strukturerne Brabrand Bakker. Her er områdets konturer brugt til at skabe et spændende og meget varieret boligområde. Bakkerne er brugt til at give alle gode forudsætninger for en skøn udsigt mod ådalen med lange kig og masser af lys. Årslev kunne gøre det samme. Gøre både bygningsmasse og terræn højest ved Silkeborgvej og lade bydelen falde i højde med terrænet og kun bygge lavt ved Skibbyvej.
Det vil give flest muligt de bedste vilkår for skønne boliger med masser af naturligt lys og gode muligheder for udsigt mod eng, sø og bakkerne på den anden side af dalen (Stavtrup/Ormslev).

Vi ser frem til arbejdet med helhedsplanen og glæder os over at Årslev formentlig bliver endnu dejligere end den er allerede.

p.b.v.
Brabrand-Årslev Fællesråd
Formand
Holger Lyngklip Strøm
Tlf: +45 2617 9388
e-mail: info@baaf.dk
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

BAAF - Carsten Strange Jensen

Indsendt

05/05/2020 07:59

Sagsnummer

HS4489031

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Brabrand - Gellerup
Hørings-id

H165

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00