Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny fritidspædagogisk vision-UngiAarhus

Høringssvar fritidspædagogisk vision FU

Høringssvar om Fritidspædagogisk vision – FU
Denne høring om fælles vision for det fritidspædagogiske arbejde i Aarhus er vigtig. Høringen viser en anderkendelse af den fritidspædagogiske indsats, men må også ses som en erkendelse af at området ikke har fået den nødvendige politiske opmærksomhed. Vi håber at en vedtagelse af en fritidspædagogisk vision bliver et afsæt for en ny begyndelse.



Fritiden har værdi i sig selv
Den grundlæggende præmis i visionen er at fritidspædagogikken og børn og unges fritid har værdi i sig selv. Vi bakker 100% op om den nyorientering, som ligger implicit heri. Der fokuseres på børn og unges frivillige deltagelse og deres brede dannelse. Vi ser alt for ofte at fritidsdelen beskrives som underordnet undervisningsdelen, eller som om fritidsdelen står i et modsætningsforhold til undervisningen. Ingen af delene er dækkende – fritidsdelen er komplementær. Visionen formår på fineste vis at beskrive netop det, når den lader de fritidspædagogiske indsatser og mål balancere i sig selv og forholder dem til det hele liv.

Hvis visionen skal være mere end en skrivebordsvision – så skal vi sikre at alle handlinger understøtte den; det kræver en kulturændring



Samtænkning af FU og SFO
Vi ser et stort potentiale i, at man tænker fritidspædagogikken i SFO og FU samlet i en vision, samtidig med at man tager højde for forskellene. Det fokus vil også kunne sikre et bedre og tættere samarbejdet mellem FU og SFO og på den måde styrke fritidsområdet samlet set.



Visionen for FU
Vi bakker op om visionen for FU. Den er stærk, velforankret og flot formuleret.







Forslag til handlinger

Handlingerne er alle udmøntninger af overordnede mål og intentioner, som vi finder både relevante og rigtige. Mange af de foreslåede handlinger er udvidelser af FU eller indsatser, som ligger udenfor ÅFOs mandat; ÅFO forholder sig til fritidsklubber og ungdomsklubber, som udgør vores medlemmer.

ÅFO vil vi gerne påpege, at hvis der kommer nye tiltag inden for FU samt handlinger, som er behæftet med udgifter, så skal der tilføres nye midler. Ethvert nyt tiltag som finansieres indenfor rammen vil betyde en yderligere udhuling af økonomien, hvilket vil være katastrofalt. Vi oplever allerede nu, at ressourcerne ude i klubberne langt fra er tilstrækkelige.

Vedr. Medborgerskab i uge 40: ÅFO opfordrer til, at der etableres et samarbejde med FU om afholdelse af Børn og unges grundlovsdag (evt. under et nyt navn), som ÅFO, VIA Pædagoguddannelsen og Århus Ungdommens Fællesråd har afholdt i 4 år i træk, frem for at der etableres et nyt arrangement med samme fokus. FU har bidraget økonomisk til arrangementet og har lagt lokaler til.


Vedr. gratis medlemskab eller reduceret kontingent: ÅFO ser en vigtig opgave i at få flere medlemmer i ungdomsklubberne. Et nedsat kontingent kan være en del af løsningen. Vi vil understrege, at vi kun bakker op, hvis der tilføres midler til at dække kontingenttabet. Samtidig skal der ske en yderligere økonomitilførsel, så der er økonomi til at håndtere et eventuelt stigende medlemstal.

ÅFO mener også, det er for dyrt at gå i fritidsklub i Århus. Som forældre er det en stor udskrivning for et tilbud, der måske langt fra bruges hver dag. Man bør se på om der er grundlag for en generel kontingentnedsættelse. Måske kan flere medlemmer kompensere for et taksttab?
Samtidig skal det i højere grad sikres, at kontingentet følger det enkelte medlem, så forældrebetalingen er med til at sikre en god normering i klubberne.


Vedr. aktiv udmeldelse i overgang fra fritidsklub til ungdomsklub: ÅFO bakker op om at udmeldelsen fra FK til UK skal ske aktivt. Der bruges for mange ressourcer for at få de unge meldt ind igen.


Vedr. fleksible medlemskab af ungdomsklubben: ÅFO støtter at der kan tegnes fleksibelt medlemskab af ungdomsklubberne. Men det skal styres på en måde, så de ansatte fortsat kender deres medlemmer og ved hvem der dukker op. Måske kan det fleksible medlemskab blot tildeles efter gensidig aftale mellem lokal klub og det ønskede klubtilbud?


Vedr. udvikling af fysiske rammer: Vi opfordrer til, at der vil ske en gennemgang af de fritidspædagogiske rums muligheder og begrænsninger med henblik på at skabe bedre forhold for den pædagogiske indsats og børnene og de unges fritidsliv i klubberne.



Ønske om NY økonomimodel
ÅFO opfordre til at der bliver balanceres en økonomimodel, der i højere grad sikrer både god normering i klubberne og samtidig fastholder muligheden for at lave forskellige tiltag for ikke-medlemmer. Dette dog gerne med det sigte at gøre børn og unge interesserede i at tegne medlemskab.
Det er vores overbevisning at de bedste resultater sker i tæt sammenhæng mellem det pædagogisk personale og børnene og de unge. Relationer bliver nemmest vedvarende og stabile gennem medlemskab. Der skal derfor ske en bedre balancering mellem økonomi og antal medlemmer. Det er uhensigtsmæssig at et højt medlemsantal fører til dårlig normering.




Ønske om mere Fokus på bruger/forældreråd i klubberne
Klubberne har i mange år haft en udfordring mht. til samarbejdet med forældrene, vi tror på at en styrkelse af arbejdet i bruger/forældrerådene kan være en måde til gennem dialog med forældre og brugere at styrke samarbejdet også med de forældre, som ikke er medlem af rådene.
Vi mener også at bestyrelsesarbejdet i områderne vil blive bedre forankret, hvis man har bruger/forældreråd i klubberne, som kan høres i forhold til specifikke problemstillinger.
Samtidig bør man se på hvordan man styrke arbejdet i rådene, så man f.eks. sikrer, at alle råd bliver præsenteret for eksempelvis høringer af betydning for udvikling af klubområdet.




Reduceret kontingent i udsatte boligområder
ÅFO mener, at klubberne i de udsatte boligområder i udgangspunktet alle skal have reduceret kontingent. Vi har af flere omgang set, at børn og unge forsvinder fra klubberne, hvis man fjerner det nedsatte kontingent, det skaber store problemer med øget kriminalitet og uro i kvartererne. ÅFO mener at ledere og medarbejder har det bedste overblik over, hvilke klubber, som har brug for reducerede kontingent, og at deres vurdering skal afgøre tildelingen heraf. Vi ønsker, at den økonomiske ramme udvides til at dække det reducerede kontingent.


Med venlig hilsen
Anne Ernst Grøndal, formand for Århus For
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Århus Forældreorganisation

Indsendt

12/01/2021 09:20

Sagsnummer

HS3591010

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H235

Kontakt

Jesper Callesen (Specialkonsulent)

Børn og Unge, Pædagogik, Undervisning og Fritid.

e-mail: jcal@aarhus.dk., Tlf. 4012 4459

Vil du vide mere?

Læs mere om processen samt grundlaget for høringsmaterialet om ny fritidspædagogiske vision på:

https://detvigoer.aarhus.dk/skole-og-fritid/det-gode-boerne-og-ungeliv-i-aarhus/

Via linket finder du bl.a. rapporten om børnenes og de unges stemme i visionen for UngiAarhus, samt relevante baggrundsmaterialer, der ligger til grund for anbefalingerne i høringsmaterialet for UngiAarhus. Du finder også viden om processen ift. SFO-området.