Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Indre Aarhus Ø, 8000 Aarhus C

Input fra en beboer på Aarhus Ø

Min mening om disse ændringer til kommuneplanrammerne:

- Der kan laves lokalplaner for de enkelte byggefelter:

Måske jeg misforstår, hvad der menes, men her er mine tanker:

Et af de absolut mest succesfulde områder på Aarhus Ø er området omkring Bassin 7. Området er et trækplaster for hele byen og har rigtig god sammenhængskraft.
Mit indtryk er, det skyldes, at der har været en samlet plan for hele området – og ikke blot en masse enkelte byggefelter.
Når der er mange enkelte og isolerede byggefelter, frygter jeg, det kan resultere i et langt mere fragmenteret og usammenhængende Indre Aarhus Ø.

- Der kan komme både boliger, mindre butikker og erhverv i området:

Der skal naturligvis være plads til både boliger, mindre butikker og erhverv! Her er jeg slet ikke i tvivl!
Jeg synes, det er spændende, at Aarhus Ø både har restauranter, kirke, AWC, sejlsportscenter, havnebad, teater, bager, arkitekter børnehave m.m. Det gør Aarhus Ø et mere levende og spændende område at bo og færdes i – uden alle de spændende erhverv og butikker ville Aarhus Ø ikke være det sted, det er.

- Byggeriet kan blive op til otte etager mod Bernhardt Jensens Boulevard og fem etager mod Kystvejen/Dagmar Petersens Gade:

Hvis det er byggeri af høj kvalitet, der giver noget til området og løfter bydelen, så er jeg ikke så bekymret, men der skal helt klart stilles krav til byggeriet. Det vil være enormt ærgerligt, hvis der blot bygges højt for at presse flere mennesker ind på mindre plads.
Personligt er jeg stor fan at det kommende Scandic hotel på Aarhus Ø, hvor det bliver muligt at gå på taget og hele vejen op til toppen af bygningen, hvor der efter sigende kommer en bar. Lighthouse med restaurant i toppen bliver helt sikkert også et trækplaster, der kan få folk fra nær og fjern til at besøge Aarhus Ø.

- Tagene kan aktiveres til ophold med tagterrasser, drivhuse og lignende:

Tagene må ikke bare være flade, fordi det er billigst! Der er masser af fantastiske eksempler på, hvordan tage kan aktiveres og anvendes til ophold m.m. Salling Rooftop er et godt eksempel!

- Der kan planlægges for en ny skole i felt H

Personligt er det ikke noget, jeg savner, så her er jeg neutral.

- Hvordan bæredygtighed kan indtænkes, når vi udbyder de enkelte byggefelter?

Der er rigtig meget kritik af Aarhus Ø som en betonjungle, så jeg håber, der tænkes flere grønne og rekreative områder ind i de kommende byggefelter - både for miljøet og bylivet.

- Hvordan fællesskaber kan indtænkes?

Fællesskab i teori er nogle gange meget forskellig fra praksis. Man kan sige, at der er mange fællesskaber og diversitet på Aarhus Ø, men som det også er tydeligt i medierne, så er det ikke alle fællesskaber, der rummes lige godt. Måske vi skal tænke på, hvordan bydelen kan rumme forskellige fællesskaber!

Et godt eksempel er Havnehusene/Kanalhusene. Her er der en blanding af ungdomsboliger, ældreboliger og familieboliger. Måske med henblik på at skabe fællesskaber på tværs? Udfordringen er bare nogle gange, at forskellige grupper har forskellige rytmer.

Familier, der skal op og på arbejde. Børn, der puttes tidligt. Ældre, der generes af støj og rod. Unge (cirka 100 ungdomsboliger!), der fester til langt ud på natten, kaster med kanel, og hygger sig med Soundboxes og øl-bowling i gården. Unge i store biler, der gerne vil lave hjulspind, efterlader smadrede flasker og lattergaspatroner, og hænger ud i P-kældrene (generaliseringer kan forekomme ;o)...)

Mon ikke I også kan se de potentielle konflikter? :o) jeg tænker, der vil være rigtig godt, hvis vi tænker, hvordan der gøres plads til forskellige fællesskaber, og hvordan vi kan rumme hinandens "rytmer", så børnene kan puttes tidligt, selvom de unge fester i gården. Kan buske, træer, pergolaer være med til at reducere støjgener? Kan overvågning i p-kælderen forhindre at disse bliver til steder, hvor der handles stoffer? Kan boligernes soveværelser placeres strategisk, så de udsættes for mindst mulig støj? Osv.

- Hvordan vi skaber god sammenhæng mellem den nye bydel og det eksisterende Aarhus?

Æstetisk? Måske er det en utopi. Aarhus er en gammel og stor by, og der er bygget over flere tidsperioder. Det kommer også til udtryk i arkitekturen, hvorfor der efter min mening heller ikke er god sammenhæng i Aarhus.
Måske vi i stedet skal starte med at skabe god sammenhæng på Aarhus Ø, så arkitekturen ikke stritter i alle mulige retninger :o) som tidligere nævnt synes jeg, det giver god mening, hvis fx BIG får lov til at lave en plan for et helt område - ligesom det skete ved Bassin 7.

Til gengæld synes jeg, der skal gøres nogle alvorlige overvejelser i forhold til infrastruktur, og hvordan man her skaber sammenhæng og forbindelse mellem Aarhus C og Aarhus Ø. Jeg har tidligere set Aarhus Ø blive kaldt for "fange ø" i medierne, og i myldertiden kan det sagtens føles sådan. Krydset ved Nørreport er forfærdeligt.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Helle Mærsk

Indsendt

19/08/2021 12:56

Sagsnummer

HS6122259

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H323

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00