Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Indre Aarhus Ø, 8000 Aarhus C

Høringssvar fra Fællesrådet for Aarhus Ø og de indre havneområder til ændringen af Kommuneplanens rammer for Indre Aarhus Ø.

Generelt vil vi henvise til vores kommentar til udviklingsplanen (bilag 1), da vores generelle ønsker til ændringer og tilpasning fortsat er gældende. Vi vil derfor primært gentage forslaget om at ændre på fordeling af etagemeter mellem byggefelterne.

Vi er generelt bekymret for, at en realisering af udviklingsplanen med de bygningshøjder og den struktur, som der lægges op til, ikke i tilstrækkelig grad tager hensyn til, hvordan byen, bugten og det historiske Aarhus og Øen bindes sammen. Vi finder, at forslaget om byggeriet på felt A, tegnet af Dorte Mandrup for AAA UNITED, rummer en række kvaliteter. Vi er dog usikre på, om en bygning af den størrelse vil få tilstrækkelig plads omkring sig, og særligt op til det næste byggeri, for at komme til sin ret. Vi er generelt meget bekymret for, at det efterfølgende byggeri på de følgende byggefelter bliver for højt, kompakt og dominerende i den form, der nu lægges op til. Vi håber derfor på, at forvaltningen og byrådet vil revurdere de nuværende planer og genoverveje, om det virkelig vil være til gavn for byen med så høj og tæt en bygningsmasse.

Byggefelterne i kommunens forslag er primært defineret som karrébebyggelse på fem til otte etager, med de otte etager som ryg ud mod havnen og bugten. Det, mener vi, vil skabe en meget uheldig dominerende ”mur” mellem havnen og det gamle Aarhus. Otte etager vil dertil lægge store del af havneområdet i skygge om aftenen - lige netop i det tidsrum, hvor allerflest vil bruge området rekreativt. Til sammenligning kan man se, hvor meget skygge Bestsellerbyggeriet kaster. Vort grundlæggende ønske er som nævnt i vores tidligere høringssvar, at bygningshøjderne kommer til at svare til dem, vi kender fra Midtbyen. Det har generelt været et stærkt ønske, og det er også det, der har været stillet os i udsigt på borgermøderne og i udviklingsplanen. Fællesrådet foreslår derfor at vende bygningsmassen om, så den ikke stiger ud mod havnen, men stigningen i stedet fordeles jævnt fra Nørreportkrydset og ud mod selve Aarhus Ø. Med denne manøvre opnås, at den visuelle sammenhæng mellem den gamle bymidte og havnen/bugten fastholdes. Sammenhængen bliver ikke længere brudt af bygninger på op til otte etager. Den nye bydel stiger derimod naturligt ud mod Aarhus Ø i samspil med det kommende Nicolinehus, der hæver sig op for enden af bydelen. Vi mener, at det er et rigtig godt bud på at bevare den visuelle sammenhæng mellem Aarhus Ø, havnen og Midtbyen, og ikke mindst at det er i tråd med borgernes ønsker for havneområdet.

I eksemplet (bilag 2) opnås der en "bakke" af bygninger fra Nørreport ud til Nicolinehusets ”tinder”, og som noget væsentligt placeres de højeste mure mere vinkelret, så ”muren” mod Bernhardt Jensens Boulevard brydes ned. Det mener vi vil give en helt anden sammenhæng mellem by og bugt. En anden væsentlig fordel vil være, at store dele af havneområdet ikke ligger i skygge sidst på dagen og om aftenen. Vi vil derudover opfordre til en løsere struktur, så der opnås større variation og afstand bygningerne imellem, og vi vil appellere til, at der tænkes mulighed for småerhverv ind, så det ikke kun bliver dem, som har råd til store huslejer, der kan etablere sig i området.

Fællesrådets forslag til omfordeling af højderne vil som nævnt give nogle væsentlige fordele i forhold til aftensolen, hvor folk er hjemme og for havneområdet. Forslagene rummer nogenlunde samme antal etagemeter. Hvis en teknisk beregning skulle vise sig at nå frem til noget andet, forholder vi os selvfølgelig konstruktivt til, hvor de sidste etagemeter skal placeres.

Vi henviser derudover til vedhæftede høringssvar (bilag 3) hvor vi uddyber ovenstående.

Med venlig hilsen

Jan Schrøder Christiansen (formand) og Peder Størup (næstformand)
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Fællesrådet for Aarhus Ø og de indre havneområder / Jan Schrøder / Peder Størup

Indsendt

20/08/2021 13:18

Sagsnummer

HS8638605

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Indkaldelse af ideer og forslag
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H323

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00