Gå til hovedindhold

Høringssvar

Hvordan kan vi forbedre det lokale demokrati?

DGI Østjyllands høringssvar til ” Handletanken for Lokalt Demokratis 12 anbefalinger”

DGI Østjylland har med stor interesse læst Handletanken for Lokalt Demokratis anbefalin-ger.

Som idrætsorganisation, der repræsenter 309 aarhusianske idrætsforeninger med i alt 113.423 medlemmer, har vi naturligvis en særlig interesse i at sikre de bedste muligheder for det lokale demokrati som det gør sig gældende i regi af idrætsforeningerne og som et rammevilkår for idrætten.

På den baggrund har vi følgende konkrete kommentarer:

• Punkt 8: Lad frivillige arbejde frivilligt
Foreningerne bidrager til at løse samfundsmæssige opgaver med frivillige kræfter. Handletanken anbefaler, at byrådet anerkender og respekterer, at det frivillige arbej-de er frivilligt. Vi foreslår, at Aarhus Kommune og aktørerne på det folkeoplysende område drøfter og kommer med forslag til, hvordan det frivillige engagement bliver anerkendt og respekteret, særligt når byrådet har politiske dagsordner, som de øn-sker, at foreningerne skal bidrage til at løfte. Vi foreslår, at Aarhus Kommune i højere grad understøtter de frivillige, når der skal løses komplekse opgaver,
Det kunne fx være ved en ”regelsanering”, der rydder op i kommunens tunge og bu-reaukratiske krav til foreninger og viser, man reelt anerkender, at det er frivillige man har med at gøre, og derfor ikke stiller samme krav som til en professionel organisati-on. Et eksempel kunne være reglerne if. til aktivitetstilskud, hvor dokumentations-kravene ofte overstiger gevinsten.

• Punkt 9: Husk, at det lokale demokrati har brug for fysiske mødesteder
Aarhus mangler fysiske mødesteder. Derfor anbefaler Handletanken, at byrådet sikrer fysiske mødesteder for lokale fællesskaber. Vi foreslår, at Aarhus Kommune priorite-rer lokale fysiske mødesteder i byudviklingen, såsom idrætsfaciliteter, biblioteker og medborgerhuse. Vi foreslår, at Aarhus Kommune synliggør muligheden for at booke kommunens og dermed byens eksisterende lokaler og mødesteder med ledig kapaci-tet – også udenfor almindelig kommunal åbningstid.
Et fysisk mødested kan også skabes ved at gøre det nemt at komme på besøg hos de eksisterende foreninger og fællesskaber. Et eksempel på det er ULF-konceptet, hvor skoleklasser får store tilskud til at besøge foreningslivet (bl.a. idræt). Tilskuddet gør en kæmpe forskel for skolerne/klasserne, men det er vores indtryk at der er yderli-gere potentiale, da konceptet stadig er relativt ukendt hos både idrætsforeninger og mange skoler. Så forstør gerne denne indsats if. til at få unge til at møde civilsam-fundet.

• Punkt 10 Motivér flere til at blive frivillige
Der er brug for flere frivillige i foreningslivet. Derfor anbefaler Handletanken, at kommunen og foreningslivet arbejder sammen, for at flere får lyst til at være aktive i foreningslivet som frivillige. Vi foreslår, at Aarhus Kommune, foreningslivet og de store civilsamfundsorganisationer undersøger, hvordan de sammen kan arbejde med strategier og konkrete indsatser, der kan give flere lyst til at engagere sig som frivil-lige eller påtage sig bestyrelsesposter.
Eksempelvis kan det som idrætsforening være rigtig svært at gøre opmærksom på, at man findes, og de færreste har ressourcer og/eller kompetencer til en effektiv kommunikationsindsats. Her kunne kommunen hjælpe sit foreningsliv på vej på flere måder. I lighed med andre kommuner kunne der også i Aarhus være økonomisk støt-te til at bruge DGI’s Kommunikationshjælp og lignende setups, der helt konkret kan hjælpe med en ny hjemmeside, opslag på sociale medier og udarbejdelse af kommu-nikationsstrategier.
Det kunne også være en overvejelse om kommunen bød alle nytilflyttede borgere velkommen med en kontingent-rabat til en idrætsforening. Skridtet fra at være med-lem til at være frivillig er markant kortere end fra ikke-medlem til frivillig.

DGI stiller sig naturligvis gerne vores erfaringer, ressourcer og gode ideer til rådighed for videre drøftelser og konkrete indsatser som følge af Handletanken for Lokalt Demokratis 12 anbefalinger.

På vegne af DGI Østjylland

Torben Märcher Lars Mandrup Flemming Poulsen
Formand Næstformand Direktør
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Flemming Poulsen

Indsendt

09/09/2021 16:41

Sagsnummer

HS0831905

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H340

Kontakt

Nina Kruse Søland

nikrs@aarhus.dk

22179009

Rådmandssekretariatet

Kultur og Borgerservice

Vil du vide mere?

Læs mere om Handletanken for Lokalt Demokrati her: https://fremtidensdemokrati.aarhus.dk/