Gå til hovedindhold

Høringssvar

Hvordan kan vi forbedre det lokale demokrati?

Demokrati versus skindemokrati

Aarhus byråd, rådmænd, politikere – I har et stort ansvar for at inddrage byens borgere og lokalsamfund i planprocesser, hvor tiltag og forandringer får direkte indflydelse på et område og beboernes hverdag. Prisværdigt at Aarhus kommune har sat demokratiet og den demokratiske deltagelse på dagsorden – prisværdigt hvis det er et reelt ønske fra byrådet side, at høre borgere og ikke kun for at det skal se pænt ud – udad til!
Opfordring:
Vær gavmild med at informere borgere i et område så tidligt som muligt, når en bygherre ønsker at igangsætte et projekt i et lokalområde – der får aftryk for fremtiden i et område. Det koster ikke noget at sende information i e-Boks (og breve til borger uden e-Boks) til et lokalsamfund i stedet for kun til ganske få naboer der støder op til pågældende grund, hvor projektet ønskes placeret. Send information til alle borgere over 18 år i en husstand – og ikke kun den ældste borger i en husstand. Dette vil være medinddragelse og demokrati.
Nylige erfaringer fra Stavtrup omkring afholdelse af borgermøde primo 2021, hvor et ønsket projekt fra bygherres side kræver ændringer af kommuneplanen 2017 med et tillæg, for at projektet kan lade sig gøre. Kun ganske få husstande fik besked i e-Boks om borgermødet, kun de husstande, der er direkte naboer til pågældende matrikel, hvor projektet’ bygherre ønsker projektet placeret. Skulle det være en god demokratisk proces fik hele lokalsamfundet tidlig information om projektet, borgermødet og efterfølgende høringsproces. Heldigvis blev borgermødet ok besøgt, fordi borgerne gensidigt informerede hinanden – men det er for tilfældigt.
Kommuneplaner og lokalplaner – skal være til at stole på i den hensigt og ånd de er skrevet. ”Man får den oplevelse, at lokalplaner ikke er det papir værd, planen er skrevet på” citat af en 82. årige nabo i området. Her tænkes også på, at Aarhus kommune kritisk og omhyggeligt behandler områder, der grænser op til et område med beskyttende lokalplaner, så lokalplaner der støder op til hinanden, afstemmes med hinanden og tager hensyn til unikke kvaliteter i et område.
Hvordan sikre man som kommune og borger, at Aarhus kommune tænker i helhedsstrategier for et område, når en bydel udvikles med et nybyggeri af en bygherre. Hvordan sikres det, at man løser infrastrukturen først inden et projekt/tiltag igangsættes, så man undgår at stå tilbage med valget mellem forskellige dårlige løsninger, når trafik og støj skal løses.
Borgere vil gerne være med til at finde de gode løsninger, så Aarhus kommune lever op til sine mål med at være en grøn by og bæredygtighed by, hvor borgere gerne vil flytte til.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lena Tandrup Esbensen

Indsendt

10/09/2021 20:16

Sagsnummer

HS3017884

Informationer

Startdato
Svarfrist
Område
Åby Åbyhøj Beder - Malling Brabrand - Gellerup Harlev - Framlev Hårup - Mejlby Hasle Hasselager - Kolt Hele kommunen Hjortshøj Holme - Højbjerg - Skåde Lisbjerg Lystrup-Elsted-Nye Mårslet Midtbyen Sabro - Borum Skejby-Christiansbjerg Skæring - Egå Skødstrup - Løgten Solbjerg Stavtrup - Ormslev Tilst - Brabrand Nord Tranbjerg Trige - Spørring Vejlby-Risskov Viby
Hørings-id

H340

Kontakt

Nina Kruse Søland

nikrs@aarhus.dk

22179009

Rådmandssekretariatet

Kultur og Borgerservice

Vil du vide mere?

Læs mere om Handletanken for Lokalt Demokrati her: https://fremtidensdemokrati.aarhus.dk/