Gå til hovedindhold

Høringssvar

Et nyt Nørreport

Ja tak til kultur og åbne levende byrum for kvarterets beboere

Der er mange gode tanker i Helhedsplanen, som bør danne grundlag for et nyt grønnere Nørreport med en rig kultur.
Jeg vil gerne tilføje nogle kommentarer til Helhedsplanens strategipunkter med særligt fokus på Rådmand Liisbergs gade, da jeg har boet i gaden i over 20 år. I den medfølgende fil ses både historiske- og nutidige fotos fra Rådmand Liisbergs gade, hvor det tydeligt fremgår at kvarteret er blevet mørkere og indelukket, så det er på tide at skabe mere lys og liv.
Stategi
1. En blå og grøn bydel
I følge Helhedsplanens vision skal kvarteret klædes på til at modstå de stigende vandmasser. I forlængelse af de tiltænkte grønne pladser og byrum vil det være naturligt at sanere begge baggårde omkring Rådmand Liisbergs gade. I det sydlige gårdrum nedrives den tidligere Arkitektskoles kantine og i den nordlige gård nedrives de forladte bygninger fra Arkitektskolen. I stedet for de nedrevne bygninger etableres træer og andet grønt, der kan gøre gårdene robuste overfor skybrud og opsuge overfladevand fra de stigende vandmængder. Især i den nordlige gård er det nødvendigt med mere beplantning, da gården p.t. har svært ved at opsuge den nuværende mængde regn.
2. Livet mellem husene
Det lyder lovende med nye grønne byrum og nye mødesteder. Måske kunne man indtænke nogle opholdsrum specielt beregnet på at yde beskyttelse i regnvejr.
3. Forbindelser og sammenhænge
I oplægget omtales en åbning for bløde trafikanter i muren til Rådmand Liisbergs gade Åbningen er tegnet i midten af muren, som er den bedste placering. Murens sider anvendes flittigt af gadens beboerne nu. I hjørnet ved Rådmand Liisbergs gade 5 anvendes pladsen ved muren til tiltrængte cykelstativer og ved Rådmand Liisbergs gade 6 anvendes hjørnet som hyggekrog om sommeren med bænke og blomsterkrukker. Et åndehul vi gerne vil bevare.
4. Anvendelse og kulturfortætning
Da byen generelt mangler idrætsfaciliteter og rum til kulturtilbud, lyder det lovende at omdanne dele af den tidligere Arkitektskole, Paradisgades Skole m.m. til kulturelle aktiviteter, idræt beboerhus m.m.
5. Arkitektur og historisk identitet
Mange huse i kvarteret er ligesom Rådmand Liisbergs gade klassificerede som bevaringsværdige. Desværre er gadens lysindfald blevet reduceret betydelig i forhold til dengang bygningerne blev opført i 1928-29. I den vestlige ende spærrer Arkitektskolens auditorium for lyset og mod øst har den nye tilbygning i Mejlgade 74 reduceret gadens lysmængde betydeligt især om formiddagen og foråret, hvor solen står lavt. Siden 1950erne er gaden blevet fyldt op med biler, og de mange små forretninger, der gennem tiden har præget gaden er væk. En overgang stod der to træer ud mod Mejlgade. Træerne måtte vige pladsen for skraldecontainere. Da skraldecontainerne forsvandt blev der opsat metalstativer til beplantning i stedet for træerne. Stativerne står der stadig og ser triste ud. For at skabe bare en anelse af liv i gaden vil det være ønskværdigt at fjerne metalstativerne og plante træer igen.
I baggården har Arkitektskolen sat sit præg med kantinen i den sydvendte gård og 2 etagers bygninger i nordgården. Bygningerne har kun været til glæde for Arkitektskolen og da skolen er væk, må det være på tide at rive bygningerne ned og skabe et gårdrum til glæde for ejendommenes beboere.
Jeg forstår slet ikke hvorfor helhedsplanen indeholder en tilbygning af Kaløgade 5-7. Dette byggeri er kun til glæde for ejeren og bestemt ikke for beboerne i kvarteret. Byggeriet går stik imod Helhedsplanens visioner om at tage udgangspunkt i beboernes ønsker fra 2019. Byggeriet gør den nordlige baggård endnu mørkere og lukker af for udsyn til byen. Nej tak til mere byggeri.
Den bygning fra Arkitektskolen, hvor tegnestuen Arken nu har til huse, havde oprindelig en unik tagkonstruktion med bølget tag. Efter renovering er bølgerne desværre forsvundet og taget fremstår fladt. Måske kunne taget igen få et særpræg ved at gøre det til en fælles tagterrasse, beklæde det med græs, solceller eller andet.
Til slut vil jeg gøre opmærksom på, at jeg er enig med Enhedslisten De Rød-Grønne i, at helhedsplanen bør inkludere trafik. Helhedsplanen bør også inkludere parkeringspladser og anvise løsninger på, hvordan private biler fjernes fra de smalle gader som f.eks. Mejlgade, da trafik og biler p.t. dominerer gadebilledet og livet i gaderne.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Annelise Bønæs

Indsendt

21/03/2022 12:26

Sagsnummer

HS3134127

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Område
Midtbyen
Hørings-id

H410

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00