Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny politik for Borgerservice og Biblioteker 2024-2032 (frist forlænget)

Ny politik for Borgerservice og Biblioteker 2024-2032

Høringssvar: Ny politik for Borgerservice og Biblioteker 2024-2032:

BIBLIOTEKER TJENER FLERE PENGE END DE KOSTER -
OG DET KRÆVER KVALIFICERET BIBLIOTEKARISK PERSONALE
Forskere ved University of East Anglia har anslået at de tjenester, som en typisk biblioteksfilial leverer svarer til seks gange et gennemsnitligt engelsk biblioteks driftsomkostninger.
Biblioteker løfter opgaver, der ellers koster velfærdssamfundet dyrt, forklarer Paw Østergaard Jensen, formand for Danmarks Biblioteksforening. Det er værd at huske på, før man beskærer dem yderligere. (Politiken 18.7.23.)

Biblioteket er smækfyldt af bøger - splittet op i skønlitteratur og faglitteratur - som står til rådighed, hvis man vil vide noget eller vil opleve eller drømme mere. Og bibliotekarer kan skaffe flere bøger, blade, artikler, DVD-er samt hjælpe med computer og finde vej gennem lovjunglen.

Harlev Bibliotek er Aarhus vestligste bibliotek og et af kommunens mindste. Der er selvbetjening kl 7-22 (fredag-lørdag til kl 18); der er 10 betjente åbningstimer. Vores bibliotekar er her i alle 10 betjente åbningstimer og vores assistent er her i 6 timer. Ialt altså 16 medarbejdertimer i den betjente tid.
Men frem til årsskiftet 2018/2019 havde Harlev Biblioteks bibliotekar 10 timer og assistenten 10 timer: altså 20 medarbejdertimer i den betjente tid. En nedskæring som vi gentagende gange har gjort opmærksom på for at få tilbagerullet.

Harlev Bibliotek vil være mere end lånecentral. Biblioteket skal også være et fælles oplevelsesrum med vidt forskellige aktiviteter, hvor Harlev Biblioteks Venner sammen med personalet arrangerer møder med mennesker der fortæller om deres bøger, opdagelser, forestillinger eller dramaer. Vi har arrangeret forfatteraftener med bl.a. Katrine Marie Guldager, Peter Laugesen, Jonas Eika, Puk Qvortrup og Jens Smærup Sørensen og andre aftener hvor lokale ildsjæle har fortalt om deres passion bl.a.: fiskekirurgi, guldhorn, Harlevs historie, oversættelse af verdenslitteratur, detektorsøgning og trylleri som kommunikation. Harlev Bibliotek har en romanlæsegruppe, og andre grupper samles om patchwork og spinding. Vi arrangerer udstillinger og samarbejder med Foreningen Norden om Skumringstimen, har holdt sangaften med menighedsrådet og naturlyrikvandring i Åbo Skov med LitteratureXchange.
Harlev Biblioteks Venner udsender nyhedsbreve om arrangementer. Gennem vores voksende medlemskreds demonstrerer og udvikler vi vores biblioteks lokale forankring: biblioteket er del af vores liv. Mange ikke-medlemmer deltager i arrangementerne, for foreningen er ikke en lukket klub men et kulturelt tilbud i det fortsat voksende Harlev.
Vores arrangementer peger i mange retninger, for målet er at præsentere en kulturel mangfoldighed. Nogen kalder det dannelse, fordybelse, kreativitet eller noget ufornuftigt og fornøjeligt. Sammen oplever vi, lytter, snakker, diskuterer - og fællesskabet kan smitte, begejstre og øge nysgerrigheden efter verden i og uden for Harlev.

Livskvalitet og besparelser i sociale foranstaltninger er vanskelige at gøre op, men den engelske undersøgelse minder om bibliotekers store betydning for samfundet: biblioteker løfter velfærdsopgaver som at styrke børns læselyst, hjælper it-svage, er et sted for ensomme, mindsker ungdomskriminalitet og skaber sociale relationer.

Harlev Bibliotek er umiddelbart en kommunal udgift, og det betyder at biblioteket kan rammes i en sparerunde. Vi mærkede det i 2006, da Aarhus Kommune (lige som i 1995) planlagde at lukke vores bibliotek. For at imødegå lukningen blev Harlev Biblioteks Venner dannet, og det førte til at Harlev Bibliotek og Næshøjs Skolebibliotek blev til et kombi-bibliotek. Det har fungeret godt i 13 år.
Vores bibliotek skal være mere end bøger på hylder - det skal være liv, hjælp og inspiration.
Derfor forsvarer vi Harlev Bibliotek som institution. Men det er mere end materialer på hylderne. Det kræver bibliotekarisk personale til at formidle materialet, for lånere/brugere/borgere alene kan ikke løfte den opgave.

Mikael Witte
formand for Harlev Biblioteks Venner
Næshøjvej 2D
8462 Harlev J
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Mikael Witte

Indsendt

05/10/2023 16:58

Sagsnummer

HS2987971

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kultur
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H689

Kontakt

Marianne Bjerg Hansen

AC-fuldmægtig

hbjma@aarhus.dk