Gå til hovedindhold

Høringssvar

Ny politik for Borgerservice og Biblioteker 2024-2032 (frist forlænget)

Fastholde at Borgerservices har vigtig rolle if. byens internationale borgere

For mange af Aarhus' internationale borgere er registreringen hos Borgerservice det første møde med offentlig service og "myndighedsdanmark". Mødet har afgørende betydning for den efterfølgende tillid til danske myndigheder. Det har også stor betydning for, om internationale tilflyttere oplever at være velkomne.

Serviceniveau (fx at kunne få tid hos Borgerservice indenfor rimelig tidshorisont) og et professionelt, imødekommende møde med Borgerservice medarbejdere er derfor ikke blot en parameter i at løse vilde problemer med rekruttering og kompetencer, men også er spørgsmål om, at byens nye internationale borgere får et trygt forhold til danske myndigheder og tillid til den danske velfærdsmodel.

Modsat betyder fx lange ventetider på at blive myndighedsregistret som international tilflytter til Aarhus, at borgeren holdes ude af samfundet i den første lange tid vedkommende bor i Aarhus.

Indføring i og formidling af, hvordan ”tingene fungerer i Danmark” er efterspurgt fra internationale tilflyttere og har stor betydning for deres forståelse af (og opbakning til) den danske velfærdsmodel. Borgerservice har som myndighedernes udadvendte ansigt en særlig rolle i at formidle dette.

Aarhus Kommunes borgerservice har lang erfaring med at arbejde med at tage godt imod internationale tilflyttere og på god vis introducere dem til det danske samfund (i værdifuldt samarbejde med Aarhus' erhvervsliv mv.). Det ses imidlertid ikke som et fokus i udkastet til politik for Borgerservice og biblioteker.

Indsatsen er imidlertid vigtig og helt central for erhvervslivets og uddannelsesinstitutionernes evne til at tiltrække og fastholde internationale studerende og arbejdskraft. Det foreslås derfor at fastholde og eksplicitere Borgerservices fokus på de nævnte områder.

Det er omvendt glædeligt, at udkastet til politik omfatter kulturelle aktiviteter for byens internationale borgere, så de finder vej ind i fællesskabet. Det er et vigtigt mål, bl.a. fordi svag tilknytning til sociale fællesskaber er en kendt barriere for at fastholde international arbejdskraft. Borgerservice og biblioteker har som synlig og kendt kulturinstitution en særlig platform til at imødekomme dette.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Michael Winther

Indsendt

11/10/2023 23:12

Sagsnummer

HS5774587

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kultur
Område
Hele kommunen
Hørings-id

H689

Kontakt

Marianne Bjerg Hansen

AC-fuldmægtig

hbjma@aarhus.dk