Forslag til Lokalplan nr. 1161 - Boligområde ved Eskegårdsvej i Mårslet
Beskyttelse af drikkevands-og naturinteresser
Byggeprojektet strider mod både drikkevands- og naturinteresser.
Det kan undre at kommunens forvaltning giver flere vidtrækkende dispensationer i denne lokalplan, som i øvrigt også fik kraftig kritik under behandlingen i byrådet.
Området ligger i en del af et særligt drikkevandsområde, hvor grundvandsdannelsen er stor.
Grundvandet er ekstra sårbart på grund af kombinationen af sårbarhed og en stor vandindvinding fra Mårslets vandværks boringer lige udenfor udviklingsområdet.
Hele lokalplanområdet ligger inden for 300 meter zonen fra tre af Mårslet Vandværks fire drikkevandsboringer.
Man skriver: ”Hvis der skulle ske en forurening af de tre boringer, har Mårslet Vandværk to muligheder. Vandværket kan enten etablere nye boringer eller benytte sin nødforsyning til AarhusVand.”
Dvs. man opererer med dette som et sandsynligt scenarie. Der er desuden risiko for, at en forurening spreder sig ud i drikkevandsmagasinet på grund af lokalitetens sårbarhed. Dette er helt uacceptabelt. Hertil kommer de betydelige omkostninger ved nye boringer.
En klausul med forbud mod pesticider symbolsk. Det virker kun, hvis det bliver overholdt og det kan i øvrigt ikke håndhæves.
Lokalplanområdet ligger inden for 150 m åbeskyttelseslinje fra Giber Å. I henhold til naturbeskyttelseslovens § 16 må der ikke placeres bebyggelse, campingvogne og lignende eller foretages beplantning eller ændringer i terrænet inden for en afstand af 150 m fra vandløb, der er registreret med en beskyttelseslinje. Åbeskyttelseslinjen har til formål at sikre åen som levested, flora og fauna, samt åen som værdifuldt landskabselement. Lokalplanen forudsætter, at åbeskyttelseslinjen bliver reduceret fra 150 til 30 m fra Giber Å inden for lokalplanområdet. Det kan enten ske gennem dispensation ved Aarhus Kommune eller en reduktion, der skal ansøges ved Miljøstyrelsen efter lokalplanen.
En sådan lempelig dispensationspraksis kan let danne præcedens. Og strider mod kommunes vedtagne politikker for naturbeskyttelse.
Download høringssvar som pdf