Forslag til Lokalplan nr. 1161 - Boligområde ved Eskegårdsvej i Mårslet
Høringssvar, forslag til lokalplan 1161
Høringssvar:
Til Aarhus Kommune
Vedr. Bemærkninger til lokalplanforslag 1161.
Fællesrådets forretningsudvalg (FU) har flg bemærkninger:
Lokalplanforslaget indeholder en række elementer som har betydning for lokale interesser. FU anfører herunder en række af disse, som bør indgå i det endelige arbejde med lokalplanforslaget, så det får den bedst mulige kvalitet.
1. FU har i forbindelse med Kommuneplan 2017 udarbejdet vort eget forslag til en ”Helhedsplan 8320” hvor de bevaringsværdige lokale landskabelige og byplanmæssige forhold, der er karakteristiske for Mårslet, er beskrevet. Især er de to grønne kiler, der langs Giber å fra hhv. øst og vest går helt ind til centrum, et element, vi mener bør bevares.
2. Ligeledes er hensynet til grundvandsressourcerne nævnt som et vigtigt emne i vores Helhedsplan. Lokalplanforslag 1161 er i modstrid med disse punkter i Helhedsplanen. Respektafstanden til åen er reduceret fra 150 til 30 m, og bebyggelsen er placeret indenfor beskyttelseszonen fra i alt 3 af Mårslet Vandværks boringer. Aarhus kommune har i det fremsendte materiale og på orienteringsmødet d. 14.12 på Mårslet Skole redegjort for, at disse emner er behandlet, og at man ikke finder saglig begrundelse for at disse bør være en forhindring for projektet. FU vil dog bemærke at dette forhold har væsentlig lokal interesse og opmærksomhed.
3. Den indirekte påvirkning af kilerne bør i det hele taget søges minimeret. Dette omfatter eksempelvis lysforurening i udlagte naturområder, fra boliger og vejbelysning, hvilket også er anført i forbindelse med tidligere følgegruppes arbejde. Det fremgår ikke af lokalplanforslaget hvordan denne forurening begrænses. Ved vejbelysning er det muligt at lave belysnings standere der begrænser lys spredning til omgivelserne. Idet der kun er 30 meter til å og eksisterende naturområder ikke idag har lys påvirkning, bør der gøres en ekstra indsats for at begrænse denne lys forurening. FU ønsker at disse forhold sikres i lokalplanen.
4. Skabelse af bedre sammenhæng mellem det sydlige og nordlige Mårslet for gående og cyklister har vejet tungt i udarbejdelsen af Mårslets egen helhedsplan. FU noterer sig at Lokalplanforslaget indeholder forslag til stisystemer, som kan bidrage til dette. Det er Fællesrådets ønske, at evt. nye stier skal indgå i et samlet stisystem, så borgere i det sydlige Mårslet får en lettere adgang til både Letbane og Mårslets central bydel, samt til naturområderne omkring Vilhelmsborg. Endvidere bør det sikres at en evt. senere anlæggelse af en stiforbindelse for gående og cyklende i traceet for ”Den Glemte Vej” ikke vanskeliggøres af evt. vejanlæg i forbindelse med lokalplanforslaget.
5. Mårslet er kendetegnet ved en meget trafikeret central færdselsåre, Tandervej/Hørretvej, der er den eneste reelle mulighed for mange trafikanter i deres daglige færdsel i byen. Der savnes fortsat en samlet plan for håndtering af især biltrafik i Mårslet.
6. Fællesrådet hæfter sig også ved, at der ved tilgangsvejen er taget skridt til at skabe sikre forhold for gående og cyklende med lys samt en reguleret hastighedsdæmpning.
7. I lighed med tidligere bemærkninger til andre lokalplanforslag, anfører FU at det fortsat ønskes, at Mårslet Skole er byens eneste skole - og at der derfor tages hensyn til en samlet fremskrivning af elevtallet i overvejelser om fremtidig udbygning af boligmassen i og omkring Mårslet
8. Endelig er der lokalt et ønske om at man skal kunne leve ”Hele sit liv i Mårslet”. Den samlede sammensætning af boligtyper i Mårslet skal således kunne rumme alle aldersgrupper. Lokalplanforslaget lægger op til at bidrage til dette.
FU noterer sig samlet set at Lokalplanforslaget 1161 vil medføre en række forbedringer, bla udbuddet af varierende boligtyper, herunder almene boliger, centralt beliggende i forhold til offentlig befordring samt indkøbsmuligheder.
Endvidere har lokalplanforslaget potentiale til at forbedre sti-forholdene i byen, hvilket er i tråd med vores Helhedsplan.
Disse forhold er positive elementer for Mårslet som helhed.
Påvirkning af kilerne samt beskyttelse af drikkevandsressourcer bør dog fortsat behandles med fornødent hensyn i den endelige beslutning om og evt. udmøntning af lokalplanforslaget.
På vegne af Mårslet Fællesråds Forretningsudvalg
Mvh Anders Kjær
Formand
Mårslet Fællesråds Forretningsudvalg
Download høringssvar som pdf