Gå til hovedindhold

Høringssvar

Debatoplæg - Et bedre plangrundlag for Ø-gadekvarteret, Aarhus Midtby

helhedsplan Øgaderne

Midtbyens Fællesråds kommentarer til Helhedsplan for Øgaderne,

Midtbyens Fællesråd overordnede visioner og ønsker Øgaderne omfatter følgende punkter:
• Plads til mangfoldigheden
• Fællesskaber
• Børnenes kvarter
• Bevar bygninger og bygningsmiljøer
• Genopretning
• Bæredygtighed
• Grønne trafikløsninger
• Den grønneste bydel med adgang til det blå hav
• Reel borgerinddragelse og borgerindflydelse
Fællesrådets ønsker for midtbyen beskrives således :
-Aarhus midtby skal fortsat indeholde attraktive boligområder, med plads til kultur, service, institutioner og erhverv.
Derfor ønsker vi at alle kommende projekter i midtbyen vurderes efter om de forbedrer eller belaster bymiljøet og livskvaliteten mellem husene.
Alle projekter skal vurderes på om de skaber bedre bo-liv i kvarteret eller forringer det. Der skal indføres differentierede bestemmelser om bygningshøjder, passende til de enkelte karreer, og bebyggelsesgraden skal vurderes efter området.
-Bevarende lokalplaner skal tages i brug for at sikre, at bevaringsværdige bygninger, karreer, friarealer og bygningsmiljøer bevares
-Ved nybyggeri skal der være loyalitet over for historisk arv – hvad bidrager nybyggeriet positivt og kvalitetsmæssigt med til området?
-Nybyggeri skal respektere skalaerne i det eksisterende byggeri mht. højder, materialer og ”massivitet”
-Ved nybyggeri skal der etableres opholdsarealer på mindst 40 % af etagearealet, heraf hovedparten på terræn.
Intet byggeri i baggårde, opholdsarealer, boldbaner og parker
-Nybyggeri skal fremme en mangfoldig befolkningssammensætning, ved f.eks. at bygge flere familieboliger.
-Alle projekter skal vurderes på om de forøger trafikbelastningen eller formindsker den; bedre forhold for de gående og for cyklisterne.
-Der skal ikke bygges flere parkeringsanlæg i midtbyen. P-anlæg bør lægges langs ringgaderne hvorfra den kollektive, eldrevne trafik kan bringe folk til og fra centrum.
-Karreernes indre skal bruges til leg, ophold og grønt, og vores gader forbeholdes beboerparkering. Vi har brug for gårdrydninger og grønne fællesrum.
Specielt skal der sikres grønne områder og friarealer for børn; hvert kvarter skal have et ’Børnenes Jord’.
-Midtbyens borgere har samme krav på lys, luft og grønne områder som beboere i forstæderne.
-Hvis disse retningslinjer ikke kan overholdes, skal man undlade byfortætning.
Endvidere:
-Kommunen skal udnytte, at man med lokalplaner og krav til bygherrer kan styre nybyggeri. Og kommunen kan, hvis den beholder sine ejendomme og grunde endnu mere aktivt styre byudviklingen, til gavn for byens borgere.
Vi beboere støtter hensigterne i Agenda 21 om energi, genanvendelse og bæredygtighed. Kommunen skal gå forrest i energioptimering og grønt miljø.
Lad beboerne komme i reel dialog med kommune og bygherrer. (arbejdsgrundlag for Fællesrådet, vedtaget maj 2017)

Kulturmiljøe
Administrationen af Øgadernes kulturmiljø er afgørende for at sikre kvarterets karakteristika og områdets variation som bærende kvalitet.
Fællesrådet opfordrer kommunen til at lægge vægt på overholde og følge Kommuneplanens retninglinjer for Kulturmiljø, som grundlag for administration af evt kommende byggesager i bydelen.

Fællesrådet ønsker der ud over, at bydelens rammeområder revideres og præciseres, så de kan bruges i den mere detaljerede fremtidige styring af evt. byggeprojekter. Som de foreligger nu, er de helt summariske og udnævner bla. områder med enkeltstående villaer til rammeområde med karrebebyggelse, hvor der må bygges op til 5 etager, hvad bl.a. sagen om Langelandsgade 106 vidner om.
I Lokalplanlægning for bevaringsværdige miljøer i byer og på landet, udgivet af Erhvervsstyrelsen marts 2018 fremgår følgende:
’Udpegningen af bevaringsværdige bygninger, bymiljøer eller kulturmiljøer følges op af kommuneplanens rammebestemmelser.
Det fremgår af Planlovens par. 11 b, stk 1 nr 3, at rammer for indholdet af lokalplaner fastsættes for de enkelte dele af kommunen med hensyn til bebyggelsesforhold, herunder rammer for bevaring af bebyggelser eller bymiljøer.
Hvis rammebestemmelser skal anvendes som administrationsgrundlag efter planlovens par. 12, skal det præciseres og fremgå af bestemmelserne, hvad der ikke kan lade sig gøre.
Det vil herved være muligt at vurdere et projekt i forhold til bestemmelserne og administrere i overensstemmelse hermed.’

I følge kommuneatlasset er det et mål, at der skal værnes om de historisk og arkitektonisk værdifulde kvarterer, gadestrøg og bygninger i midtbyen, som gør den til noget særligt. Derfor skal ombygning og nybyggeri ske på en måde, så der opnås helhed i kvarteret.

I et kulturmiljø som Øgaderne skal evt. bygningsændringer bidrage til forbedring og genopretning af bymiljøet. Helhedskarakteren skal understreges i gader og pladser ved et bevidst valg af materialer, belægning, møblering, beplantning, skiltning og belysning således, at evt. ny bebyggelse opføres så der opnås en arkitektonisk og miljømæssig tilfredsstillende helhedsvirkning.
Karakteren af bebyggelsen i kvarteret skal bevares og ved evt. nyanlæg videreføres.
Nyt byggeri skal respektere længde, bredde, facadehøjde, taghældning, udhæng, bygningsmaterialer, døre, vinduer, skorstene mv, og eksisterende karakteristiske bebyggelser med tilhørende omgivelser, samt bebyggelse af særlig arkitektonisk og kulturhistorisk værdi skal bevares. Karakteristiske veje, stier, træer, levende hegn mv. skal bevares. –( sammendrag af BR 18, som Fællesrådet opfordrer til følges og respekteres. ..Vi henviser endvidere til den detaljerede kravsliste fra ´Bygningskvalitetsgruppen’ i Visionsheftet fra Beboerne.)
Derud overanbefaler vi at der i forbindelse med nybyggeri stilles særlige krav til bebyggelsens ydre udformning i forbindelse med byggesagsbehandlingen. jvf 6.D: Bestemmelsen er i primært tiltænkt at skulle anvendes ved byggearbejder i områder, der er karakteriseret ved særlig arkitektonisk landskabsmæssig eller æstetisk helhedsvirkning og navnlig hvor der er tale om bevaringsværdige ældre bymiljøer. Bestemmelsen har således ikke til hensigt at fremkalde en utilsigtet enartethed’ –(fra vejledning Byggeloven)

- Fællesrådet støtter de konkrete indsigelser som kommer fra berørte beboere og Øgadernes beboerforening.
Med venlig hilsen, for Midtbyens Fællesråd, Aarhus d. 18.febr. 2019
Thomas Kruse, formand Kontakt:thkruse4@gmail.com
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas Kruse

Indsendt

18/02/2019 15:15

Sagsnummer

HS6916405

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H79

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ



Plan

Kalkværksvej 10

8000 Aarhus C

Vil du vide mere?

Kontakt os på telefon 89 40 23 60