Jeg foreslår, at kommunen etablerer centrale maskinbaserede anlæg til affaldssortering. Disse anlæg skal supplere eller erstatte den nuværende kildesortering, som borgerne udfører i hjemmet. Maskinerne kan effektivt sortere affald i forskellige fraktioner, såsom plast, metal, papir og organisk affald, hvilket vil resultere i højere genanvendelsesprocenter og mindre CO2-udledning. Borgerne skal kun adskille farligt affald og madaffald, mens resten afleveres samlet som restaffald. Dette vil forenkle affaldshåndteringen for borgerne og sikre bedre resultater.
Specielt når man bor i central Aarhus, hvor jeg personligt kender flere der går meget op i affaldssortering, der stadig opdager fejl de laver. Udover de komplicerede regler for sortering, så er der bl.a. menneskelige fejl, som at smide sit sorterede affald i den forkerte beholder, i en hast, og ikke kunne samle den op og rette sin fejl, da man ikke kan komme i de nedgravede affaldsbeholdere i centrum.
Kildesortering er en tidskrævende og ofte upræcis proces, som afhænger af borgernes indsats og viden. Ifølge flere eksperter og eksempler fra udlandet, som Norge, er maskinbaseret central eftersortering langt mere effektivt. Hos det norske affaldsselskab ROAF bliver affald sorteret maskinelt, hvilket resulterer i betydeligt højere genanvendelsesprocenter – fx udsorteres 17 kg plast pr. indbygger mod kun 4 kg i Oslo, hvor kildesortering stadig er fremherskende.
Professor Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet påpeger, at maskiner er mere præcise end mennesker og kan reducere tabet af genanvendelige materialer som plast med op til 70 %. Samtidig reduceres omkostningerne til indsamling, og borgerne spares for besværet med at opdele affald i op til 10 fraktioner. Dette vil gøre det lettere for borgerne at bidrage til den grønne omstilling.
Kritikere af maskinbaseret sortering anfører, at kvaliteten af genanvendelige materialer kan være lavere. Men flere studier, herunder fra Miljøstyrelsen, viser, at kvaliteten af plast fra maskinsortering er sammenlignelig med kildesorteret plast. Maskinbaseret sortering muliggør desuden en mere omfattende og detaljeret opdeling, fx i fem typer plast, hvilket øger genanvendelsesmulighederne.
Et maskinbaseret anlæg vil også reducere antallet af skraldebiler i byen, da affald kan indsamles samlet. Dette mindsker CO2-udledningen fra transport og bidrager til et renere miljø.
Ved at indføre maskinbaseret affaldssortering kan kommunen tage et vigtigt skridt mod at opfylde EU’s mål om at genanvende 65 % af alt kommunalt affald inden 2035. Samtidig skaber vi en enklere, mere effektiv og miljøvenlig affaldshåndtering for borgerne. Jeg opfordrer byrådet til at tage initiativ til dette projekt og søge inspiration fra de norske erfaringer.
Kildehenvisning: https://www.tv2kosmopol.dk/spoerg-os/soeren-undrer-sig-hvorfor-sorterer-maskiner-ikke-vores-affald-ligesom-i-norge
Flere artikler omkring undersøgelsen af maskinbaseret sortering er skrevet i 2021 og frem, da Fyn har draget imod dette tiltag:
https://fyens.dk/erhverv/fynske-kommuner-har-ventet-paa-svar-om-smart-affaldssortering-flere-aar-vi-haaber-stadig-paa-et-ja
Hvis Aarhus også skal vente flere år på accept fra Miljøstyrelsen, er det virkelig på tide at få sendt en anmodning afsted!
Det er tid til at behandle klimakrisen som en krise! Og stoppe med at give alt ansvaret til den enkelte borger, hvor kommunen og regeringen kan have en langt større indflydelse på den grønne omstilling!