Forslag til Klimaplan 2025-2030
Borgerinddragelse - tænk gammelt, før I tænker nyt
Ifølge aftaleteksten er ”borgerinddragelse et nøglepunkt i en ny klimastrategi”, men blandt de beskrevne initiativer er det kun Klima Living Labs, der entydigt inddrager borgere uden for erhvervslivet. Jeg håber for alle parters skyld, at det initiativ bliver en succes, men det kræver, at kommunen evner ikke blot at tænke nyt, men også at tage ved lære af sin (nære) fortid.
I starten af 2024 lukkede kommunen sit primære borgerinddragelsesværktøj på klimaområdet, nemlig Aarhus Omstiller. Angiveligt for at ”opnå en effektiv økonomisk styring” ved at afslutte ”projekter, som ikke har konkret målbar CO2-effekt” (https://aarhus.dk/media/sy4prxpn/endelig-budgetaftale-2024-dato-22-09-2023.pdf, side 37). Det må i den forbindelse bemærkes, at en målbar effekt sagtens kan være dybt spekulativ – Klimaplan 2025-2030 stiler efter at opnå næsten halvdelen af de planlagte reduktioner vha. Carbon Capture & Storage (CCS), selvom der endnu ikke er et eneste fungerende storskalaanlæg i Danmark. Københavns Kommune har allerede brændt nallerne på at være for optimistiske omkring CCS (https://www.dr.dk/nyheder/indland/koebenhavn-opgiver-droemmen-om-co2-neutral-i-2025 ).
Men tilbage til Aarhus Omstiller. I stedet for at samle erfaringerne fra deres projekter på en let tilgængelig hjemmeside, valgte man at lukke https://aarhusomstiller.aarhus.dk/, så man nu i bedste fald kan grave de dyrekøbte erfaringer frem fra svært genfindelige undersider. Der er ellers guld at hente, ikke mindst i Klimaborgersamlingens mange anbefalinger. Dem håber jeg at aftaleparterne og embedsfolkene i Teknik og Miljø vil læse eller genlæse: https://klimaborgersamling.aarhus.dk/media/gzifwdid/klimaborgersamlingens-anbefalinger-marts-2022.pdf
Omkring samme tid som nedlukningen af Aarhus Omstiller præsenterede kommunen sin nye vinkling af klimakrisen (og andre kriser) under overskriften ”Vilde problemer” (https://faellesomaarhus.aarhus.dk/vilde-problemer ). Det leder mig til følgende spørgsmål:
- Hvordan har kommunen i sit arbejde med ”Vilde problemer” trukket på erfaringer fra Aarhus Omstiller?
- Hvordan har kommunen i sit arbejde med Klimaplan 2025-2030 trukket på erfaringer fra arbejdet med vilde problemer?
Det har jeg svært ved at se. Derfor bekymrer det mig, at kommunen nu igen lancerer et nyt projekt i form af Klima Living Labs. Ikke pga. projektet i sig selv, men fordi historikken taler for, at viden fra projektet går i glemmebogen, og at der i næste klimaplan igen præsenteres et nyt, fængende navngivet initiativ. Hvordan vil kommunen sikre, at viden fra Klima Living Labs bevares, så man ikke om få år igen forsøger at genopfinde den dybe tallerken?
Vellykket borgerinddragelse har mange positive effekter. Foruden at give nye vinkler på problemstillinger og løsninger leder det også til bredere accept af klimatiltag, fordi borgerne oplever medbestemmelse. Desuden kan medbestemmelse kombineret med et personligt indblik i det politiske arbejde mindske politikerlede, hvilket enhver byrådspolitiker må være interesseret i.
Men vellykket borgerinddragelse indebærer, at man tager borgernes input seriøst. Det indebærer som minimum, at de ikke bliver glemt eller gemt væk.
Download høringssvar som pdf