Gå til hovedindhold

Høringssvar

Forslag til Klimaplan 2025-2030 - Forlænget høringsfrist

Klimaplanen 2025-2030 - vedr Energi, Transport & Mobilitet, Byggeri

Fra: Pia Rafn Jensen
Dato: 14-02-2025
Til: Aarhus Kommune
Emne: Høringssvar til Klimaplan 2025-30

Klima- og Miljøudvalg
Tak for muligheden for at komme med input til Aarhus Kommunes Klimaplan for perioden 2025-2030. Jeg ser frem til at bidrage til en ambitiøs og handlekraftig plan, der sikrer, at Aarhus Kommune vil blive en foregangskommune i klimaindsatsen.
Jeg er enig i, at klimaplanen skal bygge på de seneste videnskabelige erkendelser og rette sig mod at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C. Målet om klimaneutralitet vedr. scope 1-2 i 2030 er det mindste, vi skal opnå i Aarhus Kommune. Vi må huske, at Danmark bruger ressourcer, som var der 4,3 jordklode.
Jeg henvender mig især til de folk der har med følgende at gøre:
Energi, Transport & Mobilitet, samt Byggeri.

1. Energi.
Planen prioriterer CO₂-fangst og -lagring (CCS- Carbon Capture and Storage) med en reduktion på 335.000 tons CO₂e, næsten halvdelen af målet. CCS er i kommunens klimaplan afgørende for, at vi tilnærmelsesvis opnår klimaneutralitet. Det udgør næsten halvdelen af reduktionen – 335.000 t CO2. Der er dog betydelig usikkerhed, da metoden og proceduren ikke er fuldt etableret, samt hvad prisen bliver.
På baggrund af dette, bør der opstilles alternative muligheder, hvis CCS ikke kan etableres.
Der er kun en begrænset udbygning af vedvarende energi med 1.600 ha solanlæg og 8-10 vindmøller på land, hvilket kun giver 12.000 tons CO₂e-reduktion. Brugen af biomasse fortsætter, men der er uklare løfter om udfasning. Geotermi er overdraget til Mærsk, og implementeringen afhænger af markedsvilkår.
Jeg opfordrer kommunen til at sætte højere mål for vedvarende energi, herunder vindmøller, geotermi og solceller. Der bør opsættes flere vindmøller i Aarhus, især på industrihavnen, både for at levere lokal elektricitet og styrke byens grønne profil. Flere solceller på kommunens og private virksomheders tage bør fremmes. Borgerinddragelse, f.eks. medejerskab og incitamenter for private og virksomheder, er også vigtigt.

2. Transport og mobilitet.
Der er rigtig mange ting i denne plan, som der beskrevet meget godt i ”grøn mobilitetsplan”. Men jeg mener Århus kommune holder for meget fast i gammel vane trækning om, at biler har første ret i byens infrastruktur og byrum. Jeg vil her komme med forslag til mere fokus på infrastrukturen for cykler, så flere vælger cyklen. Samt mere, bedre og billigere kollektiv trafik. For at følgende kan lykkes skal/kan Århus kommune evt. søge om at blive en frikommune i forhold transport og mobilitet.


A. 10% mere og bedre infrastruktur til cyklister – cykeltrafikken stiger fra 17%-25% og mit forslag til 35%. Flere har råd til at købe el ladcykel end elbiler, så det ligestiller flere folk økonomisk.
B. 10% mere kollektiv trafik i form af BRT (Bus Rapid Transit) på el – fra 7%-11% og til nu 21%. Mange transporteres på mindre plads og mere bæredygtigt
Billigere (gratis) kollektiv trafik. Lavere hastigheder reducerer trafikulykker og mindsker utryghed blandt cyklister. Desuden udleder det mindre CO2.
Lavere hastighed betyder at cykel og kollektiv trafik ofte bliver hurtigere end biler.
C. 20 % biler, dvs. 20% færre biler – fin og stor forventning til flere elbiler – de fylder forholdsvis meget og de tager plads for træer og biodiversitet. Desuden er opladning af elbiler endnu ikke 100% CO2 fri. Ensret 4 af de store indfaldsveje fra ringvejen og ind/ud, så der bliver mere plads til cykler og busser. Søren Frichs vej og Viborgvej - ind mod byen
Silkeborgvej og Paludan-Müllers vej - ud ad byen.
D. Økonomi til dette. Nedlæg planerne om en Letbane 2. Der er i første omgang 500.000.000kr at spare (letbane 1 kostede 4,3 milliarder). Samt der er vildt meget at hente i CO2 udledning i anlægsfasen (scope 3) af Letbane 2. Samt busser larme mindre for de omkring boende.

3. Byggeri.
Kommunen bør stille skrappere krav til energiforbrug og materialevalg i nybyg og renovering. Der bør etableres projekter, der fremmer cirkulært byggeri og genbrug af byggematerialer. Kommunen bør værre tilbageholdende med at sætte store nybyggerier i gang ud fra prestige hensyn, her tænker jeg især på Stadionbyggeriet og Marselistunnelen. Kommunen bør stille større krav til at bevare og renovere bygninger herunder parcelhuse i stedet for at rive ned og bygge nyt. Kommunen går selv på nogle områder forrest mht. at renovere og anvende ældre bygninger i stedet for at bygge nyt. Dette er rosværdigt.

Konklusion.
Jeg støtter op om en ambitiøs klimaplan, der sætter Aarhus Kommune i front for den grønne omstilling. Jeg håber, at mine input kan bidrage til at skabe en handlekraftig og fremtidsorienteret plan, der sikrer en bæredygtig udvikling for kommune og borgere.
Jeg ser frem til at følge processen.

Med venlig hilsen,
Pia Rafn Jensen
Martsvej 14, 8210, Århus V
Mail: piarafnjensen@hotmail.com. Tlf.: 40185616
Medlem af Bedsteforældrenes KlimaAktion
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Pia Rafn Jensen

Indsendt

14/02/2025 10:35

Udtaler sig som

Privatperson

Sagsnummer

HS1936104

Informationer

Startdato

Svarfrist

Type

Klima, natur & miljø
Område
Hele kommunen

Hørings-id

H1030

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ
Klimasekretariatet
Aarhus Kommune

Mail: gogreen@aarhus.dk