Forslag til Klimaplan 2025-2030
3 forslag til indsatser
1. Energi. Solceller på tage.
Under indsatsområdet ”Energi” indgår opsætning af 1.600 ha solceller og 71.000 m2 solceller på kommunale bygninger.
Opsætning af solceller på tagene på boliger (en-familieboliger eller etageboliger) nævnes ikke som et indsatsområde.
Der er imidlertid mange kvadratmeter tagflader i byen over husene, hvor vi alle bor. Ved at placere flere solceller på disse tage opnår vi flere fordele, herunder at elektriciteten produceres hvor den bruges, at investeringen flyttes fra større kapitalinteresser til borgerne og at solceller ikke skal lægge beslag på arealer der i stedet kan være natur, landbrug eller en legeplads.
Det foreslås derfor at Aarhus kommune medtager en indsats, hvor formålet er at forbedre mulighederne for at tagflader på boliger forsynes med solceller.
2. Natur og landbrug. Landbrug med nettooptag af CO2.
Under indsatsområdet ”Natur og Landbrug” fremgår at arealanvendelsen til landbrug har en netto udledning af CO2.
Der er imidlertid en mangfoldig underskov af landbrugere der dyrker jorden på en måde, hvor det ikke er tilfældet.
Aarhus Universitet ser eksempelvis Skovlandbrug som et virkemiddel i klimakampen jf.: https://pure.au.dk/ws/portalfiles/portal/380624507/Klimavirkemiddelkataloget_2024_inkl._boblerlisten_10.06.2024.pdf
Uanset der mangler viden på området anføres i ovennævnte bl.a. at ældre skovlandbrug øger ophobningen af organisk kulstof i de dybere jordlag.
I flg. Landbrug og Fødevarer er regenerativt landbrug også en vej til en mere bæredygtig fødevareproduktion, der opbygger jordens frugtbarhed og kulstofbinding.
Forståelsen af hvad landbrug er – og kan være – bør udfoldes i klimahandlingsplanen.
Det foreslås derfor at alternative dyrkningsformer – som skovlandbrug og regenerativt jordbrug – medtages i klimahandlingsplanen som et virkemiddel og at Aarhus Kommune aktivt støtter op om en udvikling af de alternative dyrkningsformer.
3. Sammen om klima. Living Labs.
Under indsatsområdet ”Sammen om Klima” fremgår at Aarhus kommune vil gå nye veje i dialogen med og involveringen af borgere, civilsamfund og offentlige aktører. Man har derfor er et ønske om at etablere Living Labs, drevet af samskabelse med relevante aktører med henblik på grønne løsninger af konkrete problemstillinger.
I Aarhus kommune er der flere eksempler på, at små virksomheder i samarbejde med engagerede borgere dyrker fødevarer i skovlandbrug og regenerativt – altså på en måde, hvor CO2 og Kvælstof bindes og lagres i jorden, og hvor der skabes grundlag for øget biodiversitet.
Der er imidlertid tale om dyrkningsformer – og redskaber under udvikling, ligesom det er vigtigt at erfaringer deles.
Det foreslås derfor at Aarhus kommune medtager udvikling at disse dyrkningsformer i et Living Lab, hvor målet er at støtte og udvikle den lokale forankring, dyrkningsmetoder, organisationsformer, studier af jordens og afgrødernes kvalitet samt afsætningsmetoder.
Download høringssvar som pdf