Gå til hovedindhold

Høringssvar

Høringssvar for

Vindmøller ved Vosnæs! Hardcore business eller..?

Tak til Aarhus Kommune som gerne vil være deltage i kampen mod de fossile brændsler. Der er ingen lette løsninger og der er ingen tvivl om at vi alle skal deltage for at sikre en grøn fremtid.
Der er udarbejdet en temaplan og det er fint, for vi skal jo starte et sted. Ingen tvivl om at placeringer af vindmøller på land er et følsomt emne og det er der god grund til. Ingen vil have dem i deres egen baghave og det forstår jeg godt.
Aarhus Kommune skal dog være mere visionære end det temaplanen viser, for ellers ender projektet med en fiasko, men det kan reddes endnu.
Jeg er servicechef i en offshore havvindmøllepark med 152 møller, hvor vi på dage med max. produktion laver strøm til 700.000-800.000 husstande. Vindmølleparken er 90 km. fra land og gennemsnitsvinden i 90 meters højde (rotorhøjden på vindmøllen) er 9-10 ms., 300 dage om året.
Det er vel tal der taler for sig selv!
Jeg kan kun trække lidt på smilebåndet, når man vil placere 3 vindmøller på Vosnæs Gods i det der betegnes som et lavvindsområde. Disse møller vil ikke bidrage med noget der kan mærkes i det samlede KWh regnskab overhovedet. Da det er et område med lidt vind vil man lave møller med en rotordiameter på 150 mtr. og et tårn på 80-90 meter. Det er små "kraftværker" i naturen og beboerne ved Gl. Løgten strand kan godt forberede sig på en anden hverdag..

1) Hvorfor vil man placere vindmøller i et lavvindsområde med et bagland i Segalt/Løgten på 100-110 meter?
2) Hvordan bliver kablingen dimensioneret? Bliver det 120mm2 til kun 3 møller eller forbereder man sig til 3 møller mere, når man nu er i gang?
3) Hvilken transformator skal kablingen trækkes fra og hvem betaler for disse omkostninger?
4) Er der lavet vinddata/vindanalyser fra de sidste 5-10 år ved Vosnæs?
5) Får Vosnæs Gods 1 mill. kroner pr. installeret MW?
6) Hvordan forholder Aarhus Kommune sig til gravhøjen, at naturen er bevaringsværdig, samt at havørne har etableret sig ved Vosnæs?

Jeg er ansat i Danmarks største leverandør af grøn energi og vi vil aldrig røre denne slags projekter med etablering af vindmøller i områder med meget lidt vind.
Det er ikke miljøet der vinder ved etablering af vindmøller ved Vosnæs, men Vosnæs Gods, får nok et boost i økonomien.
Hvis man virkeligt vil være grønne i Aarhus Kommune skal der større projekter til med mere volumen.
Hvis jeg skulle etablere vindmøller/solceller på land ville jeg kigge på området nord for Lisbjerg forbrændingen omkring motorvejen.
1) Der er meget få huse i området tæt på motorvejen
2) Det er tæt på Lisbjerg anlægget (infrastruktur, kabling mm.)
3) Lette tilkørselsforhold til servicering af vindmøller/solceller.
4) Vinden er MEGET mere stabil i det område, da det ikke er i bunden af en bugt som Vosnæs.
5) Forbipasserende kan se at Aarhus er en grøn kommune der kan noget andre kan lære af.

Danmark satser hardcore på offshore vindenergi. Inden 2028 skal der etableres THOR, Vesterhav Nord, Vesterhav Syd, Kriegers Flak, alle kæmpestore offshore vindmølleparker der kan producere energi nok til Danmarks private husstande. Det er vejen frem, da vi alle ved at vinden er mere stabil og stærkere på havet!

Jeg vil endnu engang som expert på området for vindenergi fraråde, at man etablerer vindmøller ved Vosnæs i noget af Danmarks smukkeste natur, da det ikke er miljøet der vinder noget ved etableringen!
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Steen Carstens

Indsendt

18/11/2019 11:20

Sagsnummer

HS0045371

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Hørings-id

H125

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Ledelsessekretariatet
Kommuneplanafdelingen
Tlf. 4185 9776

Vil du vide mere?

Læs mere om kommuneplanen og hvad den betyder for dig - klik her.