Vedvarende energi i Aarhus
Er Kasted mose ikke bevaringsværdigt?
Jeg er målløs over forslaget om placeringen af kæmpe-vindmøller i Kasted mose, og håber at det er en "fejl", eller et forslag der er taget uden at tage hensyn til Skov- og Natur-styrelsens kæmpe projekt i området. Ved mødet i Brabrand 21/11 2019 bliver der spurgt ind til begrundelsen, og der svares at der KUN er taget højde for hvor møllerne fysisk kunne placeres i forhold til beboelse. Her tænkes der kun på beboelse i form af mennesker med folkeregisteradresse, men hvad med de mange mange dyr, og især SJÆLDNE dyrearter der har "adresse" i Kasted mose?? Det er da super ærgerligt hvis ikke der tænkes på netop dem, og da især de dyrearter "vi selv" har flyttet, ja hentet hjem fra Tyskland osv.. Hvordan kan vi byde dem det. Hvis vi mener mennesker ikke skal bo i nærheden, 600m som minimum, af vindmøller, hvorfor mener I så at dyr skal? Og især de dyr som ikke kan "flygte" pga. indhegning!
Udover det, så var én af undskyldningerne for at Kasted var en god placering, at man i forvejen var belastet af støj fra E45 og Djurslands motorvejen samt man ikke er særlig mange personer (219 indenfor 600 – 900 m) der blev belastet af støj samt alle de andre gener fra vindmøllerne…..
Jeg finder desuden placeringen besynderlig!? Geding by ligger for det første 30 højdemeter over det udpeget område, for det andet vest for området hvor jo vindretningen primært kommer fra !
I min optik svarer det til at man graver 150 meter høje møller 30 meter ned i jorden og i læ for vinden !
Men skulle man så tro at møllerne så forsvinder under horisonten!? Næppe, til sammenligning er skorstenen på Lisbjerg forbrænding 104 meter høj som jo er meget iøjnefaldende herfra men ligger 4,400 meter fra Geding By i lige linje.
Det andet afholdte møde af Naturstyrelsen, Aarhus vand og Aarhus kommune stod i skarp kontrast til de planer Byrådet har fremlagt. Skov og naturstyrelsen har sammen med Aarhus kommune siden år 2010 opkøbt og tilplantet jord og senest i 2018 købt en stor landejendom i Geding for et større million beløb.
Det er dels for at beskytte de mange drikkevandsboringer der er i området og dels er og skulle være et endnu større rekreativt område med øget biodiversitet, beplantes med skov, opførelse af stisystemer, shelters og generelt et område der henligger i fred. Man behøver blot at gå på Wikipedia for at læse om områdets mangfoldighed og sårbarhed. På sigt ønsker man også sammenhæng fra Kasted til True skov.
Men hvem har lige lyst til at gå tur ”under” 150 meter kværnende og støjende vindmøller eller med meget tæt udsigt til disse? Udover de nærliggende borgers gener ved støj og mistet udsigt vil det sikkert gå hårdt udover den store bestande af rovfugle, svanerne, vildtet og flora og fauna generelt.
Man vil jo også uundgåeligt behøve at anlægge permanente veje til opførelse af møllerne og til fremtidige service af disse. Endnu noget der skæmmer og tab af rekreativ jord.
Sidst men BESTEMT ikke mindst, så synes jeg det er meget meget ærgerligt at vores naturskønne område her ved Kasted nu skal generes af disse kæmpe kæmpe møller. Det skal IKKE forståes som at jeg er imod vindmøller generelt, for det er det sidste jeg er, men HAVDE det drejet sig om klimaet som kommunen påstår, så havde man IKKE valgt at placere vindmøller på land i Aarhus Kommende overhovedet! Det drejer sig ikke om andet end en kommunalplan! Nej, jeg udfordrer Aarhus kommune til at give tilskud til vindmøller i en anden kommune med vind og landskab væk fra beboelse... langt længere væk fra beboelse end de 600m. Det tvivler jeg på Aarhus Kommune vil, til trods for det ville gavne klimaet MEGET mere end vindmøller i vindstille Kasted. Igen, det drejer sig overhovedet ikke om klimaet, og I bør skamme jer over at "dække" jeres glorie ind i klimataler!
Ghita Maria Fjorback
Download høringssvar som pdf