Gå til hovedindhold
Vedvarende energi i Aarhus

Vindmøller Vosnæs

Høringssvar






Fredningssag Syddjurs området øst for Eskerod
Syddjurs har i kommuplan ”Det blå bånd” 2013 planlagt at gøre bla Kaløvej nord for Vosnæs til byområde .
De fleste beboere i området protesterede, områdets betagende skønhed taget i betragtning. Danmarks Naturfredningsforening rejste sag for at frede landskabet
og fredningsnævnet godkendte fredningen.
Imidlertid ankede det daværende byråd samt en række jordopkøbere , der havde opkøbt større landbrugsarealer i forventning om et større udbytte ved udstykning af byggegrunde, ganske vist uden at kommunen havde vedtaget og offentliggjort planerne,fredningsnævnets afgørelse.
Anken er ikke afgjort endnu, men uanset udfaldet vil det kunne få betydning for vindmølleplanerne:
Hvis jordopkøberne tilkendes erstatning på ikke indfriede salgsforventninger
kan udfaldet blive, at kommunen betaler erstatning og området fredes. Eller erstatningernes størrelse er så høje, at det ikke står mål med værdien af fredningen og for at undgå udbetaling, kan det medføre kommuneplanen udrulles. Dette medfører at store dele af Kaløvej og Ønbjergvej kan bebygges og ifølge planerne tæt på Savmølleskov (vosnæs).
Hvis kommunens vinder sin anke kan byplanen udrulles. Men er det så lovligt at udrulle vindmølleplan uden hensyntagen til allerede skitserede byplaner.
Eller risikerer denne problematik med divergerende kommuneplaner samt fredningssager at udmunde i en hvepserede af jura og erstatningssager.
Og er det lovligt og er det iorden ,at lave lokalplaner som kolliderer med andre kommuners for længst vedtagne lokalplaner.


Uanset udfaldet af fredningsagen er det åbenlyst, at området har store landskabelige kvaliteter ( derfor ville Syddjurs bygge by under hensyntagen til områdets karakter og DN ville landskabsfrede). Med dette taget i betragtning har Århus Byråd pligt til at følge vejledningen om planlægning for og tilladelse til opstilling af vindmøller, hvoraf det bla. fremgår af planloven § 11a : 1)beskyttelse af de særligt værdifulde landskaber 2) beskyttelse af de større sammenhængende landskaber 3) En generel sikring af at byvækst og nyanlæg ikke forringer landskaberne når de etableres.




Skyggekast effektivitet.
I opstillingsreglerne for vindmøller angives, at møllerne maximalt må afgive skygge 10 timer årligt på en given beboelsesbygning. Dette kan betyde at møllerne standses i solperioder når grænseværdien er overskredet eller at afstanden til beboelserne øges. De berørte beboere ved gl.Løgten og Kaløvej mfl. har ikke modtaget beregninger over skyggekasttid ,hvilket vi afventer. Det er selvfølgelig af afgørende betydning for hver enkelt bolig ,at der foretages individuelle beregninger eftsom solen passerer møllerne i forskellig solhøjde ,dvs hvornår grænseværdien er overskredet for hver enkelt bolig. Møllernes placering i forhold til Kaløvej vil medføre, at der i solperioder i vintertiden næsten konstant vil være en bolig i skyggezonen.
Ved at kigge i en soltabel kan man se ,at solens højde stik syd maksimalt ved vintersolhverv er 11,5 grader ved vores breddegrad og at møllens højde ved 600m til beboelse afstand er 22,5 grader og at man er i skyggekastrisiko min 4 mdr. I denne periode er der ca 200 timer sol . Det kan betyde at grænseværdierne måske ret hurtigt overskrides.
Møllernes placering i forhold til rigtig mange huse på Kaløvej og hele sommerhusområdet, ville være den værst tænkelige i forhold til klip/skyggekast, støj og refelekser/blink fordi alle husene ligger i nordøslige over nordlige til nordvestlige retninge. Dette giver maksimale gener.
Skyggeproblematikken vil naurligvis koste lidt på effektiviteten, men mere alvorligt at møllerne vil komme til at ligge noget i læ fra den massive istidsrand der rager op i op til 110m højde vest for Løgten.

Fredfyldt unik natur/dyreliv
Området vi bor i, er et af de allersmukkeste områder i hele bugten. Det er så unikt, fordi her er det skønneste landskab, og afvekslende natur, bestående af skov, strand, marker, enge, små søer og vandløb, snoede småveje og blødt bølgende bakker og udsigter,
Her er vidt udsyn over hele vigen, og til Mols bjerge og Kalø slotsruin.
Vi har til information vedhæftet et link til en kort filmstribe, som er optaget der, hvor møllerne er påtænkt opstillet. Blot for at vise dette områdes naturværdier, som vi mener kalder mere på en fredning end på store vindmøllemaskinparker.
https://www.youtube.com/watch?v=cPLtxPYEM1I

Her er, på grund af uforstyrretheden og den specielle natur, et rigt dyre og fugleliv. Her er ravne, ugler, isfugle. Her er mange forskellige rovfugle. Og store flokke af forskellige fuglearter. Mange af fuglearterne i området kan betegnes som sky arter.
Her kan vi gå ud, når det bliver mørkt, og opleve flagermusene fra Savmølleskoven
( 300 m fra vores hus ) dykke ned over os.
Her er ingen gadelys, som blokerer for at se stjernerne og mælkevejen. Her er ofte så stille, at naturens egne lyde træder tydeligt frem.

Rekreativt område
Dette område er virkelig en oase og et fristed for mange dyr og mennesker.
Og det gælder ikke kun for de fastboende, eller de der nyder at være her jævnligt i deres sommerboliger, men også for de mange mennesker som vi med glæde og stolthed deler vores dejlige sted med. Stedet har meget stor rekreativ betydning, for rigtig mange mennesker både fra området her. Fra syddjurs kommune. Fra andre steder i Danmark. Og fra norden og øvrige europa. Vi har mødt udlændinge her, som er vendt tilbage til bugten og området her for tyvende år i træk, på grund af lige netop den skønhed og uforstyrrethed, som har gjort så stort indtryk på dem.

Placering
Hvis man stirrer sig blind på, at der bare skal bankes nogle møller op på landjorden. Og hellere i går end i morgen. Og at det der skal afgøre placeringen, mest er baseret på , om man kan overholde et afstandskrav på 600 m. til nærmeste hus, så kan man altså komme til at gøre rigtig meget uoprettelig og omfattende skade.
Man kunne måske bruge lidt mere tid på at se på lokaliteter, hvor der i forvejen er store veje, motorveje, højspændingsmaster, og minimal bebyggelse.
Her kunne måske være større sandsynlighed for, at husejere i mindre attraktive områder, ville være interesseret i at fraflytte. Eller endog for at der kunne findes nedrivningsmodne landejendomme fra sammenlagte storbrug.
Man kunne forestille sig et opkøb, eller ekspropriation, hvor alle parter ville være tilfredse.
Men Danmark er et lille land, og det kan blive svært at finde placeringer der ikke skæmmer og ødelægger.

Havmøller
Men Danmark er også et land med en meget stor kystlinie og masser af hav helt uden beboelser og med masser af frisk vind.
Vi vil aller helst opfordre til, at der bliver kigget i retning af havvindmøller.
At der tænkes større og tænkes sundere.
Bornholm lægger lige nu rigtig flot ud, med deres havvindmøllepark, som bliver placeret 20 km fra land. Det batter noget. Det giver masser af energi og god økonomi. Og det efterlader ikke mennesker med følelsen af tab, gener og forringet livskvalitet. Og det ødelægger ikke vores alle sammens, - både nuværende og kommende generationers naturværdier.
Vi opfordrer til at vælge de løsninger, som er de bedst tænkelige og som ikke er skadelige løsninger. Vi har alle,- både politikere og alle andre - ansvar for at værne om hensynet til at passe godt på hinanden, og passe godt på vores uspolerede fredfyldte og smukke områder og natur. Der er brug for dem. Og i fremtiden vil der bare blive endnu mere efterspørgsel efter steder, med netop disse kvaliteter. Steder hvor mennesker kan lade op, slappe af og finde ro og glæde.

.


.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Jan Rasmussen Irene Precht Christenen

Indsendt

08/12/2019 18:14

Sagsnummer

HS6694304

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Hørings-id

H125

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Ledelsessekretariatet

Kommuneplanafdelingen

Tlf. 4185 9776

Vil du vide mere?

Læs mere om kommuneplanen og hvad den betyder for dig - klik her.