Gå til hovedindhold

Høringssvar

Vedvarende energi i Aarhus

Nej tak til kæmpemøller i Kasted, Geding og Tilst

Nej tak til kæmpemøller i Kasted, Geding og Tilst.
Der har været afholdt to offentlige møder for borgere og lodsejere i november 2019 med totalt modsat rettet interesser desangående ovennævnte områder.
Det første møde var vedr. Byrådets beslutning om udpegning af området som værende egnet til opstilling af tre 150 meter høje kæmpemøller. Det andet var indkaldt af Naturstyrelsen og Aarhus kommune med drikkevandsbeskyttelse, skovrejsning, naturpleje og rekreativt område selvsamme steder på agendaen.
Mht. placeringen af møllerne balancerer man hård fint med placeringen imellem minimums støj grænsen på 600 meter imellem de forskellige beboelser i en meget smal men lang korridor.
For lodsejere indenfor den politiske fastsatte støjgrænse imellem 600-900 meter, hvilket der overhovedet ikke er nogen som helst videnskabeligt dokumentation og belæg for, tværtimod, henholder man sig til et direktiv som siger at minimum støjgrænsen skal være 4 gange møllens højde!? I denne bufferzone kan man søge om erstatning med juridisk assistance hvilket fortæller mig allerede her er man på ”gyngende grund”.
Andre argumenter var, at beboere i området i forvejen var belastet af støj fra E45 og Djurslands motorvejen samt vi var ikke særlig mange personer (219 pers. indenfor 600 – 900 m er det ikke mange ?)
I Geding by er vi belastet af støj fra flere sider i forvejen, dels motorvejene, en stærkt trafikeret to sporet jernbane imellem Aalborg og Aarhus indenfor 100 meter samt en meget høj pendler trafik fra især Søften og Sabro til og fra Aahus via Geding Byvej hvor langt de fleste huse er beliggende omkring i morgen og aften timerne.
Det andet afholdte møde af Naturstyrelsen, Aarhus vand og Aarhus kommune stod som sagt i skarp kontrast til de planer Byrådet har fremlagt. Skov og naturstyrelsen har sammen med Aarhus kommune siden år 2010 opkøbt og tilplantet jord og senest i 2018 købt en stor landejendom i Geding for et større million beløb.
Det er dels for at beskytte de mange drikkevandsboringer der er i området og opføre et endnu større rekreativt område med øget biodiversitet, skovrejsning, opførelse af stisystemer, shelters og generelt et område der henligger i fred. Man behøver blot at gå på Wikipedia for at læse om områdets mangfoldighed og sårbarhed.
Især fuglelivet er udsat.
I vedhæftet rapport udarbejdet af Rambøll og Aarhus Universitet i februar 2019
BEKENDTGØRELSE OM PLANLÆGNING FOR OG TILLADELSE TIL OPSTILLING AF VINDMØLLER MILJØRAPPORT
står der bla. på side 63
Arter, som f.eks. ænder, gæs og svaner, der ofte er aktive omkring solopgang og –nedgang, dvs. på tidspunkter med ringe lysforhold, hvor sigtbarheden er nedsat, er særligt udsatte for kollisioner. Det er i denne forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at for langlivede, fåtallige arter med en forholdsvis langsom reproduktionsrate, f.eks. gæs, svaner, traner og ørne, kan selv en mindre reduktion i overlevelsesraten have betydning for bestanden.
Der lever og yngler beviseligt svaner i moserne som vil være stærkt udsatte da møllerne vil være placeret meget tæt på vådområderne. Dansk Ornitologisk Forening fører desuden en opdaterede observation liste i området hvilket bør påkalde sig opmærksomhed.
På sigt ønsker man også sammenhæng fra Kasted til True skov bla. for at aflaste de bynære skove såsom Marselisborg skov, Riskoven mfl.
Men handler det her i virkeligheden ene og alene om at vores byråd ønsker en så stor som mulig grøn eksponering set i lyset af den førte miljø politik ? I så fald finder man næppe en bedre lokation end ud imod E45 og Djurslandsmotorvejen som titusindvis hvis ikke hundredtusinder trafikanter benytter hver dag og derved kan se at Aarhus byråd virkelig gør noget ved den ”grønne” energi omstilling? Men uden at tænke på de mange negative konsekvenser der medfølger for dyrelivet, i forvejen støjramte beboere og tabet af et allerede etableret stort rekreativt område?
Det forekommer mig at være en kynisk grøn politik. Jeg er absolut tilhænger af grøn energi men med de udokumenterede støjrisici fra kæmpemøller så tæt på som 600 meter er området langt fra egnet. Under et er min mening at kæmpe vind møller overhovedet ikke hører hjemme i bynære områder eller sårbar natur.
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Henrik Kjeldsen

Indsendt

09/12/2019 13:41

Sagsnummer

HS9054739

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Hørings-id

H125

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Ledelsessekretariatet

Kommuneplanafdelingen

Tlf. 4185 9776

Vil du vide mere?

Læs mere om kommuneplanen og hvad den betyder for dig - klik her.