Vedvarende energi i Aarhus
Solceller langs Hjortshøjvej
Overordnet set forholder vi os positive over for Aarhus Kommunes fokus på vedvarende energi. Dog er der aspekter, vi ønsker at henlede jeres opmærksomhed på angående solenergiområde nr. 3 og mere specifikt den del af området, der ligger i Skæring, ud til Hjortshøjvej. I vores øjne er det en fejl at udpege området langs Hjortshøjvej i Skæring som en potentiel placering af en solcellepark.
Rekreativ værdi
Området er med sine ca. 300 beboelsesejendomme (kilde: Miljørapporten s.62) det af de 13 udpegede områder, som har den største befolkningstæthed. Dermed vil det påvirke rigtig mange mennesker at anlægge, så stort et anlæg netop her. Det er et område, der har stor rekreativ værdi for beboerne i området. Mange beboere nyder det åbne landskab med kig til skov på deres daglige gå-, løbe- eller cykeltur. En stålskov vil ikke have den samme tiltrækkende effekt.
Ifm. oplægget til ”Nyt boligområde i Skæring Nord” har Aarhus Kommune selv fremhævet skovens rekreative værdi for fremtidige beboere. Denne værdi vil blive forringet med tilføjelsen af solenergianlæg.
Byudvikling
Det er et område med stor udvikling. Kvarteret på Vorrevangs Alle er bygget op i løbet af de sidste 3 år. AAB er i fuld gang med at opføre Skæring Bæk med 94 familieboliger, der potentielt ville få stålskoven som nærmeste nabo. Vi mener, at et solcelleanlæg vil være en hindring for en yderligere byudvikling i området.
Påvirkning på dyrelivet
Som Aarhus Kommune selv påpeger, vil der være genevirkninger på både mennesker, flora og fauna i forbindelse med opførelsen, men også i driftsfasen. Med blik for dyrelivet i området, som benytter såvel skov som marker, mener vi heller ikke, at en placering så tæt på Kastrup Skov er hensigtsmæssig.
Hensyn til naboer
Naturstyrelsen anbefaler i sin vejledende udtalelse om opsætning af solenergianlæg, at der indtænkes hensyn til eventuelle naboer og fastsættes bestemmelser. Aarhus Kommune bemærker i Miljørapporten s 10, at moderne solpaneller har anti-reflekterende belægninger. Men når kommunen vælger at lade det være op til private at stå for opførelsen, er der ingen sikkerhed for, at denne løsning bliver valgt. Vi opfordrer derfor til, at Aarhus Kommune følger Naturstyrelsens opfordring.
Vage og mangelfulde retningslinjer
Generelt mangler der krav eller retningslinjer i temaplanen. Der er ikke fastsat en max. højde. Der er ikke krav om, at solcellerne er fastmonteret og dermed ikke roterer, hvilket alt andet lige ville give flere gener. Der kunne også sættes krav om læhegn/afskærmning med bevoksning i tætbefolkede områder.
Uoverensstemmelser ift. prioritering
Jeres rapport nævner, at solenergianlæg ”placeres i terræn på en måde, så de ikke er til væsentlig gene (f.eks. ved refleksion af sollys) for nærtliggende beboelse”. Det vil være svært at leve op til med naboer til alle sider, bortset fra nord.
Jeres rapport nævner også, at der ”prioriteres områder, som i forvejen indeholder teknisk prægede anlæg”. Dette er ikke tilfældet for området langs Hjortshøjvej, som er et naturskønt område med frit kig til marker og skov.
Jeres rapport nævner desuden, at det er prioriteret, at ”værdifulde kulturmiljøer” friholdes. Moesgård Museum har i sin omtale af udgravninger af Skæring Munkegård forud for opførelsen af Skæring Bæk fremhævet, at ”lokaliteten har (…) en stor kulturhistorisk værdi, som (…) bekræftes af undersøgelser varetaget af Moesgaard Museums arkæologer”, se https://www.moesgaardmuseum.dk/nyheder/skaering-munkegaard/. Det er derfor værd at betragte, at områdets historie daterer sig tilbage til 1500-tallet og sandsynligvis længere.
Hindring for salg af ejerdomme
Bliver solcelleparken en realitet, vil den qua anlæggenes højde på op mod 3 meter over terræn radikalt ændre den udsigt, der er fra de omkringliggende naboer til skov og marker og dermed påvirke både den oplevede herlighedsværdi og den rekreationsmæssige værdi for både nuværende og fremtidige grundejere. Dermed vil det også gøre det sværere at sælge bolig i området.
Bedre muligheder
Det glæder os at Aarhus Kommune kigger på at udnytte tage på offentlige bygninger til solcelleanlæg og generelt tænker den grønne omstilling ind i bygningerne arkitektonisk fremadrettet. Derudover opfordrer vi til, at Aarhus Kommune i højere grad tænker i at udnytte potentialet i at gå i dialog med erhvervslivet om, hvordan man kan anvende tage og facader på eks. lagerbygninger i erhvervsområder.
Der findes i området gode muligheder for at anlægge solenergianlæg langs med Djurslandsmotorvejen, hvor de ikke vil være til gene for beboere i området og fortsat kan ligge tæt ved transformatorstationen på Egå Møllevej.
Vi vil fra vores side opfordre til, at området langs med Hjortshøjvej fjernes fra listen over udpegede områder.
Download høringssvar som pdf