Høringssvar vedrørende Temaplan om vedvarende energianlæg
Skødstrup Fællesråd
Aarhus Kommune har opsat et mål om at være CO2 neutrale i 2030. Som et led i bestræbelserne for at nå dette mål har kommunen udarbejdet en temaplan om vedvarende energianlæg. I forslaget udpeges områder til både vindmøller og solenergianlæg. Planen indeholder endvidere retningslinjer, der skal bruges til behandling af de ansøgninger om opstilling af vindmøller og solcelleanlæg, der måtte komme.
Skødstrup Fællesråd er overordnet set tilfreds med at Aarhus Kommune er ambitiøs på klimaets vegne. At fossile brændstoffer vil blive udfaset og blive erstattet af ”grøn strøm” ser vi meget positivt på. Men den temaplan kommunen nu har fremlagt giver grund til nogle bekymring om planen er tilstrækkelig langsigt og om den udviser de nødvendige hensyn til borgerne og naturen.
Hele 8541 er de sidste 15 – 20 år blevet udbygget meget. Der er kommet mange nye borgere til området og der bygges fortsat nye boliger. Skødstrup Fællesråd er i den forbindelse opmærksom på hvordan rekreative områder forsat kan bevares.
Anlæggelse af et regnvandsbassin i den sydlige del af Skødstrup blev til et rekreativt område med en sti rundt om bassinet og videre gennem terrænet til Ny Studstrupvej. Ligeledes har lokalt borgere været meget engagerede, sammen med Mosgaard Museum, i reetablering af en gammel jernaldersti i området.
Det er derfor blevet et attraktivt område at vandre i, med udsigt ned over mark og moseareal.
Lauritshøj i Skødstrup er et af de nybyggede områder, og ligger på toppen af den lavning, hvor et solcelleanlæg foreslås placeret. Det betyder at beboerne får direkte udsigt udover en 3 meter høj solcellepark. I Temaplanen er nævnt at da der i området allerede er tekniske anlæg som Studstrupværket og motorvej vil området være egnet. Vores opfattelse er dog modsat, at fordi der i forvejen er tekniske anlæg bør den resterende bevaringsværdige natur beskyttes og dermed fortsat være af rekreativ værdi for borgerne i området.
Vi ser også med bekymring på, at der er borgere, der risikere at få solcelleanlæg 10 meter fra skel. Ifølge temaplanen drejer det sig om 5 boliger. De vil nu i årene fremover skulle leve med stor usikkerhed omkring deres boligøkonomiske situation.
Vi er ikke modstandere af solcelleanlæg, men placeringen bør nøje overvejes. En placering langs motorveje udenfor bymæssig bebyggelse er lykkes mange steder, ligesom placering på tage af offentlige bygninger bør udnyttes.
Den lille offentlige strandpark i Studstrup er hele året udgangspunkt for vandreture langs vandet og ind i skovene i Vosnæs. Landskabet her i bunden af bugten er unikt og bevaringsværdigt, hvilket også blev påpeget af direktøren for Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby på borgermødet den 21.11.2019, som mente at vindmøller absolut ikke hører hjemme i et sådant landskab.
I temaplanen står, at opstilling af vindmøller de tre foreslåede steder vil bidrage med 5 % af det samlede energiforbrug. De 3 vindmøller ved Vosnæs ser ud til at være placeret i vindskygge, og vil således kun yde et endog meget lille bidrag til Aarhus Kommunes grønne omstilling. Hvorfor vælge en placering i et middel/lavvindsområde?
Sammenholdt med at den foreslåede opstilling af vindmøller i Vosnæs ser ud til at være uhensigtsmæssig i forhold til vind og dermed – sammenlignet med effekten fra havvindmøller – kun vil yde et meget beskedent bidrag til den grønne omstilling samt det unikke landskab finder Skødstrup Fællesråd udpegning af dette område uacceptabelt.
Med venlig hilsen
På vegne af Skødstrup Fællesråd
Inger Thranholm
Formand