Gå til hovedindhold

Høringssvar

Vedvarende energi i Aarhus

Vindmøller på Aarhus Havn, GENTÆNKES

VINDMØLLER PÅ AARHUS HAVN, GENTÆNKES

Som Ø-boer i AARhus-byggeriet, og som nærmeste nabo til de påtænkte vindmøller på Aarhus Havn, fremsendes hermed høringssvar.

Generelt er jeg positiv overfor grøn omstilling til vedvarende energi og bæredygtighed, når det er gennemtænkte og velovervejede helhedsløsninger, som er frembragt med mening, omhu og omtanke, og som er til fælles gavn og glæde for både miljø og borgere.

Dette er IKKE tilfældet med Aarhus Kommunes udsendte forslag til etablering af kæmpe vindmøller på Aarhus Havn.

Hvorfor ødelægge Aarhus Havnefront med to dominerende kæmpe vindmøller, som tilsammen kun vil levere mindre end 1% af Aarhus samlede elforbrug, og nærmest er at betragte som symbol-politik og populisme.

Det udsendte høringsmateriale er mangelfuldt samt misvisende på en række punkter.

1.Vindmøllerne på Aarhus Havn tager en del af udsynet til Aarhus Bugten og indsynet til Aarhus.
Ideén med Masterplanen og Havnefronten, med Dokken, Havnepladsen og Navitas var at skabe udsyn og sammenhæng mellem Aarhus og Bugten.
Samtidig skabtes en flot ankomst til Aarhus fra havet/bugten med indsyn til Domkirken, Rådhuset, Universitetet og andre markante bygningsværker/landmarks.
Vindmøllerne på Aarhus Havn vil begrænse disse flotte udsyn og indsyn.
Visualiseringerne er ikke dækkende og retvisende, da foto-vinkler er valgt så vindmøllerne delvis står bag kraner og bygninger på havnen.
Havnens kraner har en tårnhøjde på ca. 75 m, og kranenernes lastebomme opererer vandret i ca. 50 m´s højde. Når lastebommene er parkeret i lodret possition har de en højde på ca. 110 m.
De påtænkte kæmpe vindmøller er 150 m høje, og således dobbelt så høje som krantårnene og 3 gange så høje som lastebommene i funktion.
Der bør udføres flere og retvisende visualiseringer, som også viser de mange steder hvor vindmøllerne vil begrænse det frie udsyn til bugten fra Dokken, Havnepladsen, Aarhus Ø, Risskov mm, ligesom der også bør laves visualiseringer der viser hvordan vindmøllerne begrænser indsynet til Aarhus fra Bugten.

2.Vindmøllerne på Aarhus Havn ligger tæt på tæt befolkede områder på Aarhus Ø.
Mindre end 1400 m fra de 150 meter høje vindmøller bor der pt. 6.000 personer, og indenfor få år 12.000 personer.
Dertil kommer 4.000 personer som dagligt arbejder på Aarhus Ø, foruden de mange turister og besøgende til Havnebadet og Aarhus Ø.
Det er utroligt at man i høringsmaterialet kan skrive ”Udpegningen af områderne er særligt begrundet i, at områderne ligger i mindre tæt befolkede områder”.
Det er også utroligt at Aarhus Kommune først udvikler Havnefronten for milliarder og sælger dyre byggeretter til de mange nye beboere på Aarhus Ø, og så bagefter stiller kæmpe vindmøller op for næsen af dem, som vil genere med støj, vibrationer, skyggekast/flimmer samt tage en del af udsigten.
Det er dårlig politik og dårlig forretningsetik.

3.Vindmøllerne på Aarhus Havn har dårlig anlægs- og driftsøkonomi.
Vindmøllerne på Aarhus Havn er dyrere at bygge som enkeltstående vindmøller på dårlige funderingsforhold (ligesom Lighthouse), og har en dårligere effekt/driftsøkonomi da de ligger i læ af Aarhus i forhold til den fremherskende vestenvind. Hvis man i stedet opførte samlede havvindmølleparker, ville man få en bedre anlægs- og driftsøkonomi. Hvorfor ikke tænke bæredygtigt og få mest mulig vedvarende energi ud af de investerede midler og ressourcer.
Vindmøllerne på Aarhus Havn vil tilsammen levere mindre end 1% af Aarhus samlede elforbrug.

4.Vindmøller på havnen vil miljøbelaste Aarhus.
Vindmøllerne på Havnen vil medføre støj-og vibrationsgener for de mange som bor tæt ved på Aarhus Ø.
Beboerne på Aarhus Ø er i forvejen støjbelastede fra havnen, med støjniveauer som ligger tæt på eller over grænseværdierne.
Ifølge Miljøstyrelsens vejledninger vil lyd over vand kastes kraftigere tilbage end over land, og bygningsudformningen på både Isbjerget og AARhus vil virke som støjabsorbenter.
Det er utroligt at Aarhus Kommunes Miljørapport skriver ”Området til vindmøller er placeret med rimelig stor afstand til boliger, og oplevelsen af støjen fra dem vil formentlig være begrænset”, da der ingen saglig begrundelse er for dette udsagn, som strider mod de faktiske forhold og erfaringer fra andre vindmøller.
Der savnes omhyggelige målinger, beregninger og VVM-redegørelser for disse miljøbelastninger.

5.Vindmøller på havnen vil give Aarhus flimmer for øjnene.
Aarhus vender sig mod øst og bugten, og vindmøllerne på havnen vil i den lave morgensol i store dele af året give markante skyggekastninger og flimmer for øjnene, for de mange på havnefronten som nyder at se solen stå op over Aarhus. Der savnes visualiseringer og simuleringer af disse skyggekastninger, som en del af en VVM-redegørelse.

6. Vindmøller på havnen medfører risici, gener og begrænsninger på havnen.
Vindmøller på havnen vil begrænse havnens funktioner som havn og transportcenter.
Støjgener, vibrationer, sus, skyggekast og refleksioner vil genere dem som arbejder på havnen og i krantårnene, og havnens funktioner vil blive begrænset af hensyntagen til gener og respektafstande.
Vindmøllerne vil medføre sikkerheds-risici for både kraner, containerskibe, krydstogtskibe, Molslinien og vandflyver.
Ligesom der kan komme is på Letbanens strømskinner, kan der også komme is på vindmøllernes vinger, med risiko for at isflager slynges langt omkring og rammer dem der arbejder på havnen samt passagerer til vandflyver og Molslinien.
Der savnes i høringsmaterialet en redegørelse for disse forhold.

7. Der findes andre løsninger til CO2-reduktion.
En anden tilgang til at reducere vores CO2-udslip, kunne være at få prioriteret og løst Aarhus store infrastruktur-udfordringer.
Kø på E45, kø på indfaldsveje, ringveje og i midtbyen, samt biler der cirkler rundt i halve og hele timer for at finde en P-plads. Kæmpe udslip af CO2 fra tusindvis af biler der holder i kø, og kæmpe tab af menneskelige ressourcer og tab af kvalitetstid for tusindvis af borgere der spilder tiden med at holde i kø.
Et problem skabt af mangel på politisk opbakning til en fremsynet infrastruktur-planlægning.
Og samme politikeres svar på problemet, er så at belemre borgerne med gener fra kæmpe vindmøller, i håbet om at borgerne så i fremtiden kan holde endnu mere i kø, i endnu længere tid - men i en el-bil der får strøm fra vindmøller.

Så Kære Aarhus Byråd, GENTÆNK Aarhus temaplan for vindmøller på Aarhus Havn, tak.

Med venlig hilsen

Ole L. Mikkelsen
Ø-boer i AARhus
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Ole L. Mikkelsen

Indsendt

11/12/2019 23:36

Sagsnummer

HS0937124

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Hørings-id

H125

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Ledelsessekretariatet

Kommuneplanafdelingen

Tlf. 4185 9776

Vil du vide mere?

Læs mere om kommuneplanen og hvad den betyder for dig - klik her.