Gå til hovedindhold
Debatoplæg - Centerområdet ved Hasle Torv

Centerområde ved Hasle Torv

Høringssvar vedr. Centerområde ved Hasle Torv. Aarhus 02.01.20
Til Aarhus Kommune, Plan – Teknik og Miljø



Markedsorienteret planlægning – som den udsendte høring om et delområde (130310CE) ved Hasle Torv, Aarhus V er et udtryk for – har en uheldig tendens til at glemme det nødvendige helhedssyn.

Hvis Aarhus – verdens bedste lille storby – skal videreudvikles til en stadig bedre by for byens borgere og gæster er det uomgængeligt nødvendigt, at byens planlæggere, politikere og borgerne sammen diskuterer hvordan byen skal udvikles.

Hvor kan borgerne se en illustration af, hvordan byens planlæggere, Teknik og Miljø, vil foreslå en helhedsplan for området omkring Hasle Torv, som p.t. er et usselt sted hærget af alt for mange usammenhængende ad hoc beslutninger?

Det udsendte høringsmateriale (høring 03.12.19 – 03.01.20) giver ikke mulighed for en helhedsorienteret diskussion af og stillingtagen til den samlede udvikling for området omkring Hasle Torv. Den fremlagte høring om rammeområdet ved Kærtoften og Ryhavevej bør derfor trækkes tilbage indtil en helhedsplan er fremlagt, diskuteret og vedtaget.



Herunder en række anbefalinger som bedes taget i betragtning ved udarbejdelse af en helhedsplan for området omkring Hasle Torv:

Pkt. 1 En helhedsplan
Bydelscenter Hasle Torv skal styrkes med en samlet helhedsplan for hele området som giver et arkitektonisk kvalificeret bud på rammerne for den videre udvikling og omdannelse af vejforløb, pladsdannelse, bebyggelser og offentlig transport. En sådan helhedsplan bør være forudsætning for en stillingtagen til delområderne omkring torvet.

Pkt.2 Eksisterende potentialer
Der er gode muligheder for at fremme en positiv udvikling i området omkring Hasle Torv som bydelscenter. Omkring Hasle Torv findes allerede diverse butikker, spisesteder og servicefunktioner som kirker, tandlæge mm, samt skole, fritidshjem, sports- og svømmehal omgivet af boligområderne Klokkerparken, Bispehaven mm syd for Viborgvej og boligområderne nord for Viborgvej. Med en udvikling af nye bydelsfunktioner, som bydelshus, mødesteder, grønne og blå elementer kan der skabes et fælles mødested for borgerne fra alle de forskellige boligområder som ligger i bydelen.

Pkt.3 Fortætning i forstadsskala
Området umiddelbart omkring Hasle Torv (facader mod Hasle Torv/Viborgvej/Herredsvej/Ryhavevej) bør – med arkitektonisk kvalitet -fortættes med bebyggelse i 3-4 etager og en gennemgående bebyggelsesprocent i stedet for nuværende store variationer omkring torvet (45 – 60 – 115 og 125% jvnf. Kommuneplanen).– Det er vigtigt at begrænse højderne til de max 4 etager således at karakteren af forstadsområde fastholdes. Og således at der skabes byrum med gode opholdsmuligheder (hensyn til sol og vind)






Pkt. 4 Viborgvej og Ryhavevej – Herredsvej
Viborgvej er en vigtig trafikåre, som bør tæmmes markant ved smukt udformede trafikdæmpende foranstaltninger i strækningen før, over og efter krydset med Herredsvej/Ryhavevej. Herredsvej bør bearbejdes så skoletrafikken, børn på cykler sikres bedre end i dag. Nuværende planer om opførelse af en dagligvarebutik på Herredsvej bør af hensyn til trafikafvikling/sikkerhed på Herredsvej annulleres. Bydelsfunktioner henvises til bydelscenter omkring Hasle Torv.

Pkt.4 Offentlig transport
Planlægning af offentlig bustransport i området bør optimere sammenhængskraften i området f.eks. ved at føre offentlig transport fra Midtbyen via Viborgvej gennem Bispehaven til Gellerup/Basar Vest.


Outro
Med tak for de hidtidige kommunale høringsarrangementer vedr. Hasleområdet ser jeg frem til videre kreativ dialog mellem planlæggere, politikere og lokale borgere i området omkring Bydelscenter Hasle Torv.

Med venlig hilsen
Rie Øhlenschlæger
Arkitekt maa
AplusB
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Rie Øhlenschlæger

Indsendt

03/01/2020 10:00

Sagsnummer

HS5025729

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Hasle
Hørings-id

H139

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00