Høring vedrørende Balanceplan 2020 i Sociale Forhold og Beskæftigelse
Rasmus siger sin mening pr lydfil
Rasmus siger sin mening pr lydfil
…men først et par skriftlige kommentarer fra hans mor!
Hen over de seneste par dage har jeg og tovholderen på denne høring, haft flere fornuftige telefonsamtaler omkring ”hvordan dælen vi lige løser, at min søn, Rasmus, der er 14 år, autist og ordblind, skal kunne give et høringssvar pr lydfil”.
Aarhus Kommunes Høringsportal kan nemlig (bl.a.) ikke modtage lydfiler. Dvs. at der altså er et kæmpe stort sort hul for den demokratiske inddragelse og tilgængelighed, for en stor gruppe borgere med særlige behov på flere niveauer, hvor denne konkrete høring netop kan være endog meget stærkt indgribende for deres livs rammer og muligheder.
På kort såvel som langt sigt.
Handicapkonventionens Artikel 5 omhandler lighed og ikke-diskrimination og siger følgende i punkt 3; ”Med henblik på at fremme lighed og afskaffe diskrimination skal deltagerstaterne tage alle passende skridt til at sikre, at der tilvejebringes rimelig tilpasning.” Aarhus Kommunes ”nye” Handicappolitik siger bl.a. følgende vedrørende medborgerskab; ” Mennesker med handicap skal på lige fod med alle andre aarhusianere, have mulighed for at være en del af fællesskabet - og skal inddrages i beslutningsprocesser omkring de forhold, der påvirker måden vi lever på, og måden vi udvikler byen på.” Og Aarhus Kommunes Medborgerskabspolitik udtrykker bl.a. dette; ” Når vi engagerer os, skal vi tænke vores medborgeres synspunkter ind i vores handlinger. Udvise velvilje overfor hinanden og hinandens idéer. Vi skal i fællesskab sikre, at dem, som ikke kan tale for sig selv, får en stemme og dem, som på egen hånd har svært ved at opsøge mulighederne, hjælpes.”
Når jeg lister disse generelle konventionscitater og lokale politikker – og listen kunne jo være meget længere - skyldes det selvsagt, at der, rent organisatorisk fra Aarhus Kommunes side ”må sættes i værk og gøres noget”, der vil kunne forbedre mulighederne for en reel demokratisk inddragelse og tilgængelighed på Høringsportalen. For alle kommunens borgere.
I relation til min søns høringssvar pr lydfil har der været et par løsningsforslag oppe og vende, først via eboks, der maksimalt kan have vedhæftninger på 10 MB, som hørings filens første forsøg oversteg. Næste løsningsforslag blev, at jeg kunne overdrage en USB pen med lydfilen i sikre hænder hos vagten på Jægergården. Den gode tovholder på høringen har vist nærmest løbet et halvt maraton ”hos kommunens it-nørder” for, at forsøge at finde en måde og der har også været meget stor velvilje til ”at træde ud i ukendt land og plante flaget” (tak for det!), men det er jo ikke kun Rasmus, der har brug for, at kunne indsende høringssvar i MP3 format, så vil I ikke godt få skabt noget reelt inkluderende udvikling på Aarhus Kommunes høringsportal snarest muligt?
Facit er blevet, at Rasmus og jeg optog en tredje lydfil på 8,91 MB, som nu er sendt via eboks, hvor vi har brug for, at selve lydfilen videreformidles til relevante beslutningsparter, da en væsentlig del af forståelsen vil gå tabt gennem transskription.
Min rolle som mor til en autistisk teenager, der livslangt vil have en meget individuel udviklingsprofil, som undervejs vil kræve forskellige former for specialiseret støtte og forståelse, betyder bl.a. at jeg er nødt til, at klæde ham tilstrækkeligt livsdueligt på, så han på sigt vil kunne navigere så selvstændigt og værdigt i oprørt hav mellem skiftende ”kommunedame m/k kontakter”, politisk besluttede (ramme) budgetter og usammenhængende lovgivninger. Den fremsendte lydfil og dette følgeskrift er derfor hans første, forældre støttede, høringssvar.
Med venlig hilsen
Rasmus og Nauja Fleischer
Download høringssvar som pdf