KERNEVÆLFÆRD - det var mantraet ved budgetforliget og budgetmessen i efteråret, hvor borgerne var inviteret ind til dialog om kommunens budgettet. På tværs af de ledende partier i byrådet var det mantraet, så stærkt at Anders Winnerskjold (S) og rådmand Thomas Medom (SF) klappede hinanden på ryggen på scenen, når de talte om prioritering af kernevelfærd.
Derfor ligner det løftebrud, når Aarhus Kommune nu planlægger markante beskæringer overfor de allersvageste borgere i Aarhus. Planerne for de dramatiske nedskæringer følger kun få måneder efter kommunens nye handicappolitik: "Aarhus - en god by for Alle." https://www.aarhus.dk/demokrati/politikker-og-planer/ mangfoldighed-ligestilling-og-integration/handicappolitik/
Som borger virker det bekymrende, at kommunens embedsmænd ikke har mere overblik over sammenhængen mellem politiske strategier og økonomisk planlægning.
Vi har fuld forståelse for at der kan være behov for økonomiske prioriteringer. Må vi som borgere, uden fuldt overblik over kommunens økonomi forslå, at man f.eks. ser på:
1. Planlægning af letbanen. Et milliardprojekt, som forpligter og binder byplanlægning for årtier eller århundrede - uden mulighed for at agere fleksibelt i forhold til byplanlægning, energiforsyning og transportmuligheder. Spar på de dyre anlæg og invester i elbusser - og se, hvad fremtiden bringer
2. Dyre "By-events". 10 mio kr. til Ocean Race. Og hvad koster Tale Ship Race. Helt ærligt; kan vi være det bekendt, og samtidig spare på service for de aller svageste i Aarhus kommune?
3. Teknik og Miljø. Vi skal ikke kloge os på disponeringer. Men i vores nærmiljø virker det besynderligt, at forvaltningen prioriterer en unødvendig udskiftning af fortovsbelægning og fældning af træer på Eugen Warming Vej, som grundejerne, Den Gamle By er imod. Der findes underskrifter med afstemning af grundejere. Kristine Jensen, internationalt anerkendt Landskabsarkitekt og modtager af Statens Kunstfonds anerkendelse har sendt notat med faglig vurdering, som forkaster det dyre forslag. Hvorfor fastholder forvaltningen den dyreste og grimmeste løsning?
Måske findes der andre områder i Aarhus, hvor man kan spare på omkostningerne med fliser, chassesten og andet pynt - og faktisk få bedre kvalitet for borgere og miljø?
venlig hilsen
Claus Hammerich Paaske og Lotte Duwe Nielsen