Gå til hovedindhold

Høringssvar

Helhedsplan og Tillæg nr. 60 til Kommuneplan 2017 for Ø-gadekvarteret

Helhedsplan for Øgadekvarteret

HELHEDSPLAN FOR ØGADERNE- Tillæg nr 60 til kommuneplan
høringssvar fra MIDTBYENS FÆLLESRÅD

Aarhus 5. nov. 2020

Midtbyens Fællesråd ser frem til, at Øgadernes Helhedsplan bliver implementeret. Det er vores håb, at beboernes tanker, idéer og forventninger til udviklingen af Øgaderne i høj grad vil finde et praktisk og konkret udtryk fremover. Både i forhold til de områder og idéer beboerne fortsat og aktivt vil arbejde for og udfra det forbedrede administrationsgrundlag, der hermed forhåbentligt træder i kraft.

Vi vil gerne takke for det samarbejde mellem beboere og kommune, som ligger til grund for den omfattende Helhedsplan. Samtidig vil vi også gerne bidrage med både nogle generelle og konkrete tanker.

I forhold til at arbejde med en Helhedsplan, så kom det som en overraskelse for beboerne under forløbet, hvad en Helhedsplan egentlig er. Kommunen skriver selv ” En helhedsplan er en plan for et område, der kan arbejde med alt fra arkitektur og fysisk omdannelse til tryghed og beboersammensætning”. I kommunens oprindelige oplæg blev der udtrykt ønske om, at se mere helhedspræget på planlægningen fremfor den silo-prægede tilgang med byggeri, mobilitet osv adskilt. I Øgaderne definerede vi derfor en række overskrifter eller temaer for, hvad der set med beboerøjne var væsentligt for den fremtidige kvalitative udvikling af området. Den helhedsmæssige tilgang så vi som en uhyre væsentlig og positiv del af at sikre en god udvikling og samtidig sikre, at der værnes om Øgadernes egenart og kvalitet. Derfor var det overraskende, da vi langt inde i proces blev gjort opmærksom på, at Helhedsplanen reelt var et tillæg til Kommuneplan 2017 og at det primære udkomme er nye rammeplaner. Nye rammeplaner omhandler primært byggeri og selvom det er uhyre vigtigt for Øgaderne, at der kommer et væsentligt forbedret administrationsgrundlag, så er det vanskeligt at få helhedstankegangen indpasset. Der mangler en form for eksekveringsgrundlag for de mange gode tanker om begrønning, fokus på børn, bæredygtighed, fredeliggørelse, kulturmiljø mv. Vi har i samarbejdet med kommunen forsøgt at få inkluderet flere af helhedstankerne og temaoverskrifterne i rammeplaner. Og det er vores håb, at de må indgå som en del af vurderingen og administrationsgrundlaget fremadrettet.

Mange beboere har netop peget på betydningen af de grønne gårdrum og ønsker en stærkere betoning af dels at fastholde det grønne, dels ønsker om yderligere begrønning – og dermed fredeliggørelse af bl.a. gadenettet i kvarteret. Der færdes mange børn til kvarterets tre skoler og ti daginstitutioner, og i særdeleshed til Børnenes og Beboernes Jord i Thunøgade. Der ventes utålmodigt på fortsættelsen af de mobilitetsmøder, som skal prioritere indsatsen for fredeliggørelse af gaderne, i forhold til begrønning, beboerparkering og gennemkørsel, ensretninger og forbedrede fodgængerforhold mm. Dette er også søgt indplaceret i selve Helhedsplanen.

Tanken om sammenhængende bymiljøer og det at værne om kulturmiljø har været væsentligt i processen omkring Øgadernes Helhedsplan. Vi noterer os, at man i forbindelse med Helhedsplan men også vedtagelse af ”Sammenhængende bymiljøer” (Byrådet 30.10.2019) vægter SAVEregistreringer. SAVEregistreringer i Øgaderne blev opdateret i 2016, hvilket som udgangspunkt er positivt. Vi mener dog, at det ikke er uden problemer. I et kulturmiljø vil der ofte være tale om netop sammenhænge, der tilsammen skaber kulturmiljøet. Måske er der kun enkelte bevaringsværdige huse i et gadestrøg i henhold til SAVE-kriterier.
Men helheden – det samlede gadeudtryk – giver måske netop grundlaget for kulturmiljøet. Det har vi talt meget om i tilblivelsen af Helhedsplanen, men vi mener, at det kan styrkes i de enkelte rammeplaner. I det omfang, der renoveres, bygges nyt, bygges til, så er det væsentligt at det nye er underordnet hierarkisk. Kulturmiljøet bør være det visuelt stærkeste/vigtigste og evt. nybyggeri være underlagt og indordne sig under dette.

Saveregistreringen bevæger sig også udover de gader, der er med i kulturmiljøbeskrivelsen. Det vil sige, at sammenhænge også spiller en væsentlig rolle i forhold til Helhedsplanen generelt.

I forbindelse med understregningen af en helhedstænkning og kulturmiljøet vil vi opfordre til, at belysningsspørgsmålet bliver en overskrift og et afsnit i de enkelte rammeplaner. Der har over nogen tid været en diskussion om både design og lystype på den gadebelysning, Aarhus Kommune er undervejs med at indføre rundt om i byen. Fra Øgaderne har der været protester mod det meget utilpassede og uhensigtsmæssige valg, som på ingen måde understøtter kulturmiljø og er til stor gene i beboelseskvarterer. Stadsarkitekten nævnte til borgermødet om Helhedsplan i høring 29.9., at der burde tages hensyn til både design og belysningstype i midtbyen. I overensstemmelse hermed, skal vi anmode om at få indarbejdet dette spørgsmål i Helhedsplanen.

Da Øgadernes Helhedspan adskiller sig fra tidligere udarbejdede helhedsplaner, og samtidig nævnes som model og grundlag for at udarbejdelse af helhedsplaner for andre bydele i midtbyen, vil vi foreslå, at man sammen med Helhedsplanen vedtager et evalueringsforløb.
Det vil sige at det aftales, at kommunen og Fællesråd/beboerrepræsentanter mødes efter hhv 6 og 12 måneder og evaluerer på, om Helhedsplanen fungerer efter intentionerne: Hvor man kan se, at helhedstanken kommer - ikke kommer til udtryk? Hvilke mekanismer mangler og hvor skal der forbedres? Giver planen tilstrækkelig værn om kulturmiljøet? Tænkes der herefter mere helhedsorienteret omkring byggeri? Medfører planen at der kommer gang i begrønning og bæredygtighed? Ser vi en udvikling i fredeliggørelse, mobilitet og miljø? Skabes der plads til et godt børneliv og plads til børnefamilier?
Vi vil fremsende denne idé til politisk overvejelse også, idet vi mener, det er en naturlig opfølgning på ”Sammenhængende bymiljøer”, vedtaget af Byrådet d. 30.10.2019 samt en naturlig opfølgning på den borgerinddragelse, som har været en del af grundlaget for Helhedsplanens tilblivelse.

Vi har mange forventninger til Helhedsplanen, vi tror også, at der nok skal justeres noget her og der. Udover evaluering som beskrevet ovenfor, så vil vi også opfordre til, at man afholder et borgermøde efter et år. I lighed med de borgermøder, der er afholdt under tilblivelse og høring. En dialog mellem borgere og kommune og øvrige interessenter: Virker den, Helhedsplanen? For det er jo det springende spørgsmål nu.
Med venlig hilsen
For
Midtbyens Fællesråd,
bestyrelsen/
Thomas Kruse
kontakt: thkruse4@gmail.com
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Thomas Kruse

Indsendt

05/11/2020 13:45

Sagsnummer

HS5855090

Informationer

Startdato
Svarfrist
Type
Kommuneplan
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Midtbyen
Hørings-id

H194

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00