Gå til hovedindhold
Bedre by i Viby

Bedre by i Viby

Høringssvar til Bedre by i Viby.
Overordnet set finder vi planen for byudviklingen i Viby interessant og spændende. Der er tænkt mange gode tanker ind i planen og det ser ud til, at Viby kan komme til at hænge bedre sammen med Aarhus, samtidig med at Viby kommer til at fremstå som sin egen by.
Vi har et par kommentarer til planen, som vi ønsker at fremføre her.

Strategi 1 – Den favnende bydel
Det er rigtig godt der tænkes i flere fritidsfaciliteter og mødesteder, for det er der behov for, hvis borgere fra de forskellige kvarterer skal begynde at interagere med hinanden. Specielt nævnes idrætsfaciliteter i helhedsplanen. Men ikke alle ynder at gå til sport og idræt, og vi savner derfor der i planen er et fokus på kunst- og kulturaktiviteter i Viby, for der er stort set ingen i dag udover biblioteket. Der er problemer med unge i området, som ikke har så meget at tage sig til. Vi foreslår at der etableres et ungdomskulturhus til dem, hvor der er mulighed for have et socialt liv med andre unge og hvor de unge samtidig har mulighed for at arbejde med kunst og kultur. Det skal være et hus, hvor man er velkommen også når man er over 18 år.
Derudover vil det være dejligt med et medborgerhus / forsamlingshus, hvor frivillige fx kan drive et folkekøkken, en lille biograf og afholde foredragsaftener. Et sådant hus kan fint placeres sammen med en café, som kan drives i samarbejde med frivillige eller mennesker som har behov for at være på en beskyttet arbejdsplads.

Strategi 2 – Arkitektur og byliv
Vi er meget enige i, at Viby i dag er en by i byen uden den fysiske byfølelse. Derfor er vi glade for, at der tages fat om denne problemstilling i helhedsplanen. Vi støtter helt op om, at der skal tænkes i byliv inden byrum inden bygninger. Vi er også glade for at læse, at der skal arbejdes med tagformerne og ikke for mange flade tage.
Vi håber der vil blive stillet høje krav til kommende bygninger der skal rejses, at de tager hensyn til klima og bæredygtighed.

Strategi 3 – Fra vej til gade
Vi hilser det velkomment, at man i bestræbelserne på at få flere bilister til at vælge den kollektive trafik til, vil ændre Skanderborgvej til en gade. Det er dog vores oplevelse, at skal bilister tage bussen eller letbanen så kræver det, at der er langt flere afgange hele dagen, så man ikke kommer til at vente for længe på en bus. Derudover skal prisen på en billet sættes ned, så det ikke er billigere at sætte sig ind i sin bil og køre ind til Aarhus C.



Strategi 4 – Tryg og tilgængelig
Vi kunne tænke os, at der etableres en trappe fra Skanderborgvej ved broen over jernbanen og ned til Kongsvang station. Det vil lette adgangen til stationen og gøre den mere tryg at benytte, da den så vil have flere adgangsveje.

Strategi 5 – Vand og natur i Viby
Det er rigtig godt der tænkes i mange træer i området herunder allé træer. Dels er træer vigtige for øjet og ens velbefindende og dels binder de CO2, hvilket der er behov for. Vi savner der i planen er et større fokus på, at biodiversiteten skal øges i Viby. Det gøres ikke blot ved at plante træer. Der skal derfor være et stort fokus på, hvordan man i vejrabatter, på torve og pladser, i parker og rundt om boldbaner og offentlige bygninger, får understøttet biodiversiteten. Vi så gerne det gjort i et samarbejde med haveejere og boligforeninger, som sammen kunne støtte op om områdets insekt- og dyreliv.

Zoom på Viby C
Område 7, Udvidelse af Viby Centret
Vi oplever Viby Centret som et meget lukket center synsmæssigt og bestemt ikke en arkitektonisk perle! Vi håber på, at en udvidelse af Viby Centret vil afstedkomme, at der etableres butikker, som kan tilgås udefra, således man får en følelse af at gå på et strøg under åben himmel, når man shopper. Det vil skabe lidt mere liv, når butikkerne er lukkede. Det vil også betyde, at man ikke nødvendigvis skal gå igennem centret, når man skal handle der.

Område 6, Højhuset
Her er der bestemt heller ikke tale om en arkitektonisk perle. Vi foreslår, at bygningen beplantes således man får en fornemmelse af, at der er tale om en vertikal park. For inspiration henviser vi til Bosco Verticale i Milano, Italien. (Beklædt med 800 træer og 4.500 buske).
Download høringssvar som pdf

Afsender

Navn

Lone Jensen & Jesper Grahndin

Indsendt

29/11/2020 15:57

Sagsnummer

HS4290401

Informationer

Startdato
Svarfrist
Emneord
Kommune- og lokalplanlægning
Område
Viby
Hørings-id

H208

Kontakt

TEKNIK OG MILJØ

Plan, Byggeri og Miljø

Karen Blixens Boulevard 7

8220 Brabrand

Telefon: 89 40 44 00