Bedre by i Viby
Helhedsplan for Viby - Skanderborgvej
Høringssvar vedrørende Helhedsplan for Viby, December 2020.
Kongsvang på vejr mod en KATASTROFE!!!!!!
”Det er den dejligste morgen i 100 År” og ”Lav sol over Århus” er sange/musik, skrevet af Peter AG/Gnags, da Peter i en årrække boede i vores skønne hus i Skjoldsgade – med de mest fantastiske solopgange og især solnedgange over Gl. Kongsvang.
I fremtidens Kongsvang (Jf. Kommunens planer) vil der nok kun blive forfattet musik med titler som ”The Wall” og ”Bliv væk fra vores kvarter!”– hvis nogen overhovedet vil føle inspiration til at forfatte et kreativt værk.
Hvor er det beskæmmende og uendeligt trist – som en normalt livsglad borger og arkitekt – at erfare, at man bor i en by (endog landets næststørste by – med en stolt historie) som har så lidt respekt for sin historiske kulturarv – og sine gode, trofaste borgere – at man er villig til at ”ofre” et af byens gamle og mest attraktive gamle villakvarterer fra 1910 (historisk, arkitektonisk, naturmæssigt, kulturelt og socialt): Kongsvang – til fordel for en arkitekturfattig 6 etager høj randbebyggelse langs Skanderborgvej – i bedste Western-kulisseby-stil – hvis man skal dømme efter de nye bygninger langs Søren Frichsvej.
Fra den 6 etager høje randbebyggelse, vil man ”trappe byggeriet ned” – bagud i villakvartererne langs Skanderborgvej – hvilket vil betyde, at mindst halvdelen af Kongsvang og Gl. Kongsvang vil blive jævnet med jorden.
Planlæggerne udtaler på det virtuelle informationsmøde, at det er ”helt frivilligt” for os beboere, om vi ønsker at sælge vores huse på den konto. Det er en illusion, som Kommunen ikke engang selv tror på! Hvis naboernes huse først er solgt og nedrevet, er dit hus ́ salgsværdi og din selvbestemmelse/naboskab/livskvalitet tæt på nul. Og så sælger du til developeren, uanset dine drømme om at blive gammel i dit skønne kvarter.
Kommunen skriver i oplægget til helhedsplanen for Viby, at der i Kongsvang er en del bevaringsværdige huse med nogle arkitektoniske særpræg, som man ønsker bevaret – og vi kan jo desværre se, hvordan galt det er gået med den slags på Randersvej – og andre steder i byen.
Fra vores ferier i Europa, kender vi alle efterkrigstidens arkitektonisk fattige og ucharmerende, boligbyggerier, som blev bygget på ganske kort tid. Og vi tiltrækkes derfor i stedet af de europæiske byer, som har bevaret og genopbygget sine historiske huse/bygninger, når vi skal feriere/nyde livet/opleve og slappe af.
I Århus vælger vi ”frivilligt” at ofre vores by ́s sjæl, historiske DNA og vores tiltrækningskraft: de gamle historiske boligkvarterer (som der desværre i forvejen ikke er så mange af i Århus, sammenlignet med f.eks Odense, Aalborg og København) - til fordel for nye høje boligblokke, blottet for sjæl, historiske detaljer og ”Liv mellem Husene”.
På samme tid river kommunen høje/store boligblokke ned i Gjellerup – fordi ”Livet mellem Husene” bare ikke fungere i sådanne byggerier. Beboerne kommer ikke hinanden ved, som vi gør i Kongsvang i dag. Det hænger bare ikke sammen!
Kongsvang (på begge sider af Skanderborgvej) er et de smukke, gamle historiske kvarterer i Århus (mange af husene er fra 1910), som er mest homogent (uden ret mange nyere ”Infill” mellem de gamle huse). Kvarteret har i kraft af sin historie, sine særlige unikke bygningsudsmykninger, stil og især sit usædvanligt grønne præg (med mange 100 år gamle frugttræer) en særlig tiltrækningskraft på unge som gamle familier – både som et sted at bo, såvel som et sted at gå en tur. Socialt er kvarteret helt i top med et fællesskab og naboskab uden lige. Mange har ønsket om at blive gamle her.
Hvis et sådant kvarter nedrives delvist/halvt – f.eks de først 3-4 huse fra Skanderborgvej og ind (jf. Kommunens planer), vil alt socialt liv blive slået i smadder og de resterende huses bevaringsværdi, vil være lig nul. Det enkelte hus ́ kulturhistoriske bevaringsværdi eksisterer kun, så længe helheden/den historiske sammenhæng (=kvarteret) består. River man halvdelen af kvarteret ned, kan man ligeså godt rive hele kvarteret ned! Men det er vel også kommunens langsigtede plan (mener jeg at kunne læse mellem linjerne!?)
Som ansvarlig borger og arkitekt, vil jeg opfordre Kommunen til at lytte til og følge rådene fra Lokalt Kulturmiljøråd i denne sag.
Jeg vil også anmode kommunen om, at få alle huse i Kongsvang/Skovdal kavrteret ”SAVE- vurderet” på ny (de tidligere vurderinger er tudsegamle!), for at få et mere retvisende billede af husenes bevaringsværdier, og med henblik på at få udpeget kvarteret/området til et ”Lokalt Kulturmiljø”, som skal beskyttes mod ødelæggelse af den historiske og kulturelle helhed/sammenhæng, der er afgørende for at bevare denne vigtige del af Århus historiske DNA for fremtidens borgere og besøgende i byen. Ligesom vores nabobebyggelse, boligblokkene på Rosenvangsallé/Uffesvej, er blevet udnævnt til beskyttet kulturmiljø. Det er øvrigt et forbilledligt byggeri, som meget omsorgsfuldt tilpasser sig de omkringliggende villakvarterer i såvel materialevalg, arkitektur og ikke mindst skala.
Skal man bygge i Kongsvang, bør det udelukkende foregå på erhvervsgrundene på Skanderborgvej og det bør gøres på en nænsom måde, som respekterer den historiske sammenhæng mellem Kongsvang og Gl. Kongsvang og binder de 2 dele sammen på ny – i stedet for at adskille dem yderligere med en ”Berlin-mur” – i form at et nybyggeri i 6 etager og dertil bagud-rækkende nedtrapning.
Et højt/stort byggeri vil tillige skabe trafikalt kaos og parkeringskaos på de bagvedliggende, smalle gamle villaveje (hvor børnene stadig leger på gaden). Det vil også give voldsomme skyggegener og indbliksgener for mange af de bagvedliggende boliger og ikke mindst støjgener fra de mange altaner, som må formodes at vende væk fra Skanderborgvej – og altså ind mod/over Kongsvang. Herudover vil der højst sandsynligt blive skabt en del turbulens i det lave kvarter bag de høje blokke – og Vestenvinden har fuld kraft på fra Aarhus Ådal lige her!
I stedet må der meget gerne bygges f.eks. seniorboliger i 2 etager (for Kongsvang borgere som ønsker at blive boende i kvarteret med lidt mindre Hus/have at passe) – gerne med store grønne terrasser og i en byggehøjde/ -stil, som afspejler og respekterer de bagvedliggende huse. Hertil meget gerne et grønt, parklignende miljø, (med sikre overgange) på tværs af en fredeliggjort Skanderborgvej. Dette ville medvirke til at genetablere den tabte, historiske sammenhæng mellem Kongsvang og Gl. Kongsvang.
Og her er det så også, at jeg undrer mig over at høre, at Kommunen nu anbefaler alle bilister, som kører fra Molslinjens nye terminal mod Odder, at køre via Marselis Boulevard/ Skanderborgvej – det er da noget af et benspænd for de beskrevne ”grønne/fredelige” hensigtserklæringer vedr. Skanderborgvej, i Kommunens oplæg.
Tilsyneladende har vores nuværende Stadsarkitekt mistet jordforbindelsen – og glemt sit faglige ophav. Derfor håber jeg, at Kommunens ny udpegede Stadsarkitekt, snarest vil få mulighed for at forholde sig til planerne - og forhåbentlig blive hørt, inden helhedsplanen skal besluttes endeligt.
Jeg tænker, at hun kun kan være enig i, at ødelæggelsen af dette grønne og kulturhistoriske Paradis på Jord (i hvert fald i Århus) vil være, at gøre stor og uoprettelig skade på Århus – både nu og på lang sigt. Gamle huse, vil jo også være smukke (om ikke smukkere) om yderligere 100 år. Et nybyggeri vil nok blive revet ned igen om 40-50 år.
Jeg må indrømme, at det er meget svært at blive ved med at skrive høringssvar og deltage i offentlige debatter om vores Kvarters endeligt, når man/vi (=stort set all indbyggere i kvarteret) oplever, at vores inputts/meninger overhovedet ikke er blevet hørt – på trods af, at Kommunen kalder høringsprocessen ”Borgerdrevet” – det er noget af en tilsnigelse – man kunne fristes til at kalde det ”Fake News”.
I øvrigt undrer det mig, at vi borgere som invitation til de første borgermøder om Helhedsplan for Viby, fik tilsendt invitation/oplæg i vores postkasser. Men nu, hvor det virkelig gælder, må vi høre ad omveje (i mit tilfælde fra Grundejerforeningen Kongsvang/Skovdal), at der er en endelig høring, vi kan deltage i. Hvorfor får vi ikke (alle som bliver direkte berørt af Helhedsplanen) direkte besked i enten postkassen, i E-boks, pr. mail. eller SMS? Jeg har talt med flere, som slet ikke var klar over, at der er en høring i gang. Mange havde heller ikke hørt om det forudgående, virtuelle informationsmøde. Ønsker man ikke at høre vores meninger længere?
PS! Jeg indsætter herunder et link til Realdania: ”Kulturarvsundersøgelse - komparativ analyse 2017 og 2020” (som beskriver hvad vores bygningsmæssige kulturarv/bevaringsværdige huse betyder for danskerne):
http://historiskehuse.dk/wp-content/uploads/2020/05/Kulturarvsundersoegelse-ver2.pdf
Med venlig hilsen
Hanne Eskesen
Download høringssvar som pdf