Ny Kulturpolitik 2021 - 2024
Høringssvar til udkast til Kulturpolitik 2021-2024
Vi er i Århus Ungdommens Fællesråd (ÅUF) glade for invitationen til at bidrage til Kulturpolitik 2021-2024 som høringspart. ÅUF repræsenterer 120 samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger, som gennem ugentlige aktiviteter bidrager til et levende og mangfoldigt fritids- og kulturudbud for tusinder af børn og unge i Aarhus Kommune.
Ud fra den definition af kultur, der lægges til grund for politikken, hvor kultur ses som en forudsætning og et fundament for velfærd, bliver de samfundsengagerende børne- og ungdomsforeninger en vigtig del af politikken. Vi bakker op om den kulturforståelse, hvor børne- og ungdomsforeningernes evne til at skabe demokratisk funderede, aktive medborgere ses som en forudsætning for et velfungerende, kulturrigt samfund.
KULTUR TIL FLERE BØRN OG UNGE VIA SAMARBEJDE MED BØRN OG UNGES FORENINGER
Det er med stor glæde vi i udkastet til Kulturpolitikken ser et større fokus på børn og unge end i den tidligere politik. Under temaet ”Dannelse og Uddannelse” ser vi mange muligheder for, at børne- og ungdomsforeningerne kan arbejde sammen med kulturaktører, biblioteker og skoler om ”at give flere børn mulighed for at møde kunst og kultur – både som en del af dagtilbud/skole og i deres fritid.” (side 14). Vi vil i ÅUF derfor foreslå, at børne- og ungdomsforeningerne skrives ind i teksten om samarbejde i sidste del af afsnittet ”Alle børn skal møde professionel kunst og kultur” (side 14).
Vi mener også, at børn og unges foreninger kan bidrage til at nå målet om at
”understøtte børn og unges muligheder for at udfolde sig kreativt og dyrke deres kreative talent” (side 15). Aarhus har mange dygtige kulturinstitutioner og kreative skoler og uddannelser, som hvert år når ud til mange børn og unge med kreative aktiviteter. Men Aarhus er også en ung by med et enormt stort antal børn og unge: ”Aarhus er en af Danmarks yngste byer, og 8000 Aarhus C er det første postnummer med en gennemsnitsalder under 30.” (side 15). Hvis målet om at understøtte børn og unges kreative udfoldelser ikke bare skal gælde nogle få heldige, så er der brug for at invitere alle de aktører, der arbejder med børn og unge i Aarhus i dag. Her kan foreningerne bidrage med en vigtig arena, hvor mange børn og unge kommer i deres fritid. Vi vil fra ÅUF derfor opfordre til, at de lokale børne- og ungdomsforeningerne inviteres med i et samarbejde om at skabe flere lokale rum for børn og unges kreative udfoldelse. Vi vil samtidig opfordre til, at implementeringen af indsatserne i temaet ”Dannelse og Uddannelse” kommer til at foregå så lokalt som muligt, fordi vi ved, at børn og unges mobilitet ikke er så stor som de voksnes.
DET INTERNATIONALE SAMARBEJDE MÅ IKKE SKE PÅ BEKOSTNING AF DE LOKALE INDSATSER
Som i den forrige politik er der stort fokus på det internationale udsyn i udkastet til Kulturpolitikken. For ÅUF er det vigtigt, at de internationale ambitioner ikke kommer til at overskygge indsatserne i lokalområderne. Vi mener, det er vigtigt, at Kulturpolitikken dækker det fulde spektrum af kultur- og fritidsliv fra internationale samarbejde til lokale kulturtilbud i hele kommunen. Den vekselvirkning, der kan opstå i samspillet mellem internationale samarbejdspartnere, de store kommunale institutioner og så de små lokale aktiviteter, skaber et levende kulturmiljø i hele kommunen i tråd med politikkens kultursyn.
I ÅUF mener vi derfor, at der bør være et større fokus på det lokale kulturliv i politikken. Det lokale skal prioriteres på lige fod med det internationale. En hurtig søgning i politikken giver 26 hits på ”international” og 8 på ”lokal”. Det synes vi er skævt. Vi foreslår konkret, at det lokale engagement skrives ind i målene på side 15. Fx: ”Understøtte børn og unges muligheder for at udfolde sig kreativt og dyrke deres kreative talent lokalt” og ”Skabe rum i byen og lokalområderne, der understøtter kreativ leg og udfoldelse”. Kun ved at gøre indsatserne lokale vil alle børn og unge have en reel mulighed for at møde kulturen og udfolde sig kreativt.
SAMARBEJDER DER TILGODESER BREDDEN I KULTURLIVET
I ÅUF bakker vi op om, at der i politikken lægges op til samarbejde på tværs af mange sektorer. Vi har med Folkeskolereformens Åbne Skole oplevet, at vi gennem samarbejde kan nå ud til flere børn og unge med relevante kulturtilbud, som tilbydes fra foreninger, skoler, ungdomsklubber og kommercielle aktører. Vores erfaring er, at et samarbejde mellem flere aktører kan øge kvaliteten af eksisterende kulturelle tilbud og sætte nye initiativer i gang. Set fra børne- og ungdomsforeningernes perspektiv er ULF i Aarhus et fint eksempel på en platform, der rummer en god blanding af kulturinstitutioner, foreninger og erhvervsliv. Det giver mening, når en lærer bliver præsenteret for kulturelle tilbud fra museer, foreninger, virksomheder og kommunale forvaltninger samme sted. I den nye Kulturpolitik er der lagt op til endnu mere samarbejde på tværs af aktører og sektorer, det tror vi på, vil styrke børn og unges muligheder for kulturelle oplevelser.
ÅUF bidrager gerne, når politikken skal omsættes til virkelighed. Som repræsentant for børne- og ungdomsforeningerne i kommunen kan vi bringe netop dette perspektiv ind i det videre arbejde med Kulturpolitik 2021-2024.
På vegne af Århus Ungdommens Fællesråds Styrelse
Nina Hansen og Sara Springborg
Formand sekretariatsleder
Download høringssvar som pdf